09 Ağustos 2017 01:15

Federal Mogul işçileri: Masadan neyle kalktıkları önemli

Türk Metal’in MESS grup toplu iş sözleşmesi için hazırladığı taslağı değerlendiren Federal Mogul işçileri, önemli olanın sonuç olduğunu söylüyor.

Paylaş

Gözde TEKİN
Kocaeli

Türk Metal’in MESS grup toplu iş sözleşmesi için hazırladığı taslağı değerlendiren Federal Mogul işçileri, taslağı iyi bulduğunu ifade ediyor. Ancak işçiler, “Masaya neyle oturdukları değil, neyle kalktıkları önemli” diyerek sonuca işaret ediyor.

6 yıllık bir Federal Mogul işçisi, taslağın arkasında durulması gerektiğini dile getirdi. Patronların bu zammı güle oynaya vermeyeceğini belirten işçi, “Bu rakama göre 10 yıllık bir işçinin alacağı zam 1000 TL civarında. Hangi patron bu zammı güle oynaya verir? Bu taslağın arkasında durulmazsa vermezler, masadan ‘uzlaşarak’ kalkmamaları lazım” ifadelerini kullandı. Ay sonunu nasıl getireceklerinin telaşı içerisinde olduklarını vurgulayan işçi, “Federal Mogul dünya genelinde 18 fabrikayla ortak çalışıyor, üretimin hiç durmadığı bir fabrikadan bahsediyoruz. Ama işçisine gelince ay sonunu nasıl getirdiğimiz belli değil, izinlerimiz iş yoğunluğundan dolayı ertelenip duruyor. Geçenlerde gazetede okudum, yabancı bir ülkedeki fabrikada çalışan Türk işçilerin izinlerini dini bayramlara göre ayarlamışlar, bizde ise yeri geliyor bayramda bile çalışıyoruz, yıllık iznini istediğin zaman kullanamıyorsun” diyerek tepki gösterdi.

‘ARTIK EYVALLAHIMIZ YOK’

Başka bir Federal Mogul işçisi ise “Taslak kötü değil ama bu çekme dedikleri neyin çekmesi belirsiz, yeterli bir açıklama yok. Sendikacılar Evrensel’de çıkan haberin ardından kısım kısım dolaşıp, “Birlik olalım birliğimizi koruyalım” mesajları verdi. Bizce de birlik olunmalı ama işçi kendi birliğini kurup sendikayı zorlamalı. Yoksa sendikanın geçmişi belli, geçen dönemden biliyoruz masaya neyle oturup neyle kalktıklarını” dedi. Fabrika içinde bazı söylentilerden de bahseden işçi, “Bir takım söylentiler var, Pevrul Kavlak’ın bizim Fabrikanın Patronu Sinan Dereli ile aynı masada oturup kahvaltı yaptığı şeklinde. Gerçek bir sendikacının patronla oturacağı tek masa sözleşme masası olmalı. Artık eyvallahımız yok, istenilen oranda uzlaşılmazsa her türlü şeye hazırlıklıyız ama bu sürecin şeffaf olması gerekiyor” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye madenlerine Sovyetler’den bakmak

SONRAKİ HABER

Aydoğan’ın dosyası faili meçhul oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...