24 Eylül 2017 06:51

Fransa'da işçi düşmanı yasaya karşı büyük protesto

Fransa'da 'Çalışma Yasası Reformu'na karşı protestolar devam ediyor. Dün, Boyun Eğmeyen Fransa'nın çağrısıyla 150 bin kişi Paris sokaklarındaydı.

Paylaş

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un imzasıyla yasalaşan "Çalışma Yasası Reformu"na karşı protestolar sürüyor.

Dün, Boyun Eğmeyen Fransa(La France Insoumise) partisinin çağrısıyla 150 bin kişi Paris'teki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak iktidarı ve yasayı protesto etti.

Bastille Meydanı'ndan başlayan yürüyüşte konuşan Boyun Eğmeyen Fransa hareketi lideri Jean-Luc Mélenchon, "Siz aşağılanmayı kabul etmeyen bir ülkenin gururu ve onurusunuz. Kralları, Nazileri mağlup eden halktı. Cumhuriyeti savunmak için buradayız" ifadelerini kullandı.

Yasayı "Toplumsal darbe" olarak niteleyen Jean-Luc Mélenchon, "Ülkemiz Avrupa'nın milyoner rekortmeni. Macron, zenginler için çok güzel bir haberdir. Bu yasaların ilk kurbanları gençlerdir. Gençlerin mücadeleye katılması gerekir. Mücadele bitmedi, daha yeni başlıyor. Halkın tüm gücünü bu mücadelede ve sokaklarda kullanmalıyız. Asla pes etmeyin" dedi.

Boyun Eğmeyen Fransa'nın 577 koltuklu parlamentoda 17 üyesi bulunuyor.

YASAYLA İŞTEN ATMALAR KOLAYLAŞIYOR

Macron'un ülkede yüzde 9.5 oranındaki işsizliğe çare bulacağını ve bu oranı 5 yılda yüzde 7'ye düşüreceğini belirterek ortaya attığı en önemli seçim vaadi olan tasarı, işverenlerin, işten haksız çıkarmalarda ödenecek tazminatlar için tavan belirlenmesine ve herhangi bir yasal kısıtlamaya maruz kalmaksızın çalışma saatlerini doğrudan işçilerle belirleme özgürlüğü elde etmesine imkan tanıyan düzenlemeler içeriyor.
Tasarıda, 50'den az çalışanı bulunan iş yerlerinde işverenin sendika temsilcisi olmaksızın çalışanla masaya oturabilmesi ve işten çıkarılmalarda itiraz süresinin 1 yıl ile sınırlandırılması gibi değişiklikler de yer alıyor.

500 BİN KİŞİ PROTESTO ETMİŞTİ

Çalışanlar, Çalışma Yasası Reformu'nu protesto için hafta içinde ülke çapında meydanlara inmişti. Başta Paris, Marsilya, Lyon, Bordeaux, Lille ve Strazburg olmak üzere ülkenin pek çok şehrinde düzenlenen gösteri ve iş bırakma eylemlerine katılımın, geçen haftakine göre daha az olduğu bildirilmişti. Protestolara toplamda sendikaların verdiği bilgiye göre, yaklaşık 500.000 kişinin katıldığı tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Devlet Opera ve Balesi sezonu açtı

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan’da kadınlar ilk kez stadyuma alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...