03 Ekim 2017 21:00

Önce komiteni kur, taleplerinde ısrar et!

Arzu Erkan, Türk Metal'in kamuoyu ile paylaştığı MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi taslağına ilişkin yazdı.

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Türk Metal, 2 Ağustos’ta 2017 MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi taslağını kamuoyu ile paylaştı. Bu tarihten 46 gün sonra taslağı MESS’e sunan Türk Metal, masaya 5 Ekim’de oturacak. Taslağın parasal maddeleri işçiler tarafından genel olarak olumlu karşılandı. Ford Otosan işçileri de böyle düşünüyor. Fabrikada TİS’le ilgili genel eğilim, sendikanın tutumunu bekleyip görmek şeklinde özetenebilir. Görüştüğümüz işçiler, bu tutumun kazanım getirmeyeceği uyarısında bulunarak, “Biz müdahale etmeden iyi bir sözleşme imzalanmaz” diyor. İşçiler, grev komitelerinin kurulması başta olmak üzere işçilerin birliğini sağlamak için adımlar atılması gerektiğini belirttiler. 

Türk Metal’in taslağı MESS’e 46 gün sonra iletmesine tepki gösteren 15 yıllık bir Ford Otosan işçisi, “Önceki dönemlerde bu süreç çoktan başlamış olurdu. Bilinçli olarak geciktirildiğini düşünüyorum. Süreç uzayacak, zorlu geçecek algısı yaratmaya çalışıyorlar. İstenen zam oranı yüksek, kafalarının bir yerinde enflasyon zamlarını bekleyelim de olabilir. Söz konusu Türk Metal olunca her şeye temkinli bakmaya alışmışız” diye konuştu. 5 Ekim’de yapılacak ilk görüşmede MESS’in tutumunun ne olacağını ve sendikanın bu süreci nasıl işleteceğini herkesin merakla beklediğini belirten işçi, şöyle devam etti: “Sendikacılara sorduğumuzda ‘İstediğimizi almak için sonuna kadar mücadele edeceğiz’ diyorlar. Herkes bu rakamların altına düşülmemesini istiyor. Onların bu yönlü konuşmaları da beklentileri yükseltiyor.”

‘ENSENİZDEYİZ’ DEMEDEN OLMAZ

Türk Metal’in yeni bir metal direnişinden kaygı duyduğu düşüncesinin beklentiyi yükselttiğini dile getiren 10 yıllık bir işçi de “Hal böyle olunca ‘Bekleyelim, görelim. Türk Metal yanlış yapmaktan çekinir’ diyor çoğunluk. ‘Zammı almazsa tepkimizi gösteririz’ diyen de çok. Ama hiçbir şey yapmadan, sadece Türk Metal ve MESS’in tutumunu bekleyerek geçirirsek bu süreci, kötü bir sözleşme ile karşılaştığımızda hemen birliği sağlayabilir miyiz? Bence çok zor. Şimdiden ensenizdeyiz, her adımınızı takip ediyoruz demezsek yine mağdur olanın biz olacağımızı düşünüyorum” dedi.

Geçmiş dönemlere oranla bu dönem daha fazla sayıda işçinin, gördüğü her yerde temsilcilere sözleşmeyi sorduğunu belirten işçi, “Herkes daha ilgili, daha sorguluyor. Bu iyi, ama sonuç almak için yeterli değil bence. Nasıl birlikte hareket edeceğiz, bunu konuşmaya ihtiyacımız var. Bu taslağın olduğu gibi geçmesini istiyorsak arkasında durmalıyız. Birlikte hareket etmeliyiz. Sık sık temsilciliğe gidebiliriz örneğin ya da şubeye... İşin peşini bırakmadığımızı, satışa gelirsek hesap soracağımızı göstermeliyiz. Bunları yapmazsak herkes yine bildiğini okuyacaktır. Türk Metal’in geçmişi zaten bildiğini okumaktır” diye konuştu. 

METAL DİRENİŞİ HATIRLANMALI

Ford işçisinin, metal direnişini hatırlaması gerektiğini söyleyen 13 yıllık başka bir işçi de şunları söyledi: “O zaman sözcülerimiz vardı, her hattan seçilmiş. Her kararı birlikte alıyorduk. Hatırlamaktan kastettiğim bu. Çünkü direnişi konuşmaya başladığımızda hemen ‘Ben bir daha dışarı çıkmam’ lafını duyuyoruz. Mesele bu değil. Sen bir araya gel, konuş, tartış. Zaten sonra ne yapacağına karar verirsin. Tabi ki direniş alanındaki gibi rahat olmaz. Öyle kolayca sözcü seçemezsin. Ama şunu yaparsın; kendi bölümünde güvendiğin işçilerle yan yana gelebilirsin. Konuşursun, tartışırsın, nasıl yapacağına birlikte karar verirsin. Başka türlüsü olmaz! Önce komiteni kuracaksın, taslağı konuşacaksın, kırmızı çizgilerini belirleyeceksin... Hangi maddelerde ısrar edeceğiz? İsteklerimizi elde etmek için alkış mı yapacağız, sakal mı bırakacağız, iş mi durduracağız? Bunlara ancak böyle bir birlik kurulursa, birlikte karar veririz. Tüm bunlar olmadan kimse işçi adına hiçbir şey yapmaz.” 

ÖNCEKİ HABER

Adalet Bakanı Gül: Cezaevlerinde 594 çocuk annesiyle kalıyor

SONRAKİ HABER

Marmaray seferleri durduruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...