09 Temmuz 2017 12:01

‘Zırhlı araçlar nedeniyle 2 yılda 22 kişi yaşamını yitirdi!

Diyarbakır Hak İnisiyatifi, zırhlı araçlarla son 2 yılda 22 kişinin ölümüne neden olunduğunu açıkladı.

Paylaş

Son dönemde Kürt kentlerinde onlarca sivilin yaşamına mal olan zırhlı araçlarla ilgili açıklama yapan Diyarbakır Hak İnisiyatifi, ölümlerin temel nedeninin kolluk kuvvetlerine bu araçları süratli, tedbirsiz ve dikkatsizliği de aşacak bir şekilde kullanma keyfiyeti sağlanması olduğunu vurgulayarak sadece 2 yılda 22 kişinin ölümüne neden olunduğunu açıkladı.  

Diyarbakır Hak İnisiyatifi, son günlerde Kürt kentlerinde zırhlı araçların neden olduğu ölümlere ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Son yıllarda çok sayıda sivilin zırhlı araçlarca katledildiğine işaret edilen açıklamada, ölümle sonuçlanan vakalar şöyle sıralandı: “Çatışmaların başlamasıyla birlikte zırhlı araçların çarpması sonucu meydana gelen yaşam hakkı ihlalleri 2016 yılında; 27 Nisan Diyarbekir ilinde Hatun Elhuman (55), 7 Haziran Şırnak ilinde Bünyamin Bayram (6), 6 Eylül Dersim ilinde Naciye Özdemir (71), 24 Ekim Şırnak ilinde Hakan Sarak (5) ile birlikte toplam 4 kişi yaşamını yitirmiştir. 2017 yılında ise şu zamana kadar 9 Şubat Mardin ilinde Berfin Dilek (7), 18 Nisan Van ilinde Sami Uçan ve 8 sivil, 4 Mayıs Şırnak ilinde Muhammed (7) ve Furkan (6) kardeşler, 14 Haziran Diyarbekir ilinde Pakize Hazar (85), 20 Haziran yine Diyarbekir Lice karayolu üzerinde zırhlı kolluk kuvveti aracının sivil bir araca çarpması sonucunda 5 sivil olmak üzere toplam 18 kişi yaşamını yitirmiştir. Bu yaşananlar haricinde, teknik arıza diye açıklanan ateş sonucu ve panzerlerin karıştığı kazalar neticesinde de çok sayıda insan yaşamını yitirmiştir.”

Son olarak Bitlis’in Hizan ilçesinde bir polis aracının 5 yaşındaki M.O’ya çarptığı olayın yaşandığı belirtilen açıklamada, “Toplum vicdanının asgari düzeyde rahatlaması ve adaletin sağlanması için İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve adli soruşturma makamlarının bu konuda etkili ve işlevsel soruşturma yapması ve kolluk kuvvetlerine karşı cezasızlık anlayışını ortadan kaldıracak adımlar atması gerekmektedir. Hak İnisiyatifi olarak yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor ve yaralılara geçmiş olsun diyoruz. Bu tür vakaların yaşanmasında çatışmalı sürecin en büyük müsebbip olduğunu belirtiyor, çatışmaların bir an önce durdurulması çağrımızı yineliyoruz. Yeni yaşam hakkı ihlallerinden endişe duyarak bu konuda tedbirlerin alınması gerektiğini vurguluyor, yürütülen ve yürütülecek olan soruşturmaların adil şekilde ilerlemesini ve sonuçların kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz.” (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

‘Terörist suçlaması iktidarın açmazının göstergesi’

SONRAKİ HABER

Irak Başbakanı İbadi'den Musul'da zafer ilanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...