30 Ağustos 2017 12:38

‘Mattis, ‘Referanduma karşı değiliz’ dedi’

Mesud Barzani, ABD Savunma Bakanı James Mattis’in, yapılacak bağımsızlık referandumuna karşı olmadığını belirttiğini söyledi.

Paylaş

Irak Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, ABD Savunma Bakanı James Mattis’in, yapılacak bağımsızlık referandumuna karşı olmadığını belirttiğini söyledi.

Rudaw’ın haberine göre, Barzani Şark el Awsat gazetesine verdiği röportajda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Barzani, 22 Ağustos’ta Erbil’de ABD Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmede, Mattis’in Kürdistan halkının talebi ve hedefini anladıklarını ve referanduma karşı olmadığını belirttiğini ancak bunun, IŞİD’e karşı savaşa olan konsantrasyonu etkileyeceğini bu yüzden kararın gözden geçirilmesini istediğini belirtti. Başkan Barzani, Bağdat ile bütün çabaların başarısız olduğunu belirterek, referandumun ertelenmesi talebine şu yanıtı verdiğini kaydetti: “Kürdistan Bölgesi, kaderiyle ilgili tarihi günler ve haftalar içinde. Daha iyi bir alternatif olmadan, referandum kararından kesinlikle geri dönüş yok. Referandumun gelecek yıl yapılması ve Kürtlerin bağımsızlığa oy vermesi halinde, bunun tanınacağına ilişkin bir belgenin imzalanması konusunda herhangi bir hazırlık var mı?​”

Süreçte, şiddetten uzak bir şekilde barış içinde Bağdat’la bir sonuca varılması gerektiğini belirten Barzani, “Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin, sorunları çözmek istediğinden eminim ama önünde çok fazla engel var” dedi. Barzani, Kerkük’ün sadece Kürtlerin şehri olmadığını, Kürtlerin yanı sıra Arap, Türkmen ve Hristiyanların da şehri olduğunu söyledi. İranlılara, iyi ilişkiler ve ortak çıkarlardan yana olduklarını ilettiğini kaydeden Barzani, “Onlara açıkça kendilerini karar mercii yapmalarına izin vermeyeceğimizi söyledim” ifadelerini kullandı. 

‘REFERANDUMDAN GERİ ADIM YOK’

Mesud Barzani, referandum hazırlıkları kapsamında Erbil’de akademisyenlerle bir araya geldi. Burada konuşan Barzani, Irak Kürdistan Bölgesi’ni IŞİD’e karşı savaşta yavaşlatacağı yönündeki söylemlere ilişkin olarak, “Referandum, IŞİD’e karşı tavrımızı zerre kadar değiştirmez” ifadelerini kullandı. “Referandumdan geri adım atmayacağımız ve zamanında yapılacağı konusunda herkes emin olsun” diyen Barzani, 2003’ten sonra Irak ile ortaklık esasına göre anlaştıklarını hatırlattı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Açlık grevindeki Esra Özakça 10 kilo kaybetti

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da trans kadın sokak ortasında darbedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...