08 Ekim 2017 04:35

Üretim rekoru kırdık, payımıza düşen iki dilim baklava oldu

MESS Grup Sözleşmesi kapsamındaki MMK Metalürji'de çalışan işçiler, Çeşik-İş tarafından sözleşme sürecinden haberdar edilmemekten şikayetçi

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Hatay Dörtyol’da kurulu MMK Metalürji de, MESS Grup Sözleşmesi kapsamındaki fabrikalardan. Sendikaları Çelik-İş’in sözleşme taslağı hazırlanırken kendilerine danışmadığını, hatta taslakla ilgili bilgilerinin sendikadan gelen telefon mesajıyla sınırlı olduğunu söyleyen işçiler, süreçten haberdar edilmemekten şikayetçi. 

İşçilerin merak ettiği, ücretlerin ne kadar zamlanacağı ve sözleşmenin kaç yıl olacağıydı. Taslağa göre sözleşmenin 2 yılı kapsayacak olması işçilerce olumlu karşılandı. Ücret konusunda ise ilk 6 ay için saat ücretine 1.80 lira zam isteniyor. Her yıl için kıdem farkı olarak 0.15 kuruş artış talep ediliyor. Sözleşme taslağında yıllık ikramiye 120 gün olarak yer alıyor. Kurban Bayramı parası 750, Ramazan ayı erzak yardımı 500 lira olarak belirlendi. Bayram mesailerine yüzde 200 zam istenirken, yıllık izinler 20, 24 ve 28 gün olarak taslağa kondu. 

İşçiler talep edilen oranların brüt olduğunu, vergi kesintilerinden kaynaklı, ellerine net olarak daha az para geçeceğini söylüyor. Beyaz yakalıların ücretlerinden yapılan vergi kesintileri fabrika tarafından karşılanırken işçi ücretlerinden yapılan kesintilerin ise ödenmemesinden yakınıyorlar. 

İŞÇİYE BİR ŞEY SORMUYORLAR

TİS süreciyle ilgili görüştüğümüz bir işçi, sendikanın taslağı işçilere telefonla duyurması dışında, kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini dile getirdi. Kendi aralarında bir birlikleri olmayınca sendikanın istediği gibi davrandığını belirten işçi, “İşçilerin veya sendikanın oluşturduğu bir TİS komitesi, sözleşme ile ilgili bir heyet vs. var mı?​” sorumuza şu yanıtı verdi: “Abi işçiye bir şey sormuyorlar ki... Sözleşme ile ilgili bir anket dahi yapılmadı, komite falan kurarlar mı?​”

ÜRETİM ARTIYOR, ÜCRETLERİMİZ ARTMIYOR

MMK’da üretim rekorları kırıldığını, işçinin payına düşenin ise daha düşük ücrete, daha çok çalışmak olduğunu ifade eden işçi, şunları söyledi: “Gelen hurdanın, gelen-giden geminin haddi hesabı yok. Fabrikada bu kadar yığılmış bobin daha önce görmedik. Üretimde ciddi bir artış var, ama bu işçiye yansıyor mu dersen, öyle bir şey yok. Mesela biz üretim rekoru kırdık, payımıza düşen ikişer dilim baklava oldu. Hiç bir patron hakkını isteyen, ücretim artsın diyen işçi istemez. Sendikası olan ve sözleşme yapan, insanca yaşamak isteyen her işçi onlar için kurmak istedikleri düzen için sorun. Asıl dert daha az işçiyle daha çok iş çıkarmak ve azami kâr etmektir. Teknoloji geliştikçe bu bizim yararımıza değerlendirilmediği için işsizlik ve yoksulluk artıyor. Teknoloji her geçen gün ilerliyor. Yeni yeni sistemler kuruyorlar. Eskiye göre yaptığımız üretim daha çok oluyor. Ama ne çalışma saatlerimiz düşüyor ne de ücretimiz artıyor. Mecburen üç beş kuruş maaşımız artsın diye mesailere kalıyoruz. Oysa işçinin kendisi ve ailesi için kullandığı zamanın artırılması gerekir.” 

İŞ SAATLERİ UZADIKÇA İŞÇİNİN ÖMRÜ DE AZALIYOR

Çalışma sürelerinin artmasının bir sonucu da iş kazalarındaki artış. Sadece temmuz ve ağustos aylarında peş peşe iki ölümlü iş cinayeti yaşandığını hatırlatan işçi, “İş kazalarının büyük bir kısmı ya mesai saatlerinde ya işgününün son saatlerinde oluyor. Anlayacağın iş saatleri uzadıkça işçinin ömrü de azalıyor. Ama bu onların umurunda değil” dedi. 

Herkesin gözünün kulağının yeni toplusözleşmede olduğunu, ancak sendikanın toplantı dahi yapmadığını dile getiren işçi, bu durumun güvensizlik yarattığını anlattı: “Sendikanın sözleşmede bizim için ne talep ettiğini Whatsapp’tan attığı mesajla öğrenmiş olduk. Sendika işçileri sözleşme sürecinin dışına itiyor. İşçinin süreçle ilgili bir inisiyatifi yok. Hal böyle olunca yarın imzaladığı TİS’i de işçiye sorma zahmetine katlanmıyor. Sendika var olanı korumak, kendi varlığını sürdürmek derdinde. Oysa işçinin ürettiği, ortaya çıkardığı zenginlik ve refahtan hakkımız olanın alınması için uğraş vermeli” diye konuştu. 

RUS ORTAKLI BİR FİRMA

MMK Metalürji Rus ortaklı bir fabrika. Modern kapasiteli fabrika gelişmiş bir teknoloji ile üretim yapıyor. MMK’yı diğer fabrikalardan ayıran bir yanı da limanı. İskenderun bölgesindeki önemli limanların başında geliyor. 12 geminin aynı anda yanaşabildiği liman bölgede çok sayıda firmaya hizmet veriyor ve önemli bir gelir kapısı. 

ÖNCEKİ HABER

Bu dönem hiç olmadığı kadar birlikteliğe ihtiyacımız var

SONRAKİ HABER

‘Taslaktan da görüşmelerden de haberdar değiliz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...