12 Temmuz 2017 13:28

Gazeteci Mehmet Çakmakçı tutuklandı

Diyarbakır'da 4 Temmuz'da gözaltına alınan Gazeteci Mehmet Çakmakçı çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. TGS ve ÖGİ tutuklamaya tepki gösterdi.

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır'daki evinde 4 Temmuz günü yapılan ev baskınıyla gözaltına alınan Gazeteci Mehmet Çakmakçı 8 günlük gözaltı süresinin ardından savcılığa çıkarıldı. Savcı, Çakmakçı’yı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Mahkeme Çakmakçı'nın 'örgüt üyeliği' iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi.

Gazeteci Mehmet Çakmakçı 8 gündür Diyarbakır emniyetinde gözaltında tutuluyordu.

Dosyasında gizlilik olduğu gerekçesiyle bilgi verilmeyen söz konusu soruşturmanın DTK ve BDP siyaset akademilerinde faaliyet yürütenlere yönelik olduğu öğrenilmişti.

Medyascope’ta çalışan Çakmakçı, daha önce de KHK ile kapatılan Azadî Tv, Hayatın Sesi TV, Dicle Haber Ajansı gibi kurumlarda gazetecilik yapmıştı.

TGS VE ÖGİ ÇAKMAKÇI’NIN TUTUKLANMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

Gazeteci Mehmet Çakmakçı’nın önceki gün Diyarbakır’da tutuklanmasına TGS ve ÖGİ’den tepki geldi. 

Diyarbakır’daki evinde 4 Temmuz günü yapılan ev baskınıyla gözaltına alınan Gazeteci Mehmet Çakmakçı 8 günlük gözaltı süresinin ardından savcılığa çıkarıldı. Savcı, Çakmakçı’yı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Mahkeme Çakmakçı’nın ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi.

Çakmakçının tutuklanmasının ardından Evrensel’e konuşan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Çakmakçı’nın bir an önce bırakılması çağrısında bulundu.

ERDOĞAN 2 DİYOR AMA, 160 GAZETECİ CEZAEVİNDE

Çakmakçı’nın cezaevine giren 160’ıncı gazeteci olduğunu hatırlatan Mahmut Oral, “Cumhurbaşkanı yurt dışında yaptığı konuşmalarda Türkiye’de basın özgürlüğü olduğu iddiasını şiddetle savunuyor. Bizim her fırsatta söylediğimiz şey şu Türkiye’de basın özgürlüğü, giderek daha fazla baskı altına alınıyor ve tehdit ediliyor. Hükümet, gazetecileri haber yapmalarıyla ilgili gözaltına alıp, birer ikişer tutuklatarak toplumu, gazetecilerin tutuklu olarak yargılanmasına alıştırıyor” dedi.

“Mehmet Çakmakçı özelinde baktığımız zaman dosya üzerindeki kısıtlılık kararı nedeniyle konu hakkında bilgi alamamakla birlikte kendisinin örgüt üyeliği gerekçesiyle alındığını biliyoruz” diyen Oral, “Türkiye’de gazeteciler çok kolay terör örgütü üyeliği ile suçlanmakta, bölgedeki gazetecilerin bu anlamda daha çok risk altında olduğunu belirtmek mümkün. Çünkü devleti, Cumhurbaşkanının AKP iktidarını eleştiren her haber, örgüt propagandası olarak yargı tarafından değerlendirilebiliyor” ifadelerini kullandı.

Oral, hükümeti gazeteciler üzerindeki baskıya son vermeye ve gazeteci davalarında tutukluluğun cezaya dönüşmesine son vermeye çağırdı.

TUTULU GAZETECİLER DERHAL SERBEST BIRAKILSIN

Hakkı Boltan, Çakmakçı’nın uzun yıllar gazetecilik yaptığının bilinmesine rağmen gözaltına alınıp tutuklandığını belirterek şöyle devam etti: “Çakmakçı’nın uzun yıllar gazetecilik faaliyeti yaptığının bilinmesine rağmen evine yapılan baskında gözaltına alınarak tutuklandı. Bu gazetecilere yönelik özel bir uygulama. Cumhurbaşkanının bir açıklaması vardı, tutuklu olanlar gazeteci değildir söylemiyle, gazetecileri gözaltına alarak, tutuklayarak gazeteci olmadıklarını ya da gazetecilikten tutuklanmadıkları konusunda kendilerine propaganda dili oluşturuyorlar. Bu kabul edilemez. Çakmakçı ve diğer tutuklu ve gözaltındaki gazeteciler derhal bırakılmalıdır.  Bir gazetecinin tutuklanması, halkın istek ve taleplerinin tutuklanmasıdır. hem halkın desteği güçlü hem de gazeteciler ve gazeteci kurumların da desteği güçlü olmalı” 

ÖNCEKİ HABER

Fındık üreticileri kurultayda buluştu

SONRAKİ HABER

Gazeteciler, Türkiye Gazetesi'ne tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...