28 Ekim 2017 11:22

Ermenek katliamının 3. yıl döneminde aynı talep: Adalet 

Ermenek Katliamının yıl dönümünde madenci ailelerinin talebi başta kamu görevlileri olmak üzere sorumluların cezalandırılması.

Paylaş

Yıl 2014. Daha 13 Mayıs’ta Soma’da 301 madencinin can verdiği büyük işçi katliamının acısı dinmemişken, 28 Ekim’de bir acı haber de Karaman’ın Ermenek ilçesinden geldi. Has Şekerler Madencilik Şirketine ait linyit ocağında su basması sonucu 18 işçi can verdi. Aradan geçen 3 yıllık sürede tüm sorumluların yargılanması, sorumluların hak ettikleri cezaları alması konusunda ise ne ailelerin ne de kamuoyunun adalet talebini karşılayacak sonuçlar çıkmadı. Madenci ailelerinin avukatlarından Gülşen Uzuner, patronların ceza almasının olumlu ancak işlenen suça göre eksik olduğunu söyledi, başta kamu görevlileri olmak üzere sorumluların cezalandırılmadığını dile getirdi. 

Gazetemize konuşan Uzuner, bu tip davaların yoksullar ve emekçiler için adalet arayışının vesilesi olduğunu ancak yeterli destek verilmediğinde geri planda kaldığını söyledi. Ermenek iş cinayeti davasının önemine dikkat çeken Uzuner, “İşverenlerin delil kararttığını, daha önce defalarca yaşanan göçük ve su baskınlarını gizlediğini, bunların kamu otoritesinin bilgisinde olduğunu gördük. Denetçilere başka yerlerin gösterilmesi, göçüklerin perdelenmesi gibi hususlar var. Buna ilişkin kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin talebimiz oldu ama yargılanan bir kamu görevlisi yok. Bütün sorumluların cezalandırıldığını düşünmüyoruz” diye konuştu. 

Patronların bir miktar ceza aldığını ve bunun istinaftan geçtiğini aktaran Uzuner, şöyle devam etti: “Bu kısmen vicdanımızı rahatlatan bir şey. Ama toplam olarak iş cinayetlerinin nedenini ortaya çıkaran, ailelerin ve kamuoyunun vicdanını rahatlatan, bütün sorumluların cezalandırıldığı bir sonuçtur diyemeyiz. Aldıkları cezalar da yetersiz. Ama ceza alabilmiş olmalarına dair bir olumlu taraf var.” (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Ayhan Bilgen: Öcalan'a uygulanan tecrit provokasyondur

SONRAKİ HABER

EMEP’li Kadınlar: Kadını yok sayan yasalar hükümsüzdür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa