22 Temmuz 2017 12:17

Avanak Avni ve Oğuz Aral Kadıköy’de

Kadıköy Belediyesi Usta Karikatürist Oğuz Aral ve onun yarattığı Avanak Avni’nin heykellerini yaptırdı.

Paylaş

Karikatürist Oğuz Aral ve onun yarattığı Avanak Avni karakteri Kadıköy Belediyesi tarafından ölümsüzleştirildi. Tipik bir gecekondu mahallesi çocuğu olan sürekli ezilen ama hiç boyun eğmeyen konuşmayı sökemediği için derdini anlatamayan, Leyla’ya sırılsıklam aşık ve sürekli Deve Dilaver’den dayak yiyen karikatür karakteri Avanak Avni parmağıyla Kadıköy Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl hizmete açılan Karikatür Evi’ni gösteriyor.

Oğuz Aral’ın 1973 yılında çizmeye başladığı Avanak Avni’nin maceraları Türkiye sınırlarını aşıp Güney Afrika’daki ırkçı olaylara karşı, Meksika’da ise ABD karşıtı grupların sembolü olmuştu. Oğuz Aral Gırgır dergisinin el değiştirmesinden sonra 1990 yılında çıkarmaya başladığı dergiye Avni adını vermişti. Avni dergisi 1996’ya kadar yayınını sürdürmüştü. Oğuz Aral’ın 2004’te hayata veda edişinin ardından, Penguen dergisi çizerleri Oğuz Aral’ın anısına Avni’nin karikatürlerini kendi kalemlerinden çizmişlerdi.

Oğuz Aral, bir karikatüründe Avanak Avni’ye konuk olmuş ve Avni’den bir taş da o yemişti.

Kadıköy Belediyesi daha önce Turhan Selçuk’un Abdülcanbaz, Tuncay Akgün’ün Bezgin Bekir ve Uğur Gürsoy’un Fırat karakterlerinin heykellerini yaptırmıştı. Abdülcanbaz, Bezgin Bekir ve Fırat Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde gelenleri karşılıyor.

Heykeltıraş Yunus Tonkuş tarafından yapılan Avanak Avni ve Turhan Selçuk heykelleri ise hem Kadıköy’ün Hasanpaşa girişinde gelenleri karşılıyor hem de Karikatür Evi’ne davet ediyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TBMM Başkanı Kahraman bir önergeyi daha geri yolladı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: İbadet hakkına müdahale kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...