08 Ekim 2017 22:11
Son Güncellenme Tarihi: 09 Eylül 2019 05:54

Aşure vakti: Aşure tarifi ve aşurenin püf noktaları

Aşure nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir? Aşure hazırlamanın püf noktaları neler? Hepsinin cevabı Makbule Hatice'nin enfes tarifinde.

Paylaş

Makbule HATİCE
İstanbul

Bu sene komşuların kapımı çalmasını beklemeden aşure yapacağım. Erkenden aşure yapmamın bir nedeni de küçük kızım. Geçen sene yaptığım aşureden işyerine de götürmüştü, bu sene arkadaşları tekrar istemiş . O da, iş dönüşü pazara uğrayıp aşure malzemelerini almış getirdi önüme koydu. Malzemeleri aldı ya, ‘Hadi anne, hadi anne‘ deyip sürekli söyleniyor.

Akşamdan bir bardak nohudu, bir bardak fasulyeyi, üç bardak buğdayı ıslattım. Sabah sularını döküp önce nohut ve fasulyeyi ocağa koyup pişirmeye başladım. On tane inciri, bir bardak kayısıyı küçük küçük doğradım. Dört adet kaseyi tezgaha koydum. Birine bir bardak sarı üzüm, birine kayısılar, birine incir en sonuncusuna da bir çay bardağı kuş üzümü koydum. Üzerlerine sıcak su döktüm. Böylelikle diğer malzemeler hazır olana kadar biraz şişerler. Aşureye koyacağım diğer malzemeleri de tezgaha hazırlamaya başladım. Dört bardak şeker, bir bardak fındık, yarım çay bardağı dolmalık fıstık, bir adet nar, tarçın, üç kaşık pirinç, bir bardak ceviz içi. Aslında ben aşureye fındık koyduğum için ceviz koymam. Ama bir komşumun yaptığı aşurede ceviz vardı, tadı çok hoşuma gitti. Bu seneki tarifime ceviz içini de ilave ettim. Bir ilave daha yaptım, karanfil! Dört adet karanfili, içini boşalttığım küçük çay poşetine koyup ağzını bağladım. Piştikten sonra bu poşeti çıkaracağım. Çay poşeti yoksa küçük bir tülbent parçasına da koyabilirsiniz. Elma, portakal gibi taze meyveleri aşureye koymuyorum. Aşure pişirirken en az on iki çeşit malzeme koymak gerekir. Ben zaten bu tarifte yeteri kadar malzeme kullanıyorum, o yüzden taze meyve kullanmıyorum.

Nohut, fasulye haşlandı, sularını süzüp onları da kaselere koyup tezgaha diziyorum. Şimdi tezgahımın üzerinde aşurenin tüm malzemeleri var. Artık aşureyi pişirmeye başlayabilirim. Buğdayın (yarmanın) suyunu döküp üzerine sıcak su koyarak ocağa aldım. ‘Neden buğdayı da nohut ve fasulye pişerken pişirmedin?​’ diye sorabilirsiniz. Siz hepsini aynı zamanda (ama ayrı ayrı) haşlayabilirsiniz ama ben bütün malzemeleri hazırlayıp buğday piştiğinde sırayla tencereye koyup ağır ağır aşure pişirmenin keyfini çıkarmak istedim(!) Böyle daha kolay oluyor.

Buğdayım pişti ama suyu az kaldı, üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip nohudu, fasulyeyi, suyunu süzüp sarı üzümü, pirinci tencereye ilave ediyorum. Hazırladığım karanfil poşetini de tencereye koyuyorum. Artık aşure tenceresinin başından ayrılamam, çünkü bütün malzemeleri sırasıyla koyup aşuremi pişirmem lazım. On dakika kaynadıktan sonra iri parçaladığım ceviz içi, fındık, kayısı, incir de tencerede yerini alıyor. Kuş üzümünü en son koyacağım, aşuremin kararmasını istemiyorum. Kuş üzümü, siyah üzüm aşureyi karartır. Eğer aşureniz karardıysa bir çay bardağı süt ilave edebilirsiniz. Kuş üzümünü de ilave edip dört bardak şeker koyuyorum. Aşurenin suyu azaldığında içine azar azar sıcak su ilave edersiniz. Şekerle on dakika kaynadıktan sonra aşurenin tadına bakın, şekeri az gelmişse biraz daha şeker koyabilirsiniz. Artık aşuremiz pişti. Şimdi son dokunuşlara kaldı. Aşure sulu olmuşsa biraz nişastayı suyla eritip tencereye katarsanız koyulaştıracaktır. Koyu olduysa biraz sıcak su ilave edip bir taşım kaynatın. Şekerini de ayarladıktan sonra artık aşuremiz pişmiştir. Ocağı kapatabilirsiniz.

Karanfil poşetini tencereden çıkartıp kaselere bölüştürüp komşulara dağıtma zamanı geldi. Bu arada bir uyarı yapmam gerekiyor. Aşure dağıtılırken aşure kabı geri alınır. Şimdilerde kolaylık olsun diye aşureler alüminyum kaselere konuyor. Bu kaselerin geri iade edilmeleri gerekmiyor. Fakat alüminyum sağlığa zararlı. O yüzden eski usül kaselerde vermek en güzeli ve sağlıklısı.

Aşureyi bölüştürürken küçük kızımı unuttuğumu sanmayın. Tabii ki kocaman bir kaseyi de kızımın arkadaşlarına ayırdım. Acaba büyük kızımın arkadaşlarına da ayırsa mıydım?..

ÖNCEKİ HABER

Aydın'da kahveye silahlı saldırı: 4 yaralı

SONRAKİ HABER

Akdeniz'de Girit Adası açıklarında deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...