30 Eylül 2017 00:15

Şişecam’da işten atma listesi değiştiriliyor mu?

270 işçinin işten çıkarılacağının duyurulduğu Şişecam'da, çıkarılacak işçilerin durumu belirsizliğini koruyor.

Paylaş

10 Eylül’de daralma gerekçesiyle Kırklareli Paşabahçe’de D fırınının kapatılması üzerine 270 işçinin işten çıkarılacağı duyurulan Şişecam’da teşvikle işten çıkarılacak işçilerin durumu belirsizliğini koruyor. Hem bu belirsizliği sormak hem de işten çıkarılacak işçiler arasında Kristal-İş Genel Merkezine muhalif işçilerin de olacağı söylentilerini konuşmak üzere  Eskişehir Şişecam işçileri buluştuk. 

Çaylarımızı yudumlarken “İşin içinde işler var’ diyerek söze başlayan uzun yıllardır Şişecam’da çalışan bir işçi, “Evet, doğru. Eskişehir Şişecam fabrikasında da 29 kişi işten çıkarıldı. Ama bu çıkarmalar işçilerin kendi isteği ile oldu. Sendika işçiler kendi istemediği takdirde bu çıkışlara karşı çıkıyordu. Çıkan arkadaşlar uzun süre rapor alan ve fabrikada çalışmak istemeyen arkadaşlardı. İşveren bu arkadaşların ‘verimleri düşük’ diye çıkışlarını istiyordu. 

Kristal-İş Eskişehir Şubesi ise, ‘Arkadaşlar kendi istekleri olmadıkça, biz onların çıkışına izin vermiyoruz’ diye diretiyordu. Şube yöneticileri bu arkadaşlarla tek tek görüşmeler yaptı. Bu görüşmeler sonucunda ‘kıdem ve teşvik zammı’ verilmesi karşılığında kendi istekleri ile ayrılacaklarını söylediler” dedi. “Biz de bu arkadaşlarla görüştük. ‘Ne diyorsunuz? Kendi isteğiniz yoksa, gidip sendikaya baskı yapalım’ dedim” diyen bir başka işçi de şöyle devam etti: “İşten ayrılmak isteyen arkadaşlar, ‘Biz sendika aracılığı ile işverenle anlaştık. Tazminatlarımızı alıp çıkacağız’ dediler.” 

‘KAZIN AYAĞI ÖYLE DEĞİLMİŞ’

“Peki Kırklareli’de de işçi çıkışları olmuş. Gazetelerde muhalif arkadaşların çıkarıldığı yazıyor. İşten çıkarılanlar hep muhalif işçiler olmuş. Kırklareli’de neler oluyor? 

Burada da böyle bir durum var mı?​” diye sorduğumuzda ise ilk konuşan işçi söze- aldı: “Kırklareli’deki arkadaşlarla devamlı irtibat halindeyiz. Onlarla konuşuyoruz. Orada işler karışık. Kırklareli’de işveren, Ortadoğu pazarındaki satışlarının yüzde 18’den yüzde 3’e düşmesi ve yurt dışı satışlarında da yüzde 5 daralma olmasını gerekçe göstererek bir fırını kapatmak istiyor. Bundan dolayı da burada çalışan kendince çok rapor alan ve  ‘verimsiz’ olarak gördüğü 270 işçi arkadaşın işine son vermek istiyor. İşverenin bu çok rapor alanlar ve ‘verimsiz’ çalışanlar listesine ise sendika genel merkezi itiraz ediyor.” 

“Bu sendikanın görevi değil mi zaten” dediğimiz de ise aynı işçi şöyle devam etti: “İşte, zurnanın zırt dediği yer de burada başlıyor. 
Kazın ayağı öyle değilmiş. İşverenin bu belirlediği çok rapor alanlar içinde sendika genel başkanının yeğenleri ve köylüleri var. Sendika genel başkanı listedeki bu isimleri çıkararak işten çıkarılacaklar içine kendisine muhalefet edenleri sokmak istiyor. İşveren temsilcisi fabrika müdürü ise, kendisine verilen isimlere ‘Bu kişileri çıkarırsam bu fabrika iş yapamaz hale gelir’ diye karşı çıkıyormuş.” 

SENDİKA AKRABALARINI VE KÖYLÜLERİNİ Mİ KORUYOR? 

Sendikacıların işçilerin değil, kendi akrabalarının ve köylülerinin haklarını savunduğunu söyleyen işçi şöyle konuştu: “İşçi arkadaşlarımızın bize anlattıkları bunlar. İşin aslının doğru olduğu şuradan da anlaşılıyor. Bu sorun 3-4 aydır dinlendirilmesine rağmen, şu anda dondurulmuş durumda. İşveren kendisine sendikanın verdiği listedekileri çıkarırsa işler duracak diye bu konuda kulağının üzerine yatmaya devam ediyor. 270 kişi yerine 70 kişi işten çıkarıldı. Onlar da kendi istekleri ile emekliliğine az kalan ve teşvik alan arkadaşlar oldu.” “Neymiş bu teşvikler?​” sorumuza ise işçi şunları aktardı: “Emekliliğine 1 yıl kalanlara yüzde 14, 2 yıl kalanlara yüzde 18, 3 yıl kalanlara yüzde 20, 4 yıl kalanlara yüzde 22 ve 5 yıl kalanlara yüzde 25 teşvik primi verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı için 70 işçi arkadaş kendi istekleri ile işten ayrılmışlar. İşten ayrılanlar içinde sendika genel merkezine muhalefet eden arkadaşların çok olduğu konusunda duyumlar da aldık.” 

‘50 MUHALİF İŞÇİNİN ATILMASI İSTENİYOR’

Çıkarılması düşünülen 270 işçinin durumu hakkında ise bir başka işçi şu bilgiyi veriyor:  “Genel Merkezle işverenin görüşmeleri devam ediyormuş. Daha anlaşma sağlanamamış. Sendika Genel Merkezinin çıkmasını istediği muhalefet eden arkadaşların sayısının 50 civarında olduğu söyleniyor. Ama görünen köy kılavuz istemez. Genel merkez geçmişte olduğu gibi yarın-öbür gün de kendisine muhalefet eden diğer Şişecam fabrikalarında çalışan arkadaşların işten çıkartılmasını isteyebilir. Çünkü önümüzde 2019 yılında sendika seçimleri var. Genel başkanın etkin olduğu Kırklareli’de işçi sayısı azalıyor. Diğer şubelerde ise artıyor. Genel merkez yine bir şeyler düşünebilir. Bu yüzden tabanda birliğimizi sağlamamız gerekiyor. Sendikanın her kararında bize danışılmadan, bizim onayımız alınmadan karar verilmemesini saptamalıyız. Fabrikalarda hem örgütlülüğümüz arttırmalı hem de eğitimlerimizi hızlandırmalıyız. İşçi eğitimleri konusunda şubelerimizi zorlamalıyız.” 
(Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aileler çocukları için istihdam fuarına koştu

SONRAKİ HABER

Fabrikanın erkekler tuvaletinde kadın işçiye hakaret yazısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...