26 Ağustos 2017 11:27

ODTÜ'de yol görüşmesi: Tünelde anlaşıldı, yolda anlaşılamadı

ODTÜ Rektörü, üniversiteden geçecek yol projesi için Ankara Valisi ve Melih Gökçek ile görüştü.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

ODTÜ Rektörü Prof. Mustafa Verşan Kök, üniversiteden geçecek iki yol projesi için Ankara Valisi Ercan Topaca ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile görüştü. Toplantıda tünel yolun üniversite içinde aç-kapa yöntemiyle yapılmaması talebi kabul edildi. Ancak ODTÜ’den 50 metre genişliğinde geçmesi öngörülen yol ile ilgili üniversitenin iki önerisi de olumlu karşılanmadı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın başkanlığında Ankara Valisi Ercan Topaca, ODTÜ Rektörü Musrafa Verşan Kök ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ODTÜ’den geçmesi planlanan iki yol projesi için bir araya geldi. ODTÜ Rektörü Kök, 22 Ağustos 2017 tarihinde Yükseköğretim Kurulu binasında yapılan toplantıda konuşulanları ODTÜ mensuplarına gönderdiği açıklama ile duyurdu. Yapılan açıklamaya göre ODTÜ’nün aç-kapa yöntemiyle yapılmasına karşı çıktığı tünel yol konusunda üniversitenin talebi kabul edildi. ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı’ndan bahsedilmeyen ve “Tünel açmak için yüzeyde işlem veya inşaat yapılmayacaktır” bölümünün de ortadan kaldırıldığı yol planına ilişkin sağlanan mutabakatı paylaşan Kök, “Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığının plan değişikliği ile de işaret edildiği üzere bu yolun yüksek maliyet nedeniyle aç-kapa yöntemiyle yapılacağı tarafıma iletilmiştir. Bunun üzerine bu yöntemin Kampüsümüzün bütünlüğünü ve doğal yapısını tamamen bozacağını belirterek toplantının devam edebilmesi için tünelin kesinlikle aç-kapa yöntemi ile yapılmaması gerektiğini; tek çözümün yerin yaklaşık 30 metre altından açılacak tünel ile iki yolun (Bilkent ve Malazgirt Bulvarları) birleştirilebilmesi olduğunu belirttim. 2 saati aşan müzakereler sonunda bu yolun yerin yaklaşık 30 metre altından açılacak tünel yol olması konusundaki önerim kabul edildi. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili mutabakat metni imzalanacaktır” dedi.

ODTÜ’NÜN İKİ ALTERNATİFİ DE OLUMSUZ KARŞILANDI

ODTÜ’nün Bilkent Bulvarı bölgesinde yapılması öngörülen yola ilişkin taleplerinin kabul edilmediğini aktaran Kök, yeni yapılan Şehir Hastanesi ile birlikte gündeme gelen yolun ODTÜ arazisinde, yaklaşık 4.8 kilometre uzunluğunda ve 50 metre genişliğinde yapılmasının planlandığını kaydetti. Bu plan değişikliğine de süresi içinde itiraz ettiklerini, ancak itirazlarının reddedildiğini belirten Kök, “Yeni plan değişikliklerinde söz konusu bölgede var olan taşıt yolu altyapısının dikkate alınmadığı, ODTÜ arazisi ile Bilkent arasında mevcutta kuzey-güney yönünde bağlantıyı sağlayan İhsan Doğramacı Bulvarının, Hastane bölgesiyle İncek Bulvarı arasındaki bağlantıyı sağlamak amacıyla değerlendirilmesinin en geçerli çözüm olduğunu belirtmeme ve yol komisyonumuz tarafından önerilen 2 alternatifi açıklamama rağmen, bu alternatifler olumlu olarak değerlendirilmemiştir” dedi. 

Kök’ün sözünü ettiği alternatiflerden biri önerilen yolun ODTÜ sınırından geçmesi, ikincisi de mevcut yolun gidiş yolu olması, dönüş yolunun  ise ODTÜ arazisi sınırından geçmesi. Kök, yeni yol yapılırken önceliğin ağaçların taşınması ve kesilen ağaç kadar da yeni ağaç dikilmesi olmasını söylediğini aktardı.

ÖNCEKİ HABER

Hastanedeki gaz kaçağından 1 kişi öldü, 1 kişi gözaltında

SONRAKİ HABER

İş cinayetinin üzeri kapatılmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...