17 Eylül 2017 09:06

Yunanistan’da faşizm karşıtı yürüyüş

Yunanistan’da Pavlos Fyssas’ın ölüm yıl dönümünde aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'nin protesto edildiği eylemlerde 8 kişi gözaltına alındı.

Paylaş

Yunanistan’da şarkıcı Pavlos Fyssas’ın ölüm yıl dönümünde, aşırı sağcı Altın Şafak Partisi protesto edildi. Faşizm karşıtlığıyla tanınan sanatçı dört yıl önce, aşırı sağcı Altın Şafak Partisi’nin bir üyesi tarafından öldürülmüştü.

Partinin genel merkezi önündeki kordonu delmek isteyen bir grup eylemciyle polis arasında çatışma çıktı. Molotof kokteyli fırlatan gruba polis göz yaşartıcı bombayla müdahale etti. Sekiz kişi gözaltına alındı.

YÜRÜYÜŞE YAKLAŞIK 3 BİN KİŞİ KATILDI

Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı eylem barışçıl havada başlamıştı.

Euronews’a konuşan Alexandra Martini adlı bir eylemci Altın Şafak’ın politik değil bir suç örgütü olduğunu belirterek, “Nazilerin ofisini kapatmalıyız. Onlar siyasi parti değil. Bu ofisleri ırkçı saldırıları planlamak için kullanıyorlar. Bugün burada, Yunanistan’dan Amerika’ya, tüm faşistleri yeneceğimizi haykırmak için toplandık” dedi. 

Maria Kaskarika da, “Nazilere karşı hepimizin, ne olursa olsun dimdik ayakta durması gerekiyor. Çünkü onlar herkese saldırıyor. El ele vermeli ve dünyadaki tüm faşizm karşıtı hareketlere örnek olmalıyız” dedi. 

Fyssas’ın ölümüyle ilgili açılan dava ise halen devam ediyor. Davada aralarında Altın Şafak’ın liderinin de bulunduğu 69 partili yargılanıyor.

  • Pavlos Fyssas

BU YILIN İLK YARISINDA 27 IRKÇI SALDIRI

Eylemi yerinde takip eden Euronews Muhabiri Michalis Arampatzoglou ise, ülkede saldırıların sayısının arttığına dikkat çekti: “Aşırı sağcı saldırılar Pavlos Fyssas’ın ölümüyle son bulmadı. 2017’in ilk yarısında, mültecilere ve göçmenlere yönelik en az 27 ırkçı saldırı polis kayıtlarına geçti. Benzer hadiseler korkudan dolayı polise bildirilmediğinden, vaka sayısının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Güvenlik önlemleri altında Kürt Kültür Festivali

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan IKBY açıklaması: Böyle şey olur mu ya?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...