01 Ağustos 2017 06:42

Kayyım, höyük ve Ermeni mezarlığı üzerine tuvalet dikti

Van Edremit Belediyesi kayyımı, halk plajındaki tarihi höyüğün ve Ermeni mezarlığının üzerine tuvalet yaptı. Mezarlıktan çıkan kemikler etrafa saçıldı

Paylaş

Van Edremit Belediyesi kayyımı tarafından açılışı yapılan halk plajının tuvalet, soyunma kabini ve otoparkı Dilkaya Höyüğü ve Ermeni mezarlığı üzerine yapıldı. 

Dilkaya Mahallesi’nde bulunan ve 1’inci dereceden sit alanı ilan edilen höyük tahrip edildi, mezarlıktan çıkan onlarca kemik etrafa saçıldı. 

24 URME MEZAR ÇIKMIŞTI

Sağ ve soluna yapılan plajla tahrip edilen höyüğün girişinde kadınlar tuvaleti ve soyunma kabinleri kurulmuş durumda. Hiçbir koruma tedbirinin alınmadığı bölgede, defineciler tarafından yapılan kazılarla delik deşik edilmiş höyük, 1984 yılında Ege Üniversitesi, Van Müzesi ve Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırmaları Merkezi'nin ortak çalışma alanı olmuştu. Çalışma sonucunda, MÖ 3 bin yılından Ortaçağ'a kadar yerleşim alanı olarak kullanılan Dilkaya Höyüğü'nde birçok tarihi bulguya ulaşılmıştı. Höyük etrafında Urartu dönemine ait 24 urne mezar ortaya çıkmıştı. Yapılan kazılarda insan iskeletlerine ait kafatasındaki “pencere açma ameliyatı” da ilk burada yapılmıştı. 

ERMENİ MEZARLIĞIYDI

Halk plajı yapılan alanda, sahile doğru ilerlerken erklere ayrılan bölümün sağ tarafında topraktan çıkmış onlarca kemik ile karşılaşılıyor. Bir dönem Ermenilerin yaşadığı mahallede, söz konusu mezarlığın Ermeniler tarafından da mezarlık alanı olarak kullanıldığı belirtiliyor. Mahalle aynı zamanda Ermeni Ressam Arshile Gorky’nin doğduğu yer. 

Plajın açılışı, 23 Temmuz’da Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyım Vali Murat Zorluoğlu ve Edremit Belediyesi’ne atanan kayyım Atıf Çiçekli’nin katılımıyla yapılmıştı. Söz konusu plaj basına “Burası Antalya Değil Van” başlığıyla servis edilmişti. 

‘MEZARLIĞIN BULUNDUĞU YERE TUVALET YAPILMAZ’

Dilkaya sakinlerinden 65 yaşındaki Vahdettin Koçgürbüz, “Burası aslında Ermenilerin topraklarıdır. 1984 yılında burada kemik toplamaya da geldiler. Bugün hala burada mezarlıktan kemikler çıkıyor. Buraya plaj yapılması doğru değil. Bir mezarlığın bulunduğu yere plaj yapılmaz. Hele ki üzerine tuvalet hiç yapılmaz” diye konuştu. Yurttaşlardan Abdulkerim Onat da “Bunların altında Ermenilerin kemikleri bulunuyor. Bizim içimiz el vermiyor bu duruma. İnsan kemikleri üzerine eğlence olmaz” dedi. 

BİRİNCİ DERECEDEN SİT ALANI 

Plajın yapıldığı alanın 1’nci Dereceden Sit Alanı olarak ilan edildiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ise şöyle: “Van İli, Edremit İlçesi, Dilkaya Köyü, VanL50c13 pafta, 84 parselde bulunan Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 20.06.1992 yılında tarih ve 1067 sayılı kararı ile birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen Dilkaya Höyüğü’ne ilişkin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 02.08.2013 tarih ve 152169 sayılı yazısı ile Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 13.01.2014 tarih ve 2 sayılı uzman raporu okundu, konuya ilişkin bilgi ve belgeler incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda; Dilkaya Köyü VanL50c13 pafta, 84 parselde bulunan Dilkaya Höyüğü hakkında kazı ekibi tarafından yapılan bilimsel incelemelerde alanın Höyük ve Mezarlık Alanı’ndan oluştuğu belirtildiğinden, Dilkaya Höyüğü ve Mezarlık Alanı’nın Genel Müdürlüğümüzün höyükle ilgili olarak Müdürlük Uzmanlarınca inceleme istemesi sonucunda höyük ve mezarlık doğal tahribatına ilişkin olarak İlgili Valilik ve Yerel Yönetimler tarafından gerekli koruma önlemlerinin alınması gerektiği ve sit sınırının yeniden belirlenmesine ilişkine olarak da Höyük ve Mezarlık alanın VanL50c13 pafta, 84 parselde belirlenen ve karar ekinde 1/2000 ölçekli haritada gösterildiği şekliyle 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenmesine, yeniden hazırlanan sit fişinin de uygun olduğu karar verildi.” (Van/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Üni. Botanik Bahçesi Diyanet'e tahsis edildi

SONRAKİ HABER

Oğluna Business Class battaniye veren kadın gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...