İYİ Parti resmen kuruldu

Ankara'da Nazım Hükmet Kültür Merkezinde düzenlenen programda, Meral Akşener partisinin ismini 'İYİ PARTİ' olarak açıkladı.

25 Ekim 2017 06:17
Paylaş

Ankara'da Nazım Hükmet Kültür Merkezinde düzenlenen programda, Meral Akşener partisinin ismini 'İYİ PARTİ' olarak açıkladı.

Meral Akşener, saat 09.10 sıralarında partinin kurucular kurulu üyesi bir grup ile birlikte İçişleri Bakanlığına geldi. Bakanlığın içerisine giriş yapan Akşener ve ekibi daha sonra partinin kuruluş dilekçesini teslim etti. Yaklaşık yarım saat süren işlemlerin ardından Akşener ve ekibi, partisinin tanıtımının yapılacağı Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ne geçti.

Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Akşener, bazı beklentilerin Adalet ve Kalkınma Partisi’ni iktidara taşıdığını belirterek, “Başlangıç yıllarında başarılı da sayılırlar, ancak 2007’den itibaren vizyonsuz bir güce dönüşmüştür. Vizyonsuz güç ise yıkıcıdır. İktidar milletin bütün desteğine rağmen politikalarını milli iradeye dayanmayan ittifaklarla üretmeyi bir marifet saymış, siyasi muhalifler, devlet muhaliflerinden daha tehlikeli bulunmuştur. Bu salonu şereflendiren sizler, her birimiz ayrı ayrı bu düşmanca tavrın bire bir muhatabı olduk ama Allah hepimize yardım etti. Doğruluk, haklılık, iman gücü, inanç gücü, işte buradayız” diye konuştu.

'DEVLET ORGANİZASYONUNDAKİ DENGE CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ İLE ORTADAN KALKMIŞTIR'

Türkiye’nin operasyonlara açık alan haline geldiğini söyleyen Akşener, “2007’den itibaren de o operasyonlar sahnelenmeye başlanmıştır” dedi. 2007’den itibaren toplumsal karşılığı donmuş, işlevsiz bir muhalefet olduğunu öne süren Akşener,  “Muhalefet dahil demokratik olmaktan çıkmış bir siyasal yapı mevcuttur. Devlet organizasyonundaki denge ise 2007 yılındaki Cumhurbaşkanı seçimi ile gevşemiş, 2014 yılındaki Cumhurbaşkanı seçimi ile tam olarak ortadan kalkmıştır” diye konuştu.

'POST MODERN MİLLİ ŞEF DÖNEMİ BAŞLAMIŞTIR AMA SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİLDİR'

16 Nisan referandumunu, “Arkadaşlarımın deyimiyle, benim de katıldığım kirli referandum” sözleriyle niteleyen Akşener, “1946 seçimleri adeta tekrar sahnelenmiş, siyasal hayatımıza yeni bir usul eklenmiştir. Toplumsal destek yetmezse, yargıçlar tamamlar. Toplumsal desteği bulamazsanız, yargıçlar, YSK imdadınıza koşar. Demokrasi tehdit altındadır ve iktidarın hukuku her şeyin üstündedir. Açıkça görülmektedir ki toplam siyaset açmazdadır. Post modern milli şef dönemi başlamıştır ama sürdürülebilir değildir” dedi.

'BAŞBAKAN DEĞİL, CUMHURBAŞKANI'

Kendisini dinleyenlere “Aziz milletim, bugün 25 Ekim 2017” diye seslenen Akşener, “Türkiye üzerine yapılan araştırmalar, bütün gözlemler şu sonucu gösteriyor: Türkiye yorgundur, millet yorgundur, devlet yıpranmıştır, kamu düzeni çözülmektedir. Siyasal iklimin değişmesi dışında hiçbir sağlıklı yol kalmamıştır, hiçbir çıkar yol kalmamıştır. O çıkar yol biziz, o çıkar yol sizsiniz, o çıkar yol 80 milyon Türk milletidir” şeklinde konuştu.

Salondan “Başbakan Meral” sloganlarının duyulmasının ardından Akşener, “Başbakan değil, Cumhurbaşkanı. Vallahi şimdi ön sırada Ümit hoca burada, Ali Türkşen burada, Ali Aydın burada, Müsavat başkan burada, Halaçoğlu burada, İsmail Ok orada. Ve ilk önce Koray Bey ile Ümit hoca, onlar benim ille Cumhurbaşkanı olmamı istiyorlar. Ayfer Hanımla Aytun Bey de öyle söylüyor. Nuri Okutan şu anda alındı kağıdının peşinde” dedi.

'İYİ BİR SİYASAL HAREKETLE TÜRKİYE KUCAKLAŞMASINI BAŞLATIYORUZ'

“Sonuç itibariyle şimdi yeni şeyler söyleme zamanıdır” diyen Akşener, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Evet, büyük sorunlarımız var ama Türkiye’nin büyük sorunlarını aşacak gücü de var. Milletimizin sağduyu ve kararlılığı var, milletimizin her türlü hegemonyayı değiştirme gücü var. Milletimizin siyasi bunalımları aşma tecrübesi var. Milletimiz yine demokratik siyasetten sapmadan Türkiye’nin önünü açmaya karar vermiştir. Milletimiz kararmakta olan ufkumuzu iyilik güneşiyle aydınlatmaya, ileriye bakmaya azimlidir. Milletimiz yeni bir siyasal hareketle, yeni bir iktidarla, güçlü bir Türkiye yoluna devam etmek niyetini açıkça beyan etmektedir. Binlerce yıllık iyilik medeniyetinin yolcuları olarak, bugün, burada, millet adına üstlendiğimiz görevi ilan etmek için toplanmış bulunmaktayız. Umutlarımız var, hayallerimiz var, zengin bir Türkiye istiyoruz, gücümüz var, adil bir Türkiye istiyoruz gücümüz var. Özgür bir toplum istiyoruz, gücümüz var. Mutlu bir Türkiye istiyoruz, hakkımız var. Yeni bir siyasal hareketle, iyi bir siyasal hareketle Türkiye kucaklaşmasını başlatıyoruz. Allah vatana millete insanlığa hayırlı etsin hayırlı eylesin.” 

TÜRKŞEN LOGOYU PAYLAŞMIŞTI

Eski SAT komandosu Ali Türkşen, sosyal medya hesabından, partinin logosunun olduğu kartı paylaşmıştı.

Ali Türkşen'in üzerinde isminin yazdığı kartta etrafında sekiz çizgi bulunan güneş şeklindeki parti logosu bulunuyor. 

Türkşen yaptığı paylaşımda "Vatanıma milletime hayırlı olsun" dedi. Ayrıca, "Evet partinin amblemi bu ve evet yemek yiyerek, tanışarak, sohbetle başladık. Fesatlık etmeyecek herkesin desteğini bekliyoruz."

Ali Türkşen, ay başında Meral Akşener'in teklifi üzerine partisine katılma kararı aldığını açıklamıştı. 

PARTİNİN PROGRAMI BELLİ OLMUŞTU

Öte yandan yeni partinin programı da belli oldu. 'İyi bir Türkiye', 'Demokrasi ve Hukuk', 'Toplum', 'Kamu Yönetimi', 'İç ve Dış Güvenlik', 'Kurumlar', 'Dış Politika' ve 'Hedefler' başlıklı 8 ana hedeften oluşan parti programında ana slogan ise "Türkiye iyi olacak" oldu.

'İYİ BİR TÜRKİYE İÇİN YOLA ÇIKIYORUZ'

Açıklanan parti programında ilk sırada yer alan 'İyi bir Türkiye' programı şu şekilde açıklandı:

"İyi bir Türkiye için yola çıkıyoruz. İyi insanları insanlık tarihine armağan etmiş bir milletiz. Hoca Ahmet Yesevi, Mevlâna, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre bu milletin iyi insanları arasından yetişti. Onlar insanlara iyiliği, iyi insan olmayı öğütlediler. İyiliğin peşinden koştular. İyi insanlar bu toprakları onurlandırdıktan sonra bu topraklardan o büyük Osmanlı Devleti doğdu. Bu devlet büyüdü, üç kıtaya hâkim oldu o insanların torunlarıyla, Sarı Saltuklarla. Gittiği yerlere sevgi kültürünü götürdü. 'Yaratılanı severim, yaratandan ötürü' diyerek. Bizler bu inançla yola çıkıyoruz. İyi insanlar, iyi bir Türkiye için bir araya gelecek ve 'Türkiye iyi olacak'. Gençlerimize iş, kadınlarımıza yaşam hakkı ve eşitlik, yaşlılarımıza huzur, güven ve bakım imkanı, çocuklarımıza neşe, mutluluk ve sağlık, milletimize birlik ve beraberlik getirmek için yola çıkıyoruz. Zor dönemde ve zor şartlarda yola çıktığımızın farkındayız. Milletimize inanıyor ve güveniyoruz. Seksen milyonuz. Büyük bir milletiz. Büyük bir ekonomiyiz. Çalışıyoruz ve üretiyoruz. Paylaşamıyoruz. Hakça paylaşacağız. Birlikte başaracağız. Adil olacağız. Adaleti sağlayacağız. 

Mazlumun, haklının yanında, zalimin karşısında olacağız. Farklılıklarımızı değil, ortak yanlarımızı öne çıkaracağız. Farklılıklarımızı göreceğiz. Aynı türkülerle oynayan, eğlenen, evlenen, aynı acıları paylaşan, aynı ekmeği bölüşen, aynı türkülerle ağlayan biz değil miyiz. İyi bir Türkiye için varız. İyi bir Türkiye için buradayız. İyi bir Türkiye için yanınızdayız. İyi bir Türkiye için yola çıkıyoruz."

PARTİNİN İLKELERİNDE MİLLİYETÇİLİK VURGUSU

Partinin ilkeleri ise, "Türk milletine güveni esas almak. Açık, dürüst ve hesap verebilir olmak. Çoğulcu, katılımcı, kapsayıcı pozitif siyaset yapmak. Somut hedeflere sahip olmak ve odaklanmak. Çözüm üretmek ve çalışkan olmak. Eleştiriye açık ve özgür düşünceli olmak. Siyaseti değerler üzerinden üretmek ve yapmak. Milliyetçiliği kültürel ve ekonomik alanlara taşımak. Farklılıklara saygılı olmak. Milli menfaatlerimizi her alanda ön planda tutmak" olarak özetlendi.

'YOLSUZLUKLA TAM VE ETKİN MÜCADELE'

Yapılan açıklamada partinin amacı ise şu başlıklar altında toplanıyor:

"Cumhuriyetin kuruluş felsefesini, değerlerini ve üniter yapıyı korumak. Çağdaş medeniyeti yakalamak. Sevgi ve saygı dilini hâkim kılmak. Parlamenter sistemi yaşatmak. Denge ve kontrol ilkesi üzerine kurulu kuvvetler ayrılığını kurmak. Fırsat eşitliği sağlamak. Mülkiyet hakkını korumak. İnançlara saygı ve ifade özgürlüğünü sağlamak. Bağımsız, tarafsız ve adil yargıya kavuşmak. Yolsuzlukla tam ve etkin mücadele etmek."

'ANA HEDEF DÜNYANIN İLK 10 EKONOMİSİ İÇİNE GİRMEK'

Yeni partinin hedefleri ise şu şekilde açıklandı:

"Ana hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmek. Milli gelirimizi ilk beş yıl sonunda 14 bib 500 dolar olacak. Kırk yaş altında kadınlarda okur yazarlık oranı beş yıl içinde yüzde 100 olacak. Eğitim yaş ortalaması hedefimiz 11 yıl olacak. Küresel refah endeksinde ilk beş yıl sonunda 40 ülke arasında yer almak. Yılda ortalama bin dolar harcayan 50 milyon turist ağırlamak. İlk bir yıl içinde yeni anayasa ile parlamenter sisteme dönmek. İlk bir yıl içinde demokratik bir siyasi partiler kanunu yapmak. Yılda 150 bin hektar ağaçlandırma ve erozyon kontrolü yapmak. PISA sıralamasında ilk yirmi ülke arasında yer almak. İlk beş yıl sonunda işsizlik oranını yüzde 8 altına düşürmek. Teknolojide endüstri 4.0 devrimini gerçekleştirmek. Gençliğin ve kadının pozitif enerjisini hayatın tüm alanlarında hissettirmek. Basın özgürlüğünde Avrupa Birliği standartlarını hemen uygulamak. Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu hak ettiği itibara kavuşturmak." (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Beylikdüzü'de fabrika yangını

SONRAKİ HABER

İşçiye bir darbe daha: Ara buluculuk yasallaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...