29 Ağustos 2017 03:30

‘Çünkü Stalin onların sevgili Führerlerini alt etti’

Stalin’i hedefe koyarak yapılan anitikomünizm propagandasına dünyada ünlü besteci Mikis Theodorakis’ten tepki geldi.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Son günlerde Yunanistan basınında artış gösteren ve Stalin’i hedefe koyarak yapılan anitikomünizm propagandasına dünyada ünlü besteci Mikis Theodorakis’ten tepki geldi. Ta Nea Gazetesine seslenen 92 yaşındaki besteci “Eğer Kızılordu ve Stalin olmasaydı bütün Yunanistan Hitler’in imha kamplarıyla dolacaktı” dedi.  

‘DEVRİMCİ HAREKET OLMASA DEMOKRASİ GELMEZDİ’

Yunanistan’da yayın faaliyetini sürdüren ve Avrupa Birlikçi yayın politikasıyla bilinen Ta Nea Gazetesi son günlerde antikomünizm propagandasına hız verdi. Gazetede çıkan haber ve yazılara Yunanistan’daki devrimci ve demokrat kesimlerden tepki geldi. Ta Nea’ya en dikkat çeken tepkiyi ise dünya ünlü besteci Mikis Theodorakis gösterdi. Tepkisini bir mektupla dile getiren Theodorakis, “Yaptığınız antikomünizm histerisi beni korkutuyor” dedi.

Gençliğinde komünist gençlik örgütünde yer aldığını ve Ulusal Kurtuluş Cephesi (EAM) saflarında mücadele ettiğini söyleyen Mikis Theodorakis, devrimci geçmişiyle gurur duyduğunu dile getirdi. Devrimci hareket olmasa Yunanistan’a demokrasinin asla gelemeyeceğini belirten Theodorakis, Ta Nea ve diğer antikomünist propagandacıları burjuvaziye ve emperyalizme uşaklık yapmakla suçladı. 

‘HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ; HİTLER’İ KİM ENGELLEDİ?​’

Antikomünizm propagandasının daha çok Stalin üzerinden yaygınlaştırılmaya çalışıldığına dikkat çeken 92 yaşındaki besteci, “Siz Stalin’i suçlayarak amacınıza ulaşmaya çalışıyorsunuz. Stalin’e ilişkin bir tek kahvaltıda insan eti yediğini yazmadığınız kaldı! Peki, o dönem Kızılordu komutanı olan Stalin’in zaferlerine; Stalingrad, Moskova, Leningrad ve Berlin savaşlarına ne diyeceksiniz?​” diye sordu.

Mektubunda “Kızılordu ve Stalin olmasaydı bugün ne olurdu?​” sorusuyla devam eden Theodorakis, bu soruya şöyle açıklık getirdi:“Hiç düşündünüz mü Hitler’i kim engelledi? Binlerce insanı Auctswich’lere (toplama kampı) doldurmaktan kim kurtadı? Düşünsenize; eğer Kızlıordu ve Stalin omasaydı Yunanistan’ın her yanı imha kamplarıyla dolacaktı.”   

Avrupa’da ve ırkçı ülkelerde neden antikomünizm ve Stalin düşmanlığı yapıldığını çok iyi bildiğini söyleyen Mikis Theodorakis “Çünkü onlar, çok sevgili Führerleri Adolf Hitler’i yenilgiye uğrattı” dedi. Theodorakis son olarak antikomünizm propagandası yapanları, geçmişte komünistleri sinek gibi sürekli öldürmekle de suçladı. 

Daha önce günlük yayın yapan ama bir dönem basılı yayının durdurup internet portalına dönen Avrupa Birlikçi Ta Nea Gazetesi,  kısa süre önce el değiştirmiş ve yeniden basılı yayına başlamıştı. 
 

ÖNCEKİ HABER

Hint guruya tecavüzden 20 yıl hapis cezası

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe'nin yeni transferi Luis Neto İstanbul'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...