20 Ekim 2017 08:15

'İthal et fiyatları düşürmüyor, üreticiyi bitiriyor'

CHP'li Aykut Erdoğdu, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yüksek et fiyatlarına karşı et ithalatı yapılacağını açıklamasını eleştirdi.

Paylaş

Cem GÜL
İstanbul

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yüksek et fiyatlarına karşı önlem olarak karkas et ithalatı yapılacağını açıkladığını hatırlatarak, “İthal et, et fiyatlarını düşürmediği gibi yerli besiciliği bitiriyor” dedi.

AKP iktidarının 15 yıldır uyguladığı politikaların, kırmızı etin fiyatının her geçen gün artmasına neden olduğunu ifade eden Erdoğdu, “Türkiye’de vatandaşlar 1 kilo et almak için yaklaşık 7 saatlik gelirini harcaması gerekirken, bir Alman veya bir İngiliz sadece 1 saat, İspanyol 2 saat, Fransız ve Belçikalının 2,5 saatlik gelirini harcaması yeterli” diye konuştu.

Etin çok pahalı olması nedeniyle halkın tüketim alışkanlıklarının da zorunlu olarak değişmeye başladığını vurgulayan Erdoğdu, 1990’larda halkın et tüketimi içinde, dana ve koyun etinin yüzde 60’lara varan bir ağırlık taşırken bu oranın 2010’lu yıllarda yüzde 40’lara düştüğüne dikkat çekerek şu görüşleri dile getirdi:

“AKP hayvancılık politikalarıyla yerli hayvan besiciliğini zayıflatırken, aynı zamanda halkın daha pahalı et yemesine neden oldu. Hükümet sorunu et üretimini değil, et ithalatını arttırarak çözmeye çalışıyor. Et ithalatı fiyatları ancak sınırlı süre için frenliyor. 2010’daki et ithalatı, et fiyatlarının artışında çok kısa bir süre fren etkisi yarattı. Et ithalatın et fiyatındaki yol açtığı ucuzlama, kilo başına sadece 1 lira 6 kuruş oldu. Ama ithalat yerli besiciliğe büyük bir darbe vurdu ve yerli sığır sayısında büyük bir düşüşe neden oldu.”

SORUNUN KÖKENİ SIĞIR STOKUNU ERİTEN POLİTİKA

Erdoğdu, sorunun kökeninde, besiciliğin altını oyan, yerli sığır stokunu eriten bu politikanın olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Toplam sığır stokunu nüfus artışına paralel şekilde arttıramayan bir tarımsal altyapı, adım adım AKP tarafından oluşturuldu. Bu dönemde Türkiye’de yerli sığır stokunun yerini kültür ve kültür melezi sığır stoku aldı. İthalat yerli hayvancılığa büyük zararlar verdiği için fiyatlar artmaya devam ediyor. Oysa çözüm net: Yerli üreticilerin maliyetlerini düşürerek yerli üretimi arttırmaya yönelik destekleme ödemesi yapmak, verimliliğin artmasını sağlamak. Rasyonel politikalarla, planlı desteklerle daha fazla üretim gerçekleştirmek ve et fiyatlarını aşağı çekerek tüketiciye ulaştırmak. Ancak yolsuzluk çamuruna batmış AKP iktidarının bunu gerçekleştirmesi mümkün değil. AKP’nin besicilik politikasının kazanını yabancı besiciler kaybedeni yerli besiciler”

ÖNCEKİ HABER

Özakça serbest bırakıldı, Gülmen'in tutukluluğu devam

SONRAKİ HABER

Darıca Hayvanat Bahçesindeki kaplumbağa Tuki'ye 'tahmin' eziyeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...