03 Eylül 2017 13:05

Tasarruf oranı sadece yüzde 14

Halkın yüzde 56’sı gelir yetersizliği nedeniyle, yüzde 26’sı ise borçları olduğu için tasarruf yapamıyor.

Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan ‘İsrafın Boyutu’ incelemesinin sonucuna göre Türkiye’de tasarruf yapma oranı yüzde 14. Halkın yüzde 56’sı gelir yetersizliği nedeniyle, yüzde 26’sı ise borçları olduğu için tasarruf yapamıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ‘Tüketici İsrafın Boyutlarının İncelenmesi’ adıyla yaptığı inceleme, 7 bölgede 26 kent merkezinde, 18-69 yaş arası bin 650 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı. 

Yapılan araştırmanın sonuçları şöyle: 

* Tasarruf yapma oranı yüzde 14. Kamuoyunun yüzde 56’sı gelir yetersizliği nedeniyle, yüzde 26’sı ise borçları olduğu için tasarruf yapamıyor.
* Halkın yüzde 66’sı her gün ekmek satın alıyor. Toplumun yüzde 8.6’sı ekmeği çöpe atma eğilimi gösterirken, haftada kişi başı 226 gram ekmek tüketilmeden çöpe gidiyor.
*  Türkiye’de akıllı telefon kullanım oranı yüzde 84. Yüzde 14,7’lik kesim standart cep telefonu sahibi. Hiç cep telefonu olmayanların oranı ise yüzde 1.5. Ortalama akıllı telefon değişim süresi ise 3.2 yıl.
* Türkiye’nin yüzde 27’si otomobil sahibi. 
* Gazete, kitap, dergi için para harcamak, halkın yüzde 57’sinin için zorunlu ihtiyaç olarak algılanıyor. Buna karşın; taksiye binmek, dışarıda yemek yemek, tatile gitmek, kültür sanat konularına para harcamak ihtiyaç dışı tüketim olarak görülüyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Çukurca'da 1 asker yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İş cinayetleri, çocuk işçiliği ve işsizlik artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...