11 Ağustos 2017 13:22

Önergeyi kabul etmiyoruz!

Bu tasarı kadınların evlilik, miras, boşanma üzerindeki söz haklarının elinden alınmasının yeni bir adımıdır.

Paylaş

Hacettepe Kadın Çalışmaları Topluluğu 

Müftülüklere nikâh yetkisi veren maddeyi içeren yasa tasarısının meclise sunulması planlanıyor. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın yaptığı açıklamalara göre bu düzenlemenin amacı sadece vatandaşlara “ilave” seçenekler sunarak halkın işini kolaylaştırmakmış. Peki, bu yasa aslında kime neyi kolaylaştırıyor? 
Geçtiğimiz günlerde çocuk istismarcıların evlilik yoluyla serbest bırakılmasına sebep olan önergenin, tepkiler sonucu geri çekilmesine karşılık bu yeni yasa tasarısı onun bir muadili değil midir? AKP hükümeti iktidara geldiği günden beri bu yasa tasarıları için gerekli zemini hazırlamaktadır. 2015’te de resmi nikâh kıymadan imam nikâhı kıyan çiftlere ve imamlara verilen cezaların kaldırılması benzer bir zemin hazırlama örneğidir. Aynı zamanda bu tasarı kadınlar üzerinde aile içi baskıyı arttırıcı bir etkiye sahiptir. Müftülük tarafından aile içinde yapılan nikâh, nikâhı denetlenmesi zor bir eylem haline getirmektedir. İmam nikâhında mevcut olan elçi gönderme “hakkı” kadınların iradesinin hiçe sayılmasıdır. Burada da benzer bir durum söz konusudur. Bu düzenlemenin içinde ayrı bir maddeyle yer alan diğer değişiklik ise nüfus müdürlüklerine bildirilen doğumlar için sözlü beyanın yeterli olmasıdır. Bu değişiklikle çocuk yaşta doğum yapan kadınların resmiyette kayıt dışı kalması bu konuda tartışmaların zeminini oluşturuyor.
Bu yasa tasarısı kadınların haklarına açık bir saldırıdır. Bu tasarı kadınların evlilik, miras, boşanma üzerindeki söz haklarının elinden alınmasının yeni bir adımıdır. Ülkeyi şeriat ile yönetilen ülkelerle aynı konuma getirmeye çalışan bu tür önergeleri hiçbir şekilde kabul etmiyor ve örgütlü duruşumuzla bu politikalarla mücadele etmeye devam edeceğiz.
 

ÖNCEKİ HABER

Staj günlükleri 2: Fabrikayı tanıma kılavuzu

SONRAKİ HABER

DİB: En acil görev demokrasi güçlerini birleştirmektir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...