11 Eylül 2017 13:43

Sanatta hak ihlalleri ağustos raporu açıklandı

Sanat Meclisi, ağustos ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı: 2017 yazı yine sanata saldırı, sanatçılara darp ve engellemelerle geçti.

Paylaş

Sanat Meclisi, ağustos ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. 2017 yazı yine sanata saldırı, sanatçılara darp ve engellemelerle geçti. Ağustos ayının son haftası ve eylülün ilk günlerinin genişletilmiş bayram tatiline denk gelmesi sebebiyle azalma gözlenen saldırı ve baskılar şiddetinden bir şey kaybetmeden devam etti.

ÇELLİST DARBEDİLDİ, ÇELLO PARÇALANDI

Çellist Gülşah Erol, Kadıköy Metro girişinde saldırıya uğradı. Güvenlik görevlileri tarafından çellosu parçalanan sanatçının gövdesinde de darp izleri oluştu. Müzisyen olduğunu söylemesine karşın ellerine ve kollarına vurulup kendisine küfredildiğini söyleyen Erol, “Enstrümanımı bomba, beni de terörist ilan ederek bir odaya kapattılar, ellerime kelepçe takıp defalarca yumrukladılar, tekmelediler, ‘Biz bu ülkenin vatandaşıyız’ diyerek Türk bayrağı ile suratıma vurdular, ya ben neyim? ‘Kollarıma, ellerime lütfen dikkat edin ben müzisyenim’ dememle birlikte daha çok darbedildim”  dedi

AŞIK MAHSUNİ ŞERİF ANMASINA OHAL ENGELİ

11-13 Ağustos’ta Aşık Mahsuni Şerif’in Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki köyü olan Berçenek’te yapılması planlanan “Aşık Mahsuni Şerif’i Anma Etkinliği”, Afşin Kaymakamlığı tarafından OHAL bahanesiyle yasaklandı. Termik santrallerin bulunduğu ve kanser hastalığının yaygın olduğu bölgede yapılacak etkinliğe, kanser uzmanları, çevre aktivistleri ve sanatçıların katılması planlanıyordu. Köy muhtarının Afşin Kaymakamlığına yaptığı şikayetler üzerine yasaklanan etkinliğin engellenmesi için köye çok sayıda polis gönderildi. Zırhlı araçlar ve TOMA’larla köyü kuşatan polisler, etkinliği organize eden yurttaşların bölgeye girmelerine izin vermedi.

SOKAKTA TİYATROYA CEZA

Dersim’de 17. Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin OHAL gerekçe gösterilerek valilik tarafından yasaklanmasını protesto etmek için Dersim’in çeşitli noktalarında müzik dinletileri ve tiyatro gösterimleri gerçekleştiren Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) sanatçılarına kabahatler kanunu kapsamında para cezası verildi.

ERMENİ MEZARLIĞINA TUVALET KURULDU

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Van’ın Edremit ilçesine atanan kayyım tarafından Dilkaya Mahallesi’nde bulunan tarihi Dilkaya Höyüğü’ne ve Ermeni mezarlığı üzerine tuvalet inşa edildiği iddialarını inceledi. Ermeni mezarlığının mezar taşlarının 40’lı ve 50’li yıllarda yok edildiğine dair bölge sakinlerinin tanıklıklarını aktaran Paylan, “Tarihi höyüğün etrafında net bir şekilde mezarlık alanları gördüm. Bir bölümünü greyder düzlemiş. Elimle eşelediğim her yerde insan kemiklerine rastladım. Net bir şekilde mezarlık alanının üzerine mescit, tuvalet ve kafeterya yapılmış. Atalarımızın ölülerine de sahip çıkamadığımız için üzüntü duydum” dedi.

SURLARDA DÜĞÜN SALONU AÇILDI

AKP’li belediyenin tarihi Topkapı surlarını düğün salonuna çevirmesine ilişkin haberler 11 ay önce yayımlanmıştı. İnşaatın kurul kararı olmadan yapıldığı ise bir yıl sonra ortaya çıktı.

SOSYAL MEDYA GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Cem Baza, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek sözleşmeli olarak çalıştığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarından ihraç edilen oyunculardan birisi. Son olarak TRT’de yayımlanacak bir dizide oynamak için teklif alan fakat KHK sonrası geri çekilen teklif ile işsiz bırakılan Baza, ihraç edilmesinin altında yatan asıl sebebin hükümeti eleştiren sosyal medya paylaşımları olduğunu vurguladı.

HALK OYUNU KURSLARI YASAKLANDI

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, halk oyunları kurslarını yasakladı. Müdürlüğün Halk Eğitim Merkezlerine gönderdiği yazıda, “Halk oyunları kurs programlarının yeniden incelenmesi, ihtiyaç olması halinde tekrar güncellenmesi için 01.08.2017 tarihinden itibaren ikinci bir talimata kadar halk oyunları kurslarının açılması durdurulmuştur. Kursiyerlerin mağdur olmamaları için aktif olan kursların devam etmesi uygun görülmüştür” denildi.

ORHAN AYDIN’A ‘ERDOĞAN’A HAKARET' DAVASI

Tiyatro Oyuncusu Orhan Aydın’a Sivas Katliamı’nın 24. yıl anma etkinliklerinde yaptığı açış konuşması nedeniyle "Erdoğan’a hakaret” gerekçesiyle dava açıldı. Sanatçı "Diktatör bozuntusu demişim, dedim, diyorum! Sivas’ın hesabı sorulacak demişim, dedim, diyorum! Sivas’ı yakanlar AKP yi kuranlar demişim, dedim, diyorum. Ama ben bütün bunları söylerken hiç kimsenin adını anmadım. Sayın savcı hangi gerekçe ile Erdoğan’a hakaret buldu bilemiyorum. Diktatör bozuntusu denince savcıların bile aklına RTE geliyorsa bu benim suçum değil, gerçeğin görünür olmasıdır” diyerek tepkisini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Almanya yaşanan gerilime rağmen Türkiye‘ye silah satıyor

SONRAKİ HABER

Kadir Demirel'in katil zanlısı damadı tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...