20 Temmuz 2017 04:52

ABD, Suriye'deki 'eğit-donat' programlarını sona erdiriyor

Trump, CIA'in Suriye'de yürüttüğü eğit-donat programlarını sona erdirme kararı aldı. Karar, SDG ile iş birliğini kapsamıyor.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, CIA'e, "Suriye ordusuna karşı isyancıları eğitme ve silahlandırma programlarının sona erdirilmesi" talimatı verdi. Karar, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile olan iş birliğini kapsamıyor.

Türkiye'nin de dahil olduğu eğit-donat programları 2013'te Barack Obama yönetimi sırasında başlamıştı. "Ilımlı İslamcı" olarak kabul edilen grupların eğitimine ve silahlandırılmasına dayanan programın hem Türkiye hem de Ürdün sınırındaki deneyimleri büyük bir başarısızlıkla sonuçlandı. Ancak bu süreç boyunca cihatçılara verilen başta antitank füzeleri (TOW) olmak üzere çok sayıda silah IŞİD, el Nusra(bugün Heyet Tahrir'uş Şam), Ahrar Şam gibi selefi cihatçı grupların eline geçti ve bu grupların Suriye ordusu, Suriye Demokratik Güçleri ve diğer cihatçı gruplara dönük çatışmalarında önemli rol oynadı.

Konu hakkında CIA'den henüz bir açıklama ya da yorum gelmedi. Washington Post'un haberine göre Trump, CIA programını sona erdirme kararını yaklaşık 1 ay önce, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesi öncesi aldı. Gazeteye konuşan ismi verilmeyen bir yetkili "Bu ciddi bir karar. Suriye'de Putin kazandı" dedi.

SDG'YE YENİ ASKERİ ARAÇ SEVKİYATI

Trump'ın bu kararı, IŞİD'e karşı Rakka kent merkezine dönük operasyonlarını sürdüren Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile olan iş birliğini kapsamıyor. Hatta ABD'nin Rakka'ya yeni askeri sevkiyat yaptığına dair fotoğraflar medyaya yansıdı.

ÖSO GRUBU RAKKA HAREKATINDAN ÇIKARILDI

Öte yandan Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte Rakka operasyonunda yer alan el Nukba Gücü adlı ÖSO grubunun Rakka harekatından çıkarıldığı açıklandı. Grup, yaklaşık bir hafta önce şiddetli çatışmalar sırasında mevzilerini terk etmekle suçlanıyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Magnesia Antik Kenti JES tehdidi altında

SONRAKİ HABER

Sarıhan: Kadın vekillerin tutuklanması iradeye saldırıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...