01 Eylül 2017 16:03

‘Geniş boyunlu’ yeni bir dinozor türü keşfedildi

Dinozor türüne, Svahili dilinde 'geniş boyunlu' anlamına gelen 'Shingopan' kelimesinden türetilen Shingopana songwensis ismi verildi.

Paylaş

Güneybatı Tanzanya’daki Great Rift Vadisi’nin Songwe bölgesinde Sauropodların bir üyesi olduğuna inanılan, dev, uzun boyunlu yeni bir dinozor türü keşfedildi. Kretase döneminde yaşamış olan yeni dinozor türüne, Svahili dilinde “geniş boyunlu” anlamına gelen “Shingopan” kelimesinden türetilen Shingopana songwensis ismi verildi.

Arkofili’nin haberine göre bir çeşit Titanosaur türü olan ve yeni keşfedilen dinozor türü, 70 ila 100 milyon yıl önce dünya üzerinde yürümüştü. Shingopana dinozorunun bir kısmı, 2002 yılında Ohio Üniversitesinin liderlik ettiği uluslararası bir proje olan Rukwa Rift Vadisi Projesi kapsamında ortaya çıkarılmıştı. Daha sonra, dinozor iskeletinin boyun omurgası, kaburgası, kol kemiği ve alt çenenin bir kısmı da dahil olmak üzere diğer kısımları ortaya çıkarıldı.

‘ANATOMİK ÖZELLİKLERİ FARKLI’

Şikago’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden Paleontolog ve Araştırmanın Baş Yazarı Eric Gorscak, yeni keşfedilen dinozorun anatomik özelliklerinin farklı olduğunu söyledi. Gorscak, “Sadece Shingopana’da ve birçok Güney Amerika Titanosaurunda bulunan, ancak diğer Afrika Titanosaurlarında bulunmayan anatomik özellikleri vardı. Shingopana’nın Güney Amerika’da kardeşleri vardı, oysa diğer Afrika Titanosaurları uzak kuzenleriydi” dedi. Araştırmacıların fosiller üzerindeki analizi, Shingopana’nın Güney Amerika’daki Titanosaurlara, Afrika’dan veya başka herhangi bir yerden bilinen diğer türlere oranla daha yakın olduğunu ortaya koydu. 

Yer Bilimleri Bölümünden bir program direktörü olan Judy Skog “O dönemde, Güney Afrika dinozorları Güney Amerika’dakilerle daha yakından ilişkiliydi ve bildiğimizden daha yaygınlardı” diyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kadın cinayeti: Eşini av tüfeğiyle vurdu, intihar etti

SONRAKİ HABER

Akdeniz'de 4.8 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...