16 Temmuz 2017 01:27

Haydi tatile gidelim, yanınıza almanız gereken şeyler

Tatile gerçekten hazır mısınız? Bavul toplarken her şeyi koyduğunuza emin misiniz? Bir kez daha gözden geçirmeye ne dersiniz? 

Paylaş

Gözde TÜZER

Tüm yıl çalıştınız, didindiniz, uğraştınız... Soğuk havalarda karı kışı, sıcak havalarda kavurucu güneşi çektiniz ve işte o an geldi. Tatile gidiyorsunuz. Her şey hazır aslında. Otel rezervasyonu ya da kamp alanları bulundu. Otobüs biletleri ya da araç benzinleri alındı. Şimdi tatilin tadını çıkarma, tatil heyecanı yaşama vakti. Peki gerçekten hazır mısınız? Bavul toplarken her şeyi koyduğunuza emin misiniz? Bir kez daha gözden geçirmeye ne dersiniz? 

EN ÇOK UNUTULANLAR: DİŞ FIRÇASI, İÇ ÇAMAŞIRI

Tatile giderken en çok unutulan şeyler arasında diş fırçaları geliyor. “Sabah dişlerimi fırçalarım sonra koyarım” dediyseniz, yandınız. O diş fırçası, o çantaya girmeyecektir. Sadece diş fırçası da değil. Şampuan ve duş jeli gibi kişisel bakım ürünlerinizi de unutmayın. Ne kadar büyüklükte alacağınızı elbette siz bilirsiniz ancak kısa vadeli tatiller için küçük şampuanlar almakta yarar var. Hem yer de tutmaz. 
Havalar sıcak, tatil güzel, koltukaltı rollonunuzu da yanınıza alın. Kötü kokmaktan ve o kokuyu çekmekten kimse hoşlanmaz.
En çok unutulanlar arasında iç çamaşırları da yer alıyor. Kıyafetleri koydunuz, ayakkabıları aldınız ya iç çamaşırları? Özellikle kadınlar için kıyafete uygun sütyen ve kilot önemli. Ama bunların yer kaplamayan cinsinden olması gerekiyor. Yani 1 haftalık tatile 5 sütyen götürmek yerine, her kıyafetle kullanabileceğiniz iç çamaşırları alın bence. 

GÜNEŞE DİKKAT: KREMİNİ, ŞAPKANI UNUTMA

Asla unutmamanız gerekenlerden biri de güneş kremi. Hangi tatili yaparsanız yapın. İster en lüks otele gidin, isterseniz çadır kampı yapın. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için mutlaka ama mutlaka güneş kremi alın. Kreminizin cilt tipinize uygun olmasına da dikkat edin. Yani beyaz tenli iseniz, plajda yengeç kırmızısına dönüşmemek için 50 faktörlü güneş kremi almanız daha uygun olur. “Ben zaten esmer insanım ne gerek var?” demeyin. Güneş kremleri sadece yanmamak ya da teninizin acımaması için değil, güneşin etkilerinden korunmak için de kullanılmak zorunda. Unutmadan güneş kreminizi evde kendiniz de yapabilirsiniz. İnternette bunun için tarifler var. 

Bu arada uzmanlar saat 12.00-15.00 arasında güneşe çıkılmaması konusunda uyarıyor. Güneş kremiyle beraber yanınızda mutlaka şapka taşıyın. 

PED YERİNE TAMPON

En büyük tatil dertlerinden biridir, tatilde regl olmak. Regl dönemini hesap edemediyseniz ve tatilde regl olduysanız yanınıza ped yerine tampon alın. Hem rahat rahat denize girersiniz, hem de yaz günü pişik olma derdinden kurtulursunuz. 
Tırnak makasları da hayati... “Aman zaten 1 hafta gideceğim ne gerek var?” demeyin, zira tatillerde en çok etkilenen uzuv maalesef ayaklar. Özellikle gezerken yaşadığınız tırnak batıkları, denizde ayağınıza batacak taşlar, yürürken uzayan tırnaklar... Tüm bunlar için tırnak makası candır. Cımbız ise her türlü lazım olacak. Umarım başınıza gelmez ancak deniz kestanesine denk gelirseniz ve yanınızda cımbız yoksa yandığınızın resmi.

KAMPÇILARIN İŞİ BİRAZ DAHA ZOR

En güzel, en eğlenceli ve en ucuz tatillerin başında geliyor çadır kampları. Ancak kampçılar otel tatilcilerine göre biraz daha dikkat etmeli yanına alacaklarına. Bakalım neler var? 

  • Yanınıza ateş almayı unutmayın. Her yerde bulabileceğinizi düşündüğünüz çakmak, sizin için tam bir kriz olabilir. Çantanıza en az 2 tane çakmak atın. Ancak dikkatli olun orman yangınlarına karşı. Özellikle söndürülmemiş ateşler ciğerlerimizin yok olmasına sebep oluyor. Bu sebeple lütfen; büyük taşlar arasında ateş yakın ve yaktığınız ateşleri söndürmeden ateş başından uzaklaşmayın. 
  • Çakı, bıçak, açacak gibi gereçleri yanınızda bulundurun. Kimi zaman çadır kurmak, kimi zaman salıncak yapmak için gerekli olacaktır. En güzeli İsviçre çakısıdır. 
  • Çadır, mat ve uyku tutulumu üçlüsünü zaten unutmayacaksınızdır. 
  • İç içe geçen kamp tenceresi setleri de sizi büyük oranda rahatlatacaktır. 

BEBEKLE TATİL 

Miniğinizle ilk tatiliniz... Oldukça heyecanlı, neşeli ve bir o kadar da endişelisiniz. Önce sakin olun ve onun için hazırlanmaya başlayın. 

  • Bebek bezleri unutulmaması gereken ilk şey. Bezlerle beraber miniğinizi denize sokmak için bir de bez mayoya ihtiyacınız olacak. Kullan at bez mayolar olduğu gibi, yıkanabilir olanları da var. (Yıkanabilirler daha kullanışlı bence)
  • Bebeğin ilaçlarını asla unutmayın. Miniğe ilaç kullanmıyorsunuz, biliyorum. Ancak yine de yanınızda ilaç bulunması sizi rahatlatacaktır. 
  • Biberon kullanıyorsa kesinlikle yanınıza alın. 
  • Deniz ayakkabısını asla unutmayın. O minicik ayaklar kumda yanmasın. 
  • Bol bol kıyafet alın. Gün içinde bile en az 3 defa üst değiştiriyorsunuz, tatilde bir de siz düşünün...
  • Kitaplarını ve sevdiği oyuncakları da unutmayın. 

DİKKAT... DİKKAT... DİKKAT... 

  • Yanınıza çok fazla kıyafet almayın. Her sene bavul bavul tatile gittiniz de ne oldu? Giydiğiniz 3 parça şey. 
  • Yanınızda yedek bir mayonuz olsun. Ne olacağı belli olmaz. Tatil yörelerinde mayolar çok yüksek fiyatlarla satılıyor.
  • Parmak arası terliklerin kopma ihtimalleri var. O yüzden gittiğiniz yerde ucuzcuların nerede olduğunu öğrenin. 
  • Eğer hediyelik eşya alacaksınız ilk gördüğünüz yerden asla almayın. İleride daha ucuzunu mutlaka bulacaksınız. 
  • Düzenli kullandığınız ilaçları sakın unutmayın. 
  • Son kez evi yeniden dolaşın. Doğalgazı, suyu , camları kapattığınıza emin olun. 
  • Son olarak. Büyük oteller, plajları çitlerle çevirip müşterileri için ayırabiliyor. Ancak bu yasal değil. Otellerin işaret levhaları, çit, güvenlik elemanları ve benzeri yöntemlerle halkı kendilerine ait olan kıyı bölgelerinden uzak tutamayacağına dair genelge var. Buna rağmen gittiğiniz yerde plajlar halka kapalıysa, çantanızın üzerine ilgili yasa maddesinin ve “Sahiller halka açılsın” yazılı olduğu bir kağıt iliştirebilirsiniz.  
ÖNCEKİ HABER

Siyasetin grevle terbiyesi

SONRAKİ HABER

Göz ardı etme sanatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa