03 Ekim 2017 21:00

Söylediklerimizi fabrikalarda hayata geçirmeliyiz

Bursa'dan Renault işçisi,önümüzdeki ay yapılacak sözleşme oturumu için; 'Türk Metal-MESS ortaklığında hazırlanmış bir taslak olduğunu biliyoruz' dedi.

Paylaş

Renault işçisi
Bursa

Sözleşme için ilk oturum önümüzdeki ay yapılacak. Biz Renault işçileri olarak önceki sözleşmelere bakarak ne olup ne olmayacağını tahmin edebiliyoruz. Bu taslağın Türk Metal-MESS ortaklığında hazırlanmış bir taslak olduğunu biliyoruz. Türk Metal, taslağı, ‘diğer sözleşmelere göre daha iyi olacak, iki yıllık olacak, tarih yazacağız’ diye yağlandıra ballandıra anlatıyor. Önceki sözleşmelerde de ‘yüzyılın sözleşmesi’ olacak diyorlardı ama sonu hep hüsran ve satış oldu. Fabrikadaki bütün arkadaşlar Türk Metal’in yüzde 38 alacağına inanmıyor. Söz, yetki, karar bizde olmadığı sürece istediğimiz sözleşmeye imza atamayız. Yoksa geçmişteki bütün sözleşmelerde olan söylemlerle çıkarlar karşımıza, ‘Şöyle mücadele ettik böyle oldu, MESS’le bunları kazandık, hepimize hayırlı olsun’ deyip süreci kapatma yoluna giderler. Bu sözleşmenin eski sözleşmeler gibi olmaması bizlerin elinde. Çünkü bizim 13 günlük bir direniş deneyimimiz var. Kendi aramızda kurmuş olduğumuz birlik sayesinde birçok şeye müdahale ettik. O süreç bugün Türk Metal’e göstermelikte olsa sözleşme için anket yaptırttı. 

İŞÇİ ESKİ İŞÇİ DEĞİL

Şimdi bizlerin daha iyi hazırlanması gerek, çünkü bu sözleşmeye daha zor şartlar altında giriyoruz. Ülkede OHAL var ve yakın zamanda birçok grev yasağına şahit olduk. Ama bu yasağa rağmen işçinin eylemleri bastırılamadı. Bütün bunları bilerek ve en başta kendimizden başlayarak, bölümlerimizdeki arkadaşlarımızı hazırlamalıyız. İstenen zammı anca böyle alırız. Ses etmezsek, sürece dahil olmazsak yüzde 38’in yarısına belki daha da aşağısına imza atarlar. Tekrar aynı sıkıntıları yaşamak istemiyorsak geçmişteki deneyimlerimizden yola çıkarak kendi temsilcilerimizi seçmeliyiz. Sözleşme görüşmelerinde bizim içimizden çıkan bir iki arkadaş olmalı ki gerçekte ne olup bitiyor biz de bilelim. Görüşmelerde ne yaşanıyorsa ne konuşuluyorsa, işçinin onayına sunulmadan hiçbir maddenin imzalanmayacağını sürekli dillendirmeliyiz, fabrikada baskı oluşturmalıyız. Anlamalılar artık, bu işçi eski işçi değil! Bir gecede imzalayıp oldu bittiye getiremeyeceklerini görmeliler. O yüzden bu söylediklerimizi fabrikalarımızda hayata geçirmeliyiz.

DAYANIŞMA KAZANDIRIR

Son olarak,  bu görüşmeler sadece Renault işçileri için yapılmıyor. 100 binin üzerinde metal işçisini ilgilendiriyor. Buradan çıkan iyi bir sözleşme diğer iş kollarını da etkileyeceği için herkesi ilgilendiriyor. Ama her şeyden önce metal işçileri ortak hareket etmeli, bir metal fabrikası eylem yapıyorsa diğer fabrikalar da onlara kulak vermeli ve destek olmalı. Bu şekilde yayılırsa Mayıs Drenişindeki gibi bizlere müdahale etmeleri zorlaşır. Ama yalnız kalırsa, fabrikaları bastırırlar. Bunun örneği bizleriz. Ek zam talebiyle başlattığımız eylemlerde yalnız kaldık ve sonrasında müdahaleyle bitirildi. Bu nedenle ortak hareket etmemiz gerek. Biz işçiler olarak mücadele edip, birlik olup, sendikaları denetleyip yönetirsek o zaman iyi bir sözleşeme olur. Bunları yapacak gücün bizde var olduğunu biliyorum.

ÖNCEKİ HABER

Van’da zabıtanın biber gazına tepki: Kayyım istifa

SONRAKİ HABER

Autoliv işçileri: Son söz de tüm sözler de işçilerin olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa