30 Eylül 2017 13:06

Katalanlar seçim merkezlerini işgal etti

Katalonya'da bağımsızlık referandumu öncesi vatandaşlar, polisin oy kullanma noktalarını kapatmasını engellemek için işgal eylemleri başlattı.

Paylaş

İspanya’nın Katalonya bölgesinde yarın gerçekleştirilmesi planlanan bağımsızlık referandumu öncesi özerk yönetim ile merkezi hükümet arasındaki gerilim tırmanıyor.

Madrid yönetiminin referandumu yasa dışı ilan etmesi ve Anayasa Mahkemesinin oylamayı askıya alması sonrası harekete geçen Katalanlar, sandıkların kurulacağı yerlerin güvenlik görevlileri tarafından kapatılmasını engellemek için bu binaları cuma gününden itibaren işgal etmeye başladı.

DW Türkçe’nin haberine göre kendilerini barışçıl bir şekilde sandıkları koruyan vatandaşlar olarak ifade eden Katalanlar, sandıkların ağırlıklı olarak kurulacağı okul binalarında geceyi geçirdi.

POLİS OY VERME NOKTALARINI KAPATIYOR

Barışçıl işgal eylemlerinin yarın düzenlenmesi planlanan oylamaya kadar devam etmesi bekleniyor. Ancak bugün okullardaki işgalcilerle konuşan İspanyol polisi, velilere pazar TSİ 05.00’e kadar bulundukları yerleri boşaltma talimatı verdi.

Polis ayrıca şu ana kadar 2 bin 315 oy verme noktasının 1300’ünün kapatıldığını açıkladı.

Katalan Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont cuma günü sonlandırdığı kampanyasında “Bu yoğun ve duygusal anlarda, bir zamanlar sadece hayal edebildiğimizin artık erişilebilir olduğunu görüyoruz” ifadesini kullandı.

Bölgeden yayın yapan RAC1 radyo istasyonunun haberine göre İspanyol polisi de Katalan hükümetinin telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri merkezine bir baskın gerçekleştirdi.

İddia İçişleri Bakanlığı tarafından teyit edilmezken, İspanyol bir hakim ayrıca Google’a, yasaklı referandum ile ilgili bilgi sunan bir uygulamanın kaldırılması yönündeki mahkeme kararını iletti. Geçen günlerde Madrid yönetimi oy pusulalarının bir kısmına el koymuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'İBB'nin akbil iade makinesinden ayıplı kazancı 196 milyon'

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Bağımsız bir devlet değil sürekli kanayan bir yara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...