11 Temmuz 2017 10:01

LC Waikiki İşyeri Komitesi’nden Metin Ebetürk’e yanıt

LCW İşyeri Komitesi, Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk’e cevap olarak Evrensel gazetesine mektup yazdı.

Paylaş

LC Waikiki İşyeri Komitesi
İstanbul

Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk’ün, Evrensel gazetesinde yayınlanan ve LCW İşyeri Komitesi olarak, Başaran Aksu’nun bizlerle ilgili gerçeği yansıtmayan yazısına yanıt niteliğindeki çağrımıza tepkisini anlamakta zorlanıyoruz. 

Birincisi bu Evrensel tarafından yapılmış bir haber değil, doğrudan bizlerin yazdığı bir metindir ve LC Waikiki İşyeri Komitesi adına Deniz Sak imzasıyla Evrensel’le birlikte birçok basın kuruluşuna yollanmıştır. Başından beri mektuplarımıza yer veren Evrensel bu mektubumuzu da yayınladı.

İkincisi, söz konusu metinimizde Metin Ebetürk ile ilgili bir ithamda bulunmadık. Sadece Sosyal-İş’le bir görüşmemizin olduğunu, olumlu sonuçlanmadığını kısaca ifade ettik. Bu ifadeden bu kadar rahatsız olan Ebetürk’le bu metnin yayınlanmasından sonra bir telefon görüşmesi de yaptık. Her şeye rağmen kendilerine kızgın olmadığımızı, her zaman birlikte sendikal mücadele sürdürebileceğimizi ifade ettik. Bu görüşmemizden sonra ısrarla biz LCW işçileri yalan beyanda bulunmuşuz gibi ortalığı ayaklandırmasını anlayabilmiş değiliz. Bu durumda yaşadıklarımızın perde arkasındakileri kamuoyu ile paylaşarak, takdiri halkımıza bırakıyoruz.

LCW depolarında iş kolu değişikliği olduğunda iletişime geçtiğimiz ilk sendika Sosyal-İş olmuştur. Ebetürk kendisinin haberinin olmadığını belirterek şöyle buyurmuştur. “5 Haziran 2017 günü CHP Emek Bürolarının Ankara’da düzenlediği Kıdem Tazminatı Forumunda, Liman İş Sendikası uzmanı olan bir arkadaşın LCW örgütlenmesi ile ilgili bir sitemini tarafıma iletmesiyle, ilk kez bilgim olmuştur.”

Ebetürk’ün bahsettiği Liman-İş uzmanı, bir yıl önce Sosyal-İş ile iletişime geçmiş ve LCW işçilerinin durumundan bahsetmiştir. 2016’nın Haziran ayı başlarında Sosyal-İş Sendikası’nı değişik günlerde tam olarak 4 kez aradık ve Sendika Genel Başkanı Ebetürk ile görüşmek istedik. Telefonlarımıza 20 gün boyunca yanıt verilmedi ve son olarak “Sizleri İstanbul’dan görevli arkadaşlara yönlendirelim” denildi. Ve Mahsun ve Emin beylerle görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede bizler iş kolu değişikliği nedeni ile Sosyal-İş’le çalışmak istediğimizi belirttik ve bize verilen yanıt ‘Bizim baraj sorunumuz var, bu aşamada orada doğru olmaz, işveren yetkisiz sendika ile çalışıyorlar diye karşı propaganda yapar ve şu an başka işyerleri ile ilgileniyoruz. LCW’de örgütlenmek kolay değil, oraya gerekli emeği ayıramayız” dendi. Önerileri ise “Koop-İş Sendikası’na sizi yollayalım ve ihtiyaç duyarsanız bürolarımızı kullanabilirsiniz” biçimindeydi. “Bu görüşmeden haberim yok” diyen Ebetürk, bizzat bu görüşmenin böyle olmasını istemiştir çünkü kendisi telefonlara çıkmamış ve Sosyal-İş genel merkezinde telefonlara bakan arkadaşlar genel başkanın uygun olmadığını, yetkili kişilerle görüşme yapılabileceğini belirtmişti. 

Evrensel’de çıkan mektubumuz üzerine Ebetürk’ün sitemini öğrenince kendisini aradık ve bu görüşmede de “konudan sonradan haberinin olduğunu” söyledi. Kendilerini aradığımızı ama telefonlara genel başkan olarak çıkmadığını ve söz konusu arkadaşlara yönlendirildiğimizi ve bunun kendisinin inisiyatifi olmadan olamayacağını belirttiğimizde ise “Evet ben genel başkan olarak her aramaya yanıt veremem, sendikalarda işleyiş böyledir. LCW işçileri olarak aradığınızı biliyordum ve o bölgeden görevli arkadaşlarımızı yönlendirdik. Bunlardan biri Masum’dur ve ben Masum’la görüşme yaptığınızı biliyordum ama içeriğini bilmiyordum. Mahsun yanlış yapmış, zaten bugün de sendikamızda değildir. Türk Metal’de çalışıyor, hak ettiği yerdedir” dedi. Bu yanıt üzerine “Siz bir genel başkansınız, sendikanın yönetici ve çalışanları nerede ne konuştu ne dedi bilmiyorsanız bu bizim kabahatimiz değildir” dedik ve kendisi de bu eleştirimize hak vermiştir. 

Ayrıca Ebetürk’e Başaran Aksu’nun kendisini arayıp Liman-İş uzmanları ağzından aktarılanın da doğru olmadığını belirttik. Sosyal-İş ile ilgili Liman-İş uzmanları tek kelime olumsuz bir cümle kurmamışlardır, aksine yönlendiren tutumları olmuştur. Başaran Aksu’ya da bu kasıtlı yazısından dolayı da eleştirilerimizi ilettik ve kendisine LCW işçilerinin komitesinin karşısına çıkıp izahta bulunmasını istedik. Başaran Aksu halen talebimize yanıt vermemiştir.

Özet olarak Ebetürk, LCW işçilerinin Sosyal-İş’le çalışmak istediğini, sendika genel merkezini defalarca aramamız ve talebimizi iletmemizden biliyordu. Bahsettiği sendika uzmanının kendisine bilgi vermesinden biliyordu. Biz işçilerle muhatap olmayı tercih etmeyen genel başkan şimdi haberim yok diyerek işin içinden çıkıyor. Kaldı ki kimse bu basit ve sorumsuz tutumlarının peşine düşmemişken bir yerlerle hesaplaşma uğruna biz LCW işçilerini yalan beyanda bulunmakla suçluyor.

Ebetürk’e de diyoruz ki sen de gel bir bardak çayımızı iç ve bizlerin yıllardır LCW’de sendikalaşma mücadelesini hangi zorluklarla sürdürdüğümüzü sana anlatalım. Belki, bizi karalamaktan vazgeçer, katkı sunmayı denersin. Biz size hiçbir kötülük yapmadık ama bilerek ve isteyerek gözünüz almadığı için zorluklarından korktuğunuz için reddettiğiniz biz işçilere siz kötülük yapmaya devam ediyorsunuz. 

İşçiler mert olur, bir sorunları varsa yüzleşerek çözerler, birilerinin çıkarı uğruna arkadan laf sektirmezler. Mert olana her zaman kapımız açıktır, bizim bir yanlışımız varsa biz düzeltiriz. Eğer sizlerin varsa sizden özür de beklemeyiz, idrak etmeniz kafi gelir.

ÖNCEKİ HABER

May should publish the suppressed report on the foreign funding of British-based extremism

SONRAKİ HABER

De Mistura: Suriyeli Kürtler anayasa çalışmalarına katılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...