02 Eylül 2017 05:24

Bükülmüş direkte bayrak İsveç’in çöküşünün sembolü mü?

Sanatçı Mattias Norström'ün Sergel Meydanı'na yerleştirdiği yere doğru bükülmüş direkteki İsveç bayrağı tartışmalara yol açtı. 

Paylaş

Sanatçı Mattias Norström'ün Stockholm'un kalbi ve en işlek meydanı Sergel Meydanı'nın tam ortasına yerleştirdiği yere doğru eğilmiş direkteki İsveç bayrağı tartışmalara yol açtı. 

Norström, direği tutan betona İsveç milli marşınının ilk dizelerini; ”sen yaşlısın, sen özgürsün” cümlesini yazmış ve halkın düşüncelerini bildirmeleri için elektronik posta adresini yazmış. 

Norström'ün eseri toplumun değişik kesimlerinin farklı tepki göstermelerine neden oldu. İsveç bayrağını her fırsatta kullanmayı alışkanlık edinen ırkçı ve yabancı düşmanı kesimler, bayrağın bükülmüş direğe asılmasını yeteneksiz kültür elitinin bir sembolü olduğunu söylediler. Sanatçıyı ulusal değerlere saygısızlık yapmakla suçladılar.

Irkçı ve yabancı düşmanı çevrelerin yanı sıra tutucu partiler İsveç bayrağının bükülmüş bir direkte dalgalanmasından rahatsız. Hırıstiyan Demokratlar'ın Belediye Grup Başkanı Erik Slottner, sanatsal özgürlüğünün önemli olduğunu ve politikacıların sanata müdahele etmemeleri gerektiğini söylemesine rağmen direğin Stockholm'un en işlek yerine dikilmesinin uygun olmadığını söylüyor ve kaldırılmasını istiyor. 

Önceki gece 40 yaşlarındaki bir kişi, elindeki bir testereyle direği kesmeye hazırlanırken polis tarafından yakalandı. 

BELEDİYE DİREĞİN KALDIRILMASINI SANSÜRÜN SAVUNMASI OLARAK GÖRÜYOR

Belediye Kültür Müdürü Roger Mager, direğin kaldırılması istemlerini sansürün savunulması olarak yorumluyor, insanların bir sanat eserini beğenmeme hakkı olduğunu söylüyor. İlerici çevreler ve yazarlar ise, bükülmüş direkteki bayrağın yol açtığı tartışmalardan hoşnut ve direğin biraz çökme eğilimi gösteren bir ülkeyi sembolize ettiği yorumunu yapıyorlar. 

Günlük yayımlanan ETC gazetesinin köşe yazarı Jenny Bengtsson, geçtiğimiz yıl, bayrağın dikili bulunduğu meydanda ırkçılık karşıtı bir gösteriye katıldığını söyledikten sonra ”Gösteri yaptığımız yerden bir kaç yüz metre uzakta yüzlerce üniformalı Naziler bayrak, kalkan ve polis korumasında yürüyüş yapıyordu... Bükülmüş bir direkte yere doğru bakan bayrak bakanların gözünde biraz çöküş içindeki bir ülkenin sembolü. Artan sınıf farklılıkları, hüzünlü siyasi durum, parlamentodaki ırkçılar, eşi benzeri görülmemiş vergi kaçırmalar, yaygın eşitsizlik, büyük sorunları olan iş piyasası ve bölünmüş bir halk bozukluk değilse nedir?​” diyor.

‘BÜKÜLMÜŞ DİREKTEKİ BAYRAK AŞARI SAĞCILARIN ESERİ’

İsveç'in insan haklarını ihlal eden diktatörlere silah sattığını, sınır dışı edilme kararı verilen çocukların merdivenlerde oturma eylemleri yaptığını hatırlatan Bengtsson, ”Suriyeli sığınmacıları burada istemediğimiz için Türkiye'yi dünyanın en kötü diktatörlüğü haline getirmeye çalışan bir cumhurbaşkanının kucağında usluca oturuyoruz” diyor. 

Bengtsson, her fırsatta İsveç'in bozulan ve çöküş içinde bir ülke olduğunu, ulusun tehdit altında bulunduğunu ve İsveç bayrağının rezil olduğunu söyleyen aşırı sağcıların bükülmüş direkteki bayrağı kendi sanat eserleri olarak görmemelerini tuhaf bulduğunu söylüyor. (Stockholm/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Arjantin halkı  kaybedilen Santiago Maldonado'yu istiyor

SONRAKİ HABER

Koalisyon: 17 otobüslük IŞİD konvoyu Suriye çölünde sıkıştı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...