06 Ekim 2017 09:23

Almanya'da DİTİB’e maddi destek azaltıldı

Almanya'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne verilecek maddi destek beşte birine azaltıldı.

Paylaş

Almanya’da AKP hükümetine yakın olmakla eleştirilen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) verilecek maddi destekte kesintiye gidiliyor.

DİTİB’e bağlı bazı imamların Almanya’daki Gülen Cemaati yapılanmasıyla ilgili Ankara’ya bilgi gönderdiğinin ortaya çıkması üzerine Almanya soruşturma başlatmıştı.

BEŞTE BİRİNE AZALTILDI

Alman gazetesi Kölner Stadt Anzeiger’in haberine göre, Yeşiller Partisi konuyla ilgili İçişleri Bakanlığına soru önergesi verdi. Bakanlığın önergeye verdiği yanıtta, DİTİB’e proje desteğinin azaltılarak süreceği kaydedildi. DİTİB’in projelerine önümüzdeki yıl toplam 297 bin 500 avro destek verilecek. Ancak bu miktar, 2017’de verilenin beşte biri; 2016’da verilenin ise onda birinden az.

Federal İçişleri Bakanlığı, merkezi Köln’de olan DİTİB ve çeşitli kentlerdeki bağlı kuruluşlara 2017 yılında yaklaşık 1 milyon 470 bin avro destek vermişti. DİTİB tarafından yürütülen projelerin çoğunluğu da sığınmacılara yönelikti.

Federal Hükümet, 2016 yılında ise DİTİB tarafından yürütülen projeler için 3 milyon 270 bin avro vermişti. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi ise 2018 yılında 100 bin avro mali destek aldı. Müslümanlar Merkez Konseyi, 2017 yılında 1 milyon avro üzerinde, 2016 yılında ise 880 bin avro mali yardım almıştı.

YEŞİLLER: DERNEKLERİN HEPSİ İNCELENSİN

Federal Meclis Yeşiller Grubu Din Politikaları Sözcüsü Volker Beck, DİTİB, Milli Görüş ve Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi gibi derneklerin genel olarak incelemeye alınmasını talep etti ve bu örgütlerin katılımıyla yapılan İslam Konferansı’nın yeniden ele alınmasını istedi. Beck, bu kuruluşların yurt dışından yönetildiğini dile getirdi.

Alman hükümetini de eleştiren Beck, bu kuruluşlara yönelik tutum konusunda hatalı bir strateji izlendiğini savundu.

DAĞDELEN: PARALAR TAMAMEN KESİLSİN

Almanya Sol Parti Meclis Grubu Uluslararası İlişkiler Poltikası Sözcüsü Sevim Dağdelen ise yaptığı açıklamada, DİTİB’e verilen bütün maddi yardımların derhal kesilmesini talep etti. Dağdelen, “DİTİB, Almanya’da muhaliflere yönelik takibat ve sindirme yapan Erdoğan’ın kurmuş olduğu ağın bir parçası. Federal Savcılık tarafından DİTİB hakkında ajanlık nedeniyle soruşturma başlattığı halde Federal Hükümet’in bu yıl 1.5 milyon avro ödemede bulunması suçtur. Bu nedenle yardımların acil olarak hemen kesilmesi gerekiyor. DİTİB, Almanya’da hükümetin şubesi gibi çalışıyor. Bu nedenle federal ve eyaletler düzeyinde bu örgütle yapılan bütün ortak çalışmalara son verilmelidir”dedi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Meteorolojik ölçümler yapmak için ağaçları kestiler

SONRAKİ HABER

Rezidansların rezilliği gecekonduları vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa