28 Ekim 2017 06:19

‘Göçük alanında kömür çıkarılmaya devam ediliyor’

MMO Diyarbakır Şube Başkanı Doğan Hatun, 8 kişinin öldüğü göçük alanında kömür çıkarılmaya devam edildiğini söyledi.

Paylaş

Şırnak’ta meydana gelen göçükte 8 kişinin yaşamını yitirdiği kömür ocağında incelemelerde bulunan MMO Diyarbakır Şube Başkanı Doğan Hatun, göçüğün yaşandığı alanda kömür çıkarılmaya devam edildiğini söyledi. 

Şırnak kent girişine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan 1 No’lu Maden Ocağı’nda, 17 Ekim günü meydana gelen göçükte 8 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından ocakta incelemelerde bulunan Maden Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şube Başkanı Doğan Hatun, ocakta asgari güvenlik tedbirlerinin alınmadığını, denetimlerin yetersiz yapıldığını ve göçüğün yaşandığı alanda kamyonlarla kömür taşınmaya devam edildiğini söyledi. 

‘UYARI LEVHALARIYLA İŞ KAZALARI ENGELLENEMEZ’

Bölgede bulunan insanların oradaki kömür ocaklarından başka hiçbir geliri olmadığına işaret eden Hatun, “Tek bir firma tüm ruhsatları almış ve taşeron sistemiyle buradaki tüm insanları çalıştırıyor. Herhangi bir kaza meydana geldiğinde ise yöneticiler kendilerini ‘kaçaktı’ şeklinde temize çıkarmaya çalışıyor. Yani prosedürde sorun yoksa ‘her şey tıkırında’ ama sorun varsa ‘kaçaktır, bizim bilgimiz dışında’ şeklinde işliyor” dedi. Ziyaretlerin ardından Şırnak İl Özel İdaresi’nin ocağın girişine uyarı levhası astığını dile getiren Hatun, uyarı levhaları ile iş kazalarının engellenemeyeceğini söyledi. 

‘OCAKTAN KÖMÜR ÇIKARILMAYA DEVAM EDİYOR’

Göçükte yaşamını yitiren Sıdık (Uğur) Kabak’ın 17 yaşında olduğunu söyleyen Hatun, “18 deniliyor ancak aslında 17 yaşında olan Uğur’un cenazesi daha yerden kaldırılmamışken, ocakta kamyonlarla kömür çekmeye devam ediyorlardı. Biz bunu kendi gözlerimizle gördük tanığıyız. Fotoğraflarını da çektik” diyerek ocakta faaliyetlerin durdurulmadığını aktardı. İnsanların acısını yaşamasına dahi saygı duyulmadığını vurgulayan Hatun, ocaktan kömür çıkarılmaya devam edileceğini sözlerine ekledi.

‘DENETİMLER YETERSİZ’

Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın denetimlerinin yetersizliğine dikkat çeken Hatun, “Bu kurumlar nasıl denetim yapıyorlar? Biz çok merak ediyoruz. Denetim raporlarını kamuoyu ile paylaşmıyorlar” dedi. Göçüğün yaşandığı ocakta madencilik adına hiçbir belirtiye rastlamadıklarının altını çizen Hatun, söz konusu ocaktaki eksiklikleri sıraladı. Vadinin 150 metre civarında bir derinlikte kazıldığını, ancak herhangi bir göçük tedbiri alınmadığını ifade eden Hatun, “Teknik olarak detaylı inceleme yapma şansımız olmadı ama sadece dışarıdan gözle baktığınızda bile bir ocaktan ziyade sanki bir vadinin içerisinden yol geçecekmiş gibi bir şantiye alanı görüyorsunuz” ifadelerini kullandı. 
 
Ocağın işletilmesine hangi tarihte başlandığını tespit edemediklerini söyleyen Hatun, “Bir kamyonun içini dolduramayacak kadar büyüklükte bir kaya düşmüş, madencilikte bu göçük olarak sayılamayacak kadar küçük bir şeydir. Ama teknik tedbirler uygulanmadığı için faciaya sebep oldu” diye konuştu. 

‘İNSANLAR GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜME GÖNDERİLDİ’

“Bölge halkını sadece oradan çıkarılacak kömür ile karnını doyurabilecek bir seviyede tutmanın sonucu budur” diyerek devam eden Hatun, ocağın Mart 2017’de yeniden ihaleye açıldığını belirterek, “Bakanlık burayı yeniden ihaleye açarken ‘burası asgari çalışma koşulları düzeyine getirilerek çalışma yapılacaktır’ şeklinde bir şerh düşmüş mü?​” diye sordu. İnsanların göz göre göre ölüme gönderildiğini kaydeden Hatun, ocağın yanı başında karakol bulunduğunu buna rağmen ocaktan kömür çıkarılmasına göz yumulduğunu dile getirdi. 
 
Türkiye’de iş kazalarının toplu ölüm olması durumunda gündeme geldiğini ifade eden Hatun, “Sen doğaya zarar verirsen, doğa da sana zarar verir. Çalışırken doğaya zarar vermemen gerekir” dedi. Hatun, ocakta herhangi bir titreşime gerek olmaksızın kayaların düşmeye devam ettiğini gözlemlediklerini aktararak, incelemelerine dair hazırladıkları raporu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti. (Diyarbakır/MA) 
 

ÖNCEKİ HABER

Cezaevi müdüründen tutuklulara: Devlet de hukuk da benim

SONRAKİ HABER

Tekstil işçisi kadın boşandığı eşi tarafından öldürüldü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa