02 Ekim 2017 00:42

'6 yaşındaki çocukla evlenilebilir' haberine erişim engeli!

İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği Nureddin Yıldız'ın 'Küçük çocuklarla evlenebileceğini' söylediği haberin içeriğine erişimin engellenmesine karar verdi

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği Nureddin Yıldız’ın “6 yaşındaki çocukla da evlenilebilir” başlıklı habere erişimin engellenmesine karar verdi.

Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız’ın katıldığı bir programda “Küçük çocuklarla evlenebileceğini” söylediği haberin içeriğine erişim engeli getiren İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği karara gerekçe olarak, “Kişilik haklarının ihlal edilmesi”ni gösterdi. Yıldız’ın Avukatı Ahmet Emin Şahingöz’ün 19 Eylül 2017 tarihli dilekçesini kabul eden sulh ceza hakimliği, evrensel.net, cumhuriyet.com.tr ve T24’ün internet sitelerinde yer alan haber içeriğine ayrı ayrı erişimin engellenmesine hükmetti. İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği, haberin içeriğinin kaldırılmasına ilişkin verdiği kararın gerekçesinde, “Yıldız’ın 31 dakika 11 saniyelik konuşmasından birtakım cümleleri keserek aldıkları, bu hususun 22 Şubat 2017 tarihli Faruk Işık imzalı bilirkişi raporu ile sabit olduğu” ifadesine yer verdi.

‘MAHKEMELER HABER ALMA HAKKI ÖNÜNDE ENGEL’

Sulh ceza hakimliğinin kararına itiraz edeceklerini belirten Evrensel'in Avukatı Devrim Avcı, mahkemelerin halkın haber alma özgürlüğünün önünde adeta bir engel olarak durduklarını dile getirdi. Avcı, “Gazeteciye, basına ‘Sen bu haberi yaz, bunu da yapma’ şeklinde ifade edilecek kararları ile de bunu gösteriyorlar. Erişim engellemesine konu haber de bu açıdan tam bir örnek. Türkiye’de bir vakfın başkanı çıkacak, bir konuşmasında ‘6 yaşındaki çocuklar evlenebilir’ diyecek ve gazeteci böyle sansasyonel bir ifadenin haberini yapınca da habere erişim engeli verilecek. 6 yaşında bir çocuğun değil evlenme iradesi, hukuki sorumluluğu dahi yok. Bu suç içeren ifadenin haberini yapmak ise yasak. Gazeteci, yazdığı bir haberine hangi başlığı koyacağını, haberde hangi unsuru öne çıkaracağını, haberin başlığını ne yapacağını seçmekte özgür olmalıdır. Yargıtay kararlarında dahi, ‘Yazıya konan vurucu başlığın basın sanatının gereklerinden’ olduğu vurgulanırken, bir sulh ceza hakimliğinin bu nitelikte bir yasak kararı vermesi, basın özgürlüğü ifade özgürlüğü ve her şeyden önce yukarıda da belirttiğim gibi halkın haber alma hakkını engelleyen bir uygulamadır. Biz bu karara karşı tüm itiraz haklarımızı kullanacağız” dedi.

YILDIZ’IN ERİŞİM ENGELİNE TAKILAN İFADELERİ

Katıldığı bir programda “Küçük çocuklarla evlenebileceğini” söyleyen Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız, daha önce de “Çalışan kadınların erkekleri doyumsuz hale getirdiğini ve ümmete zarar verdiğini” söylemişti. Mahkemenin erişim engeli getirdiği haberin içeriğinde ise Yıldız şöyle diyor: “Şeriatımız İslam’ın yaş haddi yoktur. Bu ne demek? Buluğ çağından önce de bir çocuk evlenebilir. Çocuklar arası nikah da yapılabilir. Büyük-küçük nikahı da yapılabilir. Mesela 7 yaşında bir kız çocuğu, 25 yaşında bir erkek, ya da 7 yaşında bir erkek 25 yaşındaki bir kız, nikahlanabilirler mi? Evet, nikahlanmalarında bir sakınca yoktur. Kur’an’a iman eden herkese göre evlilik için bir yaş söz konusu değildir. 10 yaşında, 6 yaşında, 78 yaşında, yaşıyorsa 135 yaşında bir insan için nikaha engel bir durum yoktur. Reşitse kendisi evlenir, reşit değilse velisi tarafından evlendirilebilir. Netice olarak küçük çocukların da evlenebileceklerine dair hüküm Talak suresinin 4. ayetidir. Ama bununla beraber 4-5 tane daha hadis-i şerif vardır.”

ÖNCEKİ HABER

Bursa H Tipi Cezaevi'nde Evrensel, Cumhuriyet, BirGün yasak

SONRAKİ HABER

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar Cemevi'ne kayyım atadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...