19 Eylül 2017 05:10

ABD, Erdoğan'ın korumalarına silah satışını geri çekti

ABD yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumalarının kullanması için ABD'li bir silah şirketiyle yapılan anlaşmayı iptal etti.

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı korumalarının kullanması için ABD ile yapılan silah anlaşması, Donald Trump yönetimi tarafından geri çekildi. ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karara tepki gösterdi.

ABD Dişişleri Bakanlığı'nın, dün kongreye verdiği silah satış bildirisini geri çekmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın korumalarının kullanması için bu yılın başında ABD'li bir silah şirketi ile yapıldığı söylenen 1.2 milyon dolar değerindeki yarı otomatik silah satış anlaşması iptal oldu.

ABD’de bulunan Erdoğan, bu gelişmeyi, ABD merkezli PBS kanalına verdiği mülakatta değerlendirdi. Trump yönetiminin silah satış tasarısını geri çekme kararına inanamadıklarını söyleyen Erdoğan, ABD yönetiminin YPG'ye yaptığı silah yardımını hatırlatarak, "Biz paramızla sizlerden silah alamazken siz niçin parasız olarak bu terör örgütlerine bu silahları veriyorsunuz (…) Biz bu sorularımızın cevabını bulamadığımız için stratejik ortak olarak bundan üzüntü duyuyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'koruma krizi' sonrası yaşananlar sebebiyle ABD'ye korumalarını götürememişti.

KORUMA KRİZİ

16 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk Büyükelçilik konutuna geldiği sırada kendisini karşılamaya gelenler ve protesto edenlere yapılan saldırıya resmi korumalar da karışmıştı. Saldırı esnasında her iki taraftan da yaralanarak hastaneye kaldırılanlar olmuştu. Söz konusu kavga nedeniyle Amerikan Temsilciler Meclisi'nde de Türkiye'yi kınayan bir tasarı gündeme gelmiş ve kabul edilmişti. Kavga nedeniyle, Erdoğan'ın 15 koruması hakkında yakalama kararı da çıkartılmıştı.

ABD Senatosu Tahsisat Komisyonu, eylül ayı başında ABD'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın korumalarına silah satışının yasaklanmasını öngören tasarıyı onaylamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 19 Eylül 2017 Salı

SONRAKİ HABER

AKP'li Ensarioğlu'dan bağımsızlık referandumuna destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...