Meris Tekstil işçileri: Hakkımızı aramaya devam edeceğiz

İzmir'de sendikalaştıkları için işten atılan Meris Tekstil işçileri Evrensel'e konuştu; 'Hakkımızı aramaya devam edeceğiz'

27 Temmuz 2017 00:12
Paylaş

Metehan UD
İzmir

Çalışma koşullarının düzeltilmesini isteyen Meris Tekstil işçileri, haklarını aradıkları ve sendikaya üye oldukları için patron tarafından kapı önüne konuldu. Evrensel'e konuşan işçiler, haklarını aramaya devam edeceklerini dile getirdiler.

İzmir Gaziemir’deki Ege Serbest Bölge’de kurulu bulunan yurt dışından ithalat yapan Meris Tekstil’de çalışan işçilerden 8’i Türk-İş’e bağlı TEKSİF’e üye olduğu için geçtiğimiz günlerde işten çıkarıldı. Sendikalaşma sürecini Evrensel'e anlatan işçiler, fabrikanın denetim şirketleri tarafından kontrol edildiğini ancak buna rağmen birçok sorunla karşı karşıya çalıştıklarını dile getirdi. İşçilerin anlattığı sorunların başında, bir haftada yapılması gereken işi 3 günde yapmaya zorlandıkları, geriye kalan günlerde izinli gösterilerek ücretlerinden ve sigortalarından düşüldüğü, belirlenen sayıya ulaşamayan işçilerin paydoslarda ve mesai bitiminde çalıştırılması, ücretlerin sadece asgari ücret miktarının bankadan yatırıldığı geriye kalan kısmın elden verilmesi, yıllık izne çıkmalarına izin verilmediği ve yemeklerinin çok kötü olması bulunuyor. 
Fabrika yemekhanesinde bir araya gelerek sorunlarını konuştuklarını anlatan işçiler, taleplerini belirleyerek patronla görüştüklerini ifade etti. Sigortaların ve yevmiyelerin tam yatmasını, senelik izinlerin kullandırılmasını, yemeklerin güzel çıkmasını isteyen işçiler, sendikaya üye oldukları gerekçesi ile kendilerini kapı önünde buldu.

‘SİGORTAYI DA EKSİK YATIRIYORLARDI’

Şevki Çetinİşçilerden Şevki Çetin, “Şirket 3 gün çalıştırıyordu, bize ‘Gidin hafta başı gelin’ diyordu.  Çalıştırmadıkları günlere de kendi isteğimizle izin almış gibi kağıt imzalattırıyorlardı. Ay sonunda da sigortamız 20-22-25 gün yatıyorlardı. Şikayet de ettik ama denetlemeye gelmeden 3 gün önce haberleri oluyordu ona göre her şeyi prosedüre göre yapıyorlardı, ertesi gün aynı şey devam ediyordu. Haklarımı istediğimde işten çıkardılar. Haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Ben o fabrikaya yıllarımı verdim. Mahkemeye taşıyacağım. Benim çıkışımı verdiler ancak 3 gün sonra izinsiz gelmediğimi ileri sürerek 25/2’den tazminatsız bir şekilde işten çıkardılar” dedi. Meris Tekstil işçilerine de çağrıda bulunan Çetin, sendikaya üye olmaya davet etti. 

‘5’TEN SONRA PARMAK BASTIRIP ÇALIŞTIRIYORLARDI’

İşçilerden Özlem Korzum da 10 senedir çalıştığını ifade ederek şunları söyledi:  Özlem Korzum“Kalite kontrol birimindeydim. Her gün belirli bir sayı vermek zorundayız. O sayıyı veremediğimiz zaman saat 5’ten sonra parmak bastırıp çalıştırıyorlar. 100 iş veriyoruz, 30 tane kaldı mı borçlandırıyorlar. Denetimciler fabrikaya gelmeden işçiyi sorunlarını dile getirmemesi için ikna ediyorlar. Denetimciler gittiğinde de değişen bir şey olmuyor. Hatta denetimciler panoya bir evrak astı, iletişime geçebileceğimiz bir numara vardı. Bu evrak denetimciler gittikten sonra kaldırıldı. Bizi çalıştırmadıkları süreyi hem ay sonunda hem de yıl sonunda ayrıca kesiyorlardı. Böyle bir şey var mı? Hakkımızı aradığımız için de işten çıkarıldık. Biz hakkımızı istiyoruz, emeğimiz neyse onu. Fazlasını değil.”

‘ÜZERİMİZDE PSİKOLOJİK BASKI VARDI’

Kurtuluş SonKurtuluş Son: 5.5 yıl çalıştım. Zorla dayandım, işçiler üzerinde psikolojik baskı var.  İşçiler yıpranıyor. sorunlarımızı dile getirdiğimiz de ‘Hakkınızı arayamazsınız’ dediler. Bir haftalık işi bize baskı ile 3 günde yaptırıyorlar. 2-3 günü de biz izin almışız gibi gösteriyorlar. Sayılarımız yüksek olduğu için ekstra prim de alamıyoruz. Sayılarımız düşük olduğunda da öğle yemek aralarında çay paydoslarında çalıştırıyorlar, hakaretle, küfürle. Fakat insanların bir dayanma sınırı var. Biz de sendikaya üye olarak hakkımızı arama kararı verdik. Hakkımı sonuna kadar aramaya devam edeceğim. 

‘HER İŞİ YAPTIRIYORLARDI’

Pınar Kaya: Kalite kontrol personeliydim ama her işi yaptırıyorlardı. Pınar KayaSendikaya üye olduğum için işten çıkardılar. Ben cuma sabah sendikaya üye oldum, 16.00’da beni işten çıkardılar. Bizi çıkardıktan sonra fabrikaya yevmiyeci eleman aldılar. Onların şu anda sigortaları bile yok. Sendikalı olduğum zaman bütün haklarımı alabilirim diye sendikalı oldum. Bizim emeğimiz hep yendi. Borçlandırdılar, çalıştırdılar. Yeri geldiğinde yol parası verdiler, kendi cebimizden ödedik. Hep hatalı biz olduk. Çıkarırken de bize bir açıklama yapmadılar. İşimizi geri almak için mücadele edeceğiz ama haklarımızı alarak, sendikalı olarak.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Trabzonspor Stadı: Su basıyor, UEFA kriterlerini taşımıyor

SONRAKİ HABER

Müfredat, çağın gerekleri mi, iktidarın ihtiyaçları mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...