05 Eylül 2017 02:43

Harvey Kasırgası: Ev sahipleri kira almayı sürdürüyor

ABD’de Teksas eyaleti, Harvey Kasırgası’nın yaralarını sarmaya çalışırken afetin ardından en büyük sorun barınma.

Paylaş

Harvey Kasırgası sonrası Teksas’ta barınma krizi güçlü şekilde etkisini hissettiriyor. Ölü sayısının 60’a çıktığı eyalette Houston kenti ve çevresinde 180 binden fazla ev tahrip oldu. Teksas yasalarına göre kiracılar, evler tahrip olsa da kira ödemekle yükümlü. Bu da ortaya çıkan barınma krizini büyütüyor.

The Guardian’dan Oliver Milman'a konuşan 5 çocuklu anne Rocio Fuentes, su baskını sebebiyle giremedikleri daireleri için ev sahibinin halen kira istediğini söylüyor. Fuentes, “Ev sahibimiz kirayı ve gecikme bedelini ödememizi istiyor. Ödemediğimiz her gün bu bedel artıyor. Yaşayamadığımız bir yer için kira ödüyoruz. Bize ‘Sadece siz bu durumda değilsiniz’ diyorlar. Peki bizim ne yapmamız gerekiyor? Paramız yok. Hiçbir şeyimiz yok.”

Houston Barınma Birimi sözcüsü, kent yetkililerinin “problemlerin farkında olduğunu” ancak hukuki meselelerle eyalet hukuk birimlerinin ilgilendiğini belirtti. Sözcü, barınma yardımına ihtiyacı olanların sayısının belirlenmeye çalışıldığını söyledi.

‘EV SAHİPLERİ NE YAŞANDIĞININ FARKINDA DEĞİL’

Kasırga sonrası ev sahibi tarafından 10 aile üyesiyle birlikte yaşadığı evi terk etmesi için mahkemeye verilen işsiz Isela Bezada, “Pek çok ev sahibi neler yaşandığınız farkına değil. Kiracılarına kaba davranıyorlar ve onları kapının önüne koyuyorlar” diyor.

Bezada, Houston’ın farklı bölgelerinde yaşayan pek çok akrabasının da kendisiyle aynı durumda olduğunu belirtiyor ve “Hepimiz insanız. Yardıma ihtiyacımız var” şeklinde konuşuyor.

Afet sonrası oluşturulan Gıda Dağıtım Merkezi’nde görevli Ernest Paredes, “Buradaki pek çok insan her şeyini kaybetti. Şehir yönetimi ne yapıyor bilmiyorum ama evlerini terk etmek zorunda kalanların halen kira ödemeye zorlandığı endişesi var ve buna dair bir şey yapılmalı” ifadesini kullanıyor.

Harvey Kasırgası sonrası kentte yarım milyonu aşkın kişinin ‘Fema’ yardım fonuna başvurduğu, şimdiden 33.6 milyon dolarlık barınma yardımının onaylandığı belirtiliyor. 15 bin kişinin Fema tarafından otellere ve motellere yerleştirildiği aktarılıyor. Aynı zamanda 4 bin 500 prefabrik ev yapılacağı bildiriliyor. Ancak gecikmeler sebebiyle ihtiyaç sahiplerinin mağduriyeti artıyor.

VALİDEN TRUMP’A ÇAĞRI

Ancak barınma krizini çözmek için daha fazla yardım gerektiği bizzat Vali Sylvester Turner tarafından dile getiriliyor. Turner, Başkan Donald Trump’a daha çok federal yardım için çağrıda bulundu.

TEKSAS KANUNLARI NE DİYOR?

Teksas Mülkiyet Kanunu’na göre kiralık ev afet nedeniyle “tamamen kullanılamaz” hale gelirse ev sahibi ya da kiracı yazılı dilekçeyle sözleşmeyi iptal edebilir. Ancak mülk “kısmen kullanılamaz” haldeyse kiracı yalnızca mahkeme kararıyla belirlenebilecek bir indirimden faydalanabilir. (DIŞ HABERLER)

Haberin orijinali için tıklayın.

ÖNCEKİ HABER

5 yılda 260 çocuk çalışırken öldü!

SONRAKİ HABER

MEB: Ateistlerle evlenmeyin; kocaya itaat ibadettir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...