11 Eylül 2017 13:51

Almanya yaşanan gerilime rağmen Türkiye‘ye silah satıyor

1,5 yıldır yaşanan siyasi gerilime rağmen Almanya yıl başından bu yana Türkiye’ye 25 milyon avroluk silah satmış.

Paylaş

Almanya ile Türkiye arasında birbuçuk yıldır değişik şekillerde devam eden ve giderek sertleşen siyasi gerilime rağmen, silah satışı devam ediyor. 

Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre Almanya bu yılın Ağustos ayına kadar toplam 99 silah satışını onayladı. Bundan sonra da satış miktarında azalmaya rağmen satışın devam edeceği tahmin ediliyor.

GERÇEK SATIŞ RAKAMI GİZLENİYOR

Yeşiller Partisi Berlin Milletvekili Özcan Mutlu tarafından yöneltilen soru önergesine hükümet tarafından verilen yanıta göre, Almanya bu yılın başından bu yana Türkiye’ye toplam 25 milyon avroluk silah sattı. Ancak gerçek miktarın çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Çünkü, verilen yanıtta üç satış konusunda ayrıntılı bilgi verilmiyor. Geçen yılın ilk sekiz ayıyla kıyaslandığında az azalmadan söz ediliyor. Almanya’nın Türkiye’ye sattığı silahların başında bomba, torpido ve füze başlığı geliyor. Sadece bu malzemelerin toplam miktarının 18 milyona 

2016’da Ocak-Ağustos ayları arasında toplam 158 satışa onay verilmişti, bunun değeri olarak da 69,32 milyon avro olarak bakanlık tarafından açıklandı.

‘SİLAH AMBARGOSU UYGULANMALI’

Ekonomi Bakanlığı’nın yanıtlarını değerlendiren Mutlu, Almanya’nın acil olarak Türkiye’ye silah ambargosu uygulamasını isteyerek, “Ankara’nın bütün tehditlerine rağmen ticaret devam ediyor. Federal Hükümet en kısa sürede söylediklerini eyleme geçirmeli ve silah ambargosu uygulamalıdır. Tutuklanan Alman vatandaşlarının serbest bırakılması için daha fazla baskı yapmalıdır” dedi.

Yeşiller’in dışında Sol Parti de Almanya’nın acil bir şekilde Türkiye’ye silah ambargosu uygulamasını talep ediyor. Özellikle de Alman silah tekeli Rheinmetall’in Türkiye’de yapacağı panzer fabrikasının durdurulması isteniyor.

Federal Hükümet ise, silah tekellerinin özel firmalar olduğunu, nereye yatırım yapacakları konusunda bir yaptırımın yapılamayacağını ileri sürüyor. Bu nedenle, Rheinmetall’in BMC Türk ile birlikte fabrika kurmasına göz yumuyor. Rheinmetall, Cezayir bir fabrika kurarak panzer üretimine başlamıştı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te NATO tatbikatı protesto ediliyor

SONRAKİ HABER

Sanatta hak ihlalleri ağustos raporu açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa