02 Ağustos 2012 10:16

Sağlıkta zengin fakir ayrımı apaçık ortada

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Merkez Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamayla, parası olmayan vatandaşların doğrudan özel sağlık kuruluşlarına müracaat edemediği, bu da yetmezmiş gibi acil tedavilerinin resmi sağlık hizmeti veren kurumlardan, özel sağlık hizmeti veren kurumlara doğrudan müracaat edebilmeleri iç

Sağlıkta zengin fakir ayrımı apaçık ortada
Paylaş

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Merkez Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamayla, parası olmayan vatandaşların doğrudan özel sağlık kuruluşlarına müracaat edemediği, bu da yetmezmiş gibi acil tedavilerinin resmi sağlık hizmeti veren kurumlardan, özel sağlık hizmeti veren kurumlara doğrudan müracaat edebilmeleri için SGK’nın yayımlayacağı usul ve esas tebliğini beklemeleri gerektiğini belirtti.
Açıklamaya göre, yoksul olup aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olan yurttaşlar, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizler, köy kanununa göre aylık alanlar, resmi sağlık hizmeti veren kurumlarda tedavilerinin sağlanamaması durumlarında, özel sağlık hizmeti kurumlarına doğrudan müracaat etmelerine kısıtlama getiriliyor. Bu durumda SGK’nın, bu hizmetin alınabilmesinin koşullarını belirleyeceği/düzenleyeceği yeni tebliğin beklenmesi gerekiyor.
Zorunlu GSS primini yatıran, katkı payı ve  ilave ücret ödeyebilenler ise  Sağlık Bakanlığı hastaneleri, Üniversite Hastaneleri ve Özel sağlık hizmet sunucularına doğrudan müracaat edebilirken; Genel sağlık sigortası kapsamına alınan yoksul kişiler ise (5510 sayılı kanun madde 60 /c-1,c-3,c-9) sadece Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmeti sunucularına doğrudan veya sevkle müracaat edebiliyor. Sağlık Bakanlığı üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusunda tedavinin sağlanamaması halinde kişiler üniversite hastanesine ancak sevkle gidebiliyor.
Bu düzenlemenin, zaten var olan sağlık hizmetine ulaşmadaki ayrımcılığın başka bir aşaması olduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Parası olanın sağlık hizmetine ulaşabildiği, olmayanın ulaşamadığı ‘Sağlıkta Dönüşüm/Yıkım Programı’nın beklenen sonucudur. Sendikamız SES, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu sisteme karşı ‘Kamusal Hizmet’, ‘Kadrolu-Güvenceli İstihdam’ talebiyle mücadelesini sürdürmeye kararlıdır”
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçisine ikamet şartı

SONRAKİ HABER

Tren yolu kapalı, Ankaralı mağdur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa