05 Ağustos 2017 09:58

Yargıtay Esenyurt'ta 11 işçinin öldüğü dava kararını bozdu

İstanbul’da 2012 yılında çadırda çıkan yangında 11 işçinin yanarak ölmesine ilişkin davanın kararı Yargıtay 12. Dairesi tarafından bozuldu.

Paylaş

İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM’nin şantiyesinde 11 Mart 2012’de çadırda çıkan yangında 11 işçi yanarak hayatını kaybetmişti. Olaya ilişkin Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi “taksirle ölüme neden olmak” suçundan 4 sanığa 10’ar, 2 sanığa 6’şar, 1 sanığa da 5 yıl hapis cezası vermişti. İşçi aileleri kararı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi kısmen bozma ve onama yoluna gitti. Yargıtay tarafından bozulan kararda sanıkların “taksirle öldürme” suçundan değil, “bilinçli taksirle öldürme” suçundan yargılanması gerektiği belirtildi. Bu durumda, cezalar yarı oranına kadar artırılabilecek.

DAVALARIN BİRLEŞMESİ İSTENDİ

Bozma kararında, asıl şirket Kayı İnşaat ile taşeron Kaldem İnşaat arasında yapılan sözleşmeye göre “uyarılara rağmen önlem alınmaması halinde sözleşmenin feshedilebileceği” hatırlatılarak, Kayı’nın 22 Ekim 2011’de Kaldem’in sahibi Mehmet Altun’u eksikliklerin giderilmesi için uyardığı, buna rağmen fesih yoluna başvurulmadığı belirtildi. Bu nedenle feshe yetkisi bulunanlara dava açılması ve bu davayla birleştirilmesi istendi. 

YETKİLİLERE DAVA AÇILMASI TALEBİ

Kararda bir diğer dikkat çeken nokta ise, Miratek adlı denetim firmasına bağlı iş güvenlik uzmanı Ömer Faruk Gülmez’in 7 toplantıda eksiklikleri sıraladığı ancak işi durdurmaya gitmediği vurgulandı. Miratek’in adına iş güvenliğinin sağlanması ve işin durdurulması noktasında yetki sahibi olan kişi ya da kişilere dava açılması talep edildi. Ayrıca İş Güvenlik Uzmanı Nuri Şener Tığlı’nın da yargılanması gerektiği ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Esenyurt'ta 11 Mart 2012 tarihinde çalıştıkları Marmara Park AVM inşaatında barınma amaçlı kullandıkları çadırlarda meydana gelen yangında yaşamını yitiren 11 işçinin ölümüyle ilgili 13 kişi hakkında dava açılmış. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında "taksirle adam öldürme" gerekçesiyle Mehmet Altun, Abdullah Altun, Kadir Altun ve Şaban Bakırcı'ya 10'ar yıl, Cem Yılar ve Ömer Faruk Gülmez'e 6'şar yıl, Hikmet Tezcan'a ise 5 yıl hapis cezası verdi. Diğer sanıkların ise delil yetersizliğinden beraatına karar verilmişti. (İstanbul/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Meteoroloji 12 il için saat verdi: kuvvetli yağış bekleniyor

SONRAKİ HABER

Av tüfeği ile boynundan vurulan köpek tedaviye alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...