03 Ekim 2017 21:00

Seçim metal işçilerinin

Bursa'dan Bosch işçisi Evrensel Metal'e yazdı; 'Seçim metal işçilerinin'

Paylaş

Bosch işçisi
Bursa

Grevlerin yasaklandığı özellikle otomotiv sanayinde çalışma koşullarının giderek ağırlaştığı günümüzde fabrikaların gündeminde sadece ücret zammı var. Zam tabi ki çok önemli ama bu taslakta istenen zammın iki katını alsak bile, bu koşullarda ne kadar daha çalışabiliriz? Ya da saat ücreti yüksek olanlar fabrika ortalamasını yükselttiğinde işveren bizi ne kadar daha çalıştırır?

Mücadeleyi sadece ücret zammına indirgemenin gücümüzü küçümsemek olduğunu düşünüyorum. Belki ‘90 sözleşmesinden sonra işçi tarafından en iyi sözleşme olması beklenen bu sözleşme OHAL’e rağmen mücadele geleneği olmayan işçi sendikalarıyla (kısmen Birleşik Metal hariç), üstelik işçiyi böyle çetin bir mücadeleye hazırlama gibi bir dertleri olmadığı halde, MESS gibi uzlaşmaz bir işveren sendikasının karşısında nasıl kazanırız? Eminin birçok sendika da grevin ertelenmesini en az MESS kadar istiyordur. 

OHAL’de Tek Gıda-İş Sendikasının aldığı zamlar, Şişecam işçisinin verdiği mücadele metal işçisi için umut olmuştur. Ya bundan önceki sözleşmeler gibi imzalandığında haberimiz olur, birkaç gün çay bölgesinde, makine başlarında küfür eder, unutup sonra ki sözleşmeyi bekleriz... Ya da 130 bin kişi tek yürek olur sendikaları mücadele etmeye zorlarız...

Seçim biz metal işçilerinin!

ÖNCEKİ HABER

‘Kadına yönelik şiddeti daha ne kadar izleyeceksiniz’

SONRAKİ HABER

'Masaya nasıl oturulduğu kadar nasıl kalkılacağı da önemli'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...