21 Eylül 2017 07:27

Yolsuzluk vurgusu yapılan ders kitabına toplatma kararı

7. sınıf Sosyal Bilgiler kitabında yer alan basın özgürlüğü ve yolsuzluk vurgusu nedeniyle kitap hakkında toplatma kararı verildi.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

 

2017-2018 Eğitim öğretim yılının başlamasının ardından ders kitapları ve müfredata dair tartışmalar büyüyor.

 

Lise son sınıf biyoloji dersinin müfredatında yer alan “Hayatın başlangıcı ve evrim” ünitesinin kaldırılması, Atatürk’e dair vurguların azaltılması, imam hatip kitaplarında “Laiklik dinden uzaklaştırır” ifadeleri, Muhammed Peygamber’in hayatını anlatan kitapta “Kadının kocasına itaati ibadettir” sözleri tartışma yaratırken, son olarak Türkçe ders kitabında bir kutup ayısının el işareti çektiği karikatürün kitapta yer alması tepki çekmişti.

 

Ders kitaplarında bu kez ‘yolsuzluk’ konusunu işleyen bir metnin yer alması üzerine kitap hakkında toplatma kararı verildi. Fatma Çakır tarafından hazırlanan 7. sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı’nın İletişim ve İnsan İlişkileri ünitesinin “Basın Özgürlüğü” bölümünde yer alan metinde şu ifadeler yer aldı: “Bir ülkede iktidara tek başına gelen parti, bir süre sonra basının, kurdukları hükûmet hakkında sürekli yolsuzluk haberleri yapmasından rahatsız olur. Anayasa’yı değiştirecek güce sahip olmalarından faydalanarak Anayasa’ya basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler koyarlar ve kendi izinleri olmadan yapılan haberlere sansür uygularlar. Artık yolsuzluk haberleri yayınlanmadığını bilen kötü niyetli kişiler daha da fazla yolsuzluk yapınca yaşanan ekonomik kriz ülkeyi bir kaosa sürükler.”

 

Kitaptaki ifadelerin fark edilmesi üzerine bazı okul müdürleri öğretmenlere mesaj gönderdi. Gönderilen mesajda şu ifadeler yer aldı: “Değerli arkadaşlar; Sosyal Bilgiler 7. sınıf öğrenci çalışma kitabı ve Sosyal Bilgiler 7. sınıf öğretmen kılavuz kitaplarının acilen tüm öğrenci ve öğretmenlerden toplatılarak il ve ilçe depolarında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Kısa bir süre içerisinde yeni kitaplar illerimize gönderilecektir. Konunun tüm okul müdürlerimizce hassasiyetle takip edilmesini önemle rica ederim.” 

BASIN KONSEYİNDEN TEPKİ: TERSİNE KİTAP ÖĞRENCİLERE ACİLEN OKUTULMALI

Basın Konseyi, ilköğretim okullarında okutulması için basılan 7. sınıf Sosyal Bilgiler Kılavuz kitabında yer alan Basın Özgürlüğü bölümü nedeniyle kitabın toplatılması kararı alınmasını protesto etti. 

Konsey açıklaması şöyle: Bu ifadeler basın özgürlüğünü anlatıyor. Ve bu ifadeler var diye bir kitabın toplatılmaması gerektiğine inanıyoruz. Tersine kitap öğrencilere acilen okutulmalı. Bu yüzden kitap toplatma kararını protesto ediyoruz.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Gazetecileri terörist ve hırsız' olarak nitelemesini de talihsiz bir açıklama olarak kabul ediyoruz. Haklarında kesinleşmiş yargı kararı olmadan tutuklu gazetecilerin, 'Terörist', 'Hırsız' olarak nitelenmesi haksız bir suçlamadır. Yargı kararları kesinleşmeden böyle suçlamalarda bulunmak, suçlamaları yapanlar açısından da doğru değildir. 'Suçluluğu kesinleşinceye kadar her zanlının masum sayılması' ilkesi, herkes için gereklidir."   

ÖNCEKİ HABER

Ivkovic jübileyle onurlandırıldı

SONRAKİ HABER

Halk ekonominin düzeleceğine inanmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...