22 Ağustos 2017 14:46

ABD Savunma Bakanı Irak’ta

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Irak Başbakanı Haydar İbadi ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani ile görüşmek için Bağdat'ta.

Paylaş

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Irak Başbakanı Haydar İbadi ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile görüşmek için Bağdat’a gitti. Ziyaret öncesi Ürdün’de konuşan Mattis, IŞİD’le mücadeleye odaklanılmasına yardım etmek istediğini söyledi. Mattis, “Şu an odağımız Irak’ta IŞİD’i yenmek, Irak’ın egemenliğini ve bölgesel bütünlüğünü sağlamak. IŞİD, birbirine yakınlaşan güçlerin arasında kaldı. IŞİD’in günleri kesinlikle sayılı. Fakat henüz bitmedi. Ve yakın zamanda da bitmeyecek” diye konuştu.

Mattis’e göre Irak’ın Telafer kenti IŞİD’in ‘son kalesi’. 

Irak ordusu, bir zamanlar Musul ile Suriye sınırı arasında IŞİD’in tedarik yolu olarak kullanılan Telafer’e pazar günü operasyon başlatmıştı. 

‘TELAFER’E GİRMEMİZE 2 KİLOMETRE KALDI’

Öte yandan Sputnik’e konuşan Haşdi Şabi komutanlarından Ali Ebu Tahir, Telafer kentine girmelerine 2 kilometrenin kaldığını ve kente her an girebileceklerini söyledi.

ABD öncülüğünde koalisyon uçaklarının hava desteğiyle bazı bölgeleri IŞİD’den alan Irak güçleri, Telafer’in batısında yer alan Molla Casim,  Muharip, El Zehra, Mecarin, Abra Aziz ve Muhsin el İbadi köylerinde de kontrolü sağladı. 

Haşdi Şabi Komutanlarından Ali Ebu Tahir ise şu ifadeleri kullandı: “Telafer operasyonu 3 gün önce başlamıştı. Operasyona 40 bine yakın Irak askeri ile Haşdi Şabi güçleri katılıyor. Haşdi Şabi’ye bağlı 7 tugay bu operasyona katılıyor. Türkiye ve ABD, Haşdi Şabi güçlerinin operasyona katılmasına çok karşı çıktı ama netice alamadılar. Haşdi Şabi güçleri Telafer kentinin içine de girecekler. Telafer kentine varmamıza şimdi 2 kilometre kaldı. Kente her an girebiliriz. Şiddetli çatışmalar yaşanıyor. IŞİD çok kayıp veriyor. Bazı IŞİD militanlarını sağ yakaladık. Kentte 1400 ile 1500 civarında IŞİD militanı var. Bazıları yabancı savaşçı. ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları da bize destek veriyor. Bu ilk defa oluyor. Telafer’i 1 aya kadar IŞİD’den temizlemeyi hedefliyoruz” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Irak: Telafer'de iki bölge ele geçirildi

SONRAKİ HABER

Standart Profil’de kıyım protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...