08 Temmuz 2017 06:44

G20’ye karşı büyük eylem: Sınırsız dayanışma

G20 Zirvesine karşı yapılan eylemler büyük bir mitinge dönüştü. Miting, 'G20’ye karşı sınırsız dayanışma' sloganıyla yapıldı.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Aziz KOÇYİĞİT
Hamburg

G20 Zirvesi’nde karşı Hamburg’da yapılan ptotestolar büyük bir eyleme dönüştü. Gece boyunca devam eden eylemlere yönelik polis saldırısına rağmen eyleme katılım güçlü oldu. Yapılan konuşmalarda G20 ülkeleri, bazı ülkelerin dikta yönetimi ve Hamburg polisinin tutumu protesto edildi.

Dün başlayan ve bugün sona eren G20 Zirvesi’ne karşı Almanya adeta ayağa kalktı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hamburg Belediye Başkanı Olaf Scholz, G20 Zirvesi ile yeni bir prestij kazanmaya çalışırken, protestolar, çatışmalar ve polisin şiddeti nedeniyle zirve tam anlamıyla protestoların gölgesinde geçti. Resmi zirvede konuşulanlardan çok protesto gösterileri basında yer aldı.

Böylesine gerilimli bir ortamda yapılan büyük gösteriye katılım beklendiği gibi yüksek oldu. Aylardır kentte protesto hazırlıkları yapan çok sayıda örgüt tarafından çağrısı yapılan ve “G20’ye karşı sınırsız dayanışma” sloganıyla yapılan eylemde dikkat çeken noktalardan birisi farklı yaşlardan insanların katılmasıydı. Daha önce yapılan eylemlere ezici coğunlukla gençler katılırken son gösteride orta yaş grubunun katılımı da dikkat çekiciydi.

Bir diğer önemli nokta da eyleme çok farklı uluslardan insanın katılmasıydı. Farklı ülkelerin sermaye temsilcileri resmi zirvede buluşurken, farklı ülkelerden emekçiler de onlara karşı sokakta sınırız dayanışma örneği sergiledi. Uluslararası dayanışma ve mücadeleye dikat çeken döviz ve pankartlar taşındı.

Almanya’nın değişik kentlerinin yanı sıra Avrupa ülkelerinden katılımın olduğu gösteri sırasında yapılan konuşmalarda polisin şiddeti tepki topladı. Merkezi tren istasyonu yakınındaki Steinstrasse’de kurulan sahneden G20 ülkelerine, kapitalist düzene ve polis şiddetine karşı tek çıkış yolunun dayanışma olduğu mesajı verildi.

'ZENGİNLER DÜNYAYI ZEHİRLEDİ'

Hitler faşizmi döneminde toplama kampında kalan 92 yaşındaki antifaşist Esther Bejarano G20 ülkelerinin dayatmalarına karşı insanlığın çaresiz olmadığını belirterek, “Zengin ülkeler dünyayı zehirledi. Bir taraftan doğa katlediliyor, diğer taraftan ise silah satarak insan katlediyorlar. Milyonlarca insanı sığınmacı hale getirdiler” dedi. Bejarano, polisin günlerdir eylem yapan gençlere yönelik şiddet kullanmasını kınadıklarını da ifade etti.

Eylemde Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Hamburg Başkanı Dilan Baran da yaptığı konuşmada savaşa ve sömürüye karşı bütün uluslardan emekçileri, gençleri ve kadınları birleşmeye çağırdı.

Eylemde Afganistan’dan Malalai Joya, Haziran Hareketi’nden Hıdır Kalay, Almanya Demokratik Kürt Toplumu Eş Başkanı Ayten Kaplan, GEW Sendikası Başkan Yardımcısı Frederik Dehnert’in aralarında olduğu pek çok kişi konuşma yaptı.

Hamburg dışından gelen çok sayıda otobüs ve tren polis tarafından durdurularak kente sokulmadı. Bazı göstericiler ise miting koluna ulaşmak için saatlerce yürümek zorunda kaldı. Yürüyüş Dammtor’da yapılan büyük bir mitingle son bulacak. 

HÜKÜMETTEN GÖZ BOYAMA GÖSTERİSİ

Öte yandan Hamburg hükümetini oluşturan SPD ve Yeşiller ise “Demokrasi Şöleni” adı altında Fischmark’ta ayrı bir eylem düzenledi. Eylemde polisin şiddeti görmezden gelindi ve eylemler eleştirildi. 

Çıkan olaylar ve olağanüstü maliyet nedeniyle G20 Zirvesi nedeniyle hem Merkel hem de Scholz’un puan kaybedeceği tahmin ediliyor.


EYLEMLER GECE BOYU DEVAM ETTİ: hAMBURG SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Hamburg’da G-20 Zirvesi’ne karşı başlayan protesto gösterileri nedeniyle kent dün gece adeta savaş alanına döndü. Schanzenviertel bölgesinde polis protesto etmek isteyen vatandaşlara saldırdı.

G20 Zirvesi’nde katılan liderlerin Elbeflarmoni’de konsere gitmesini engellemek için yolları kapatan grupların kurduğu barikatları dağıtmak isteyen polis şiddet kullandı. Otonumcu grupların merkezi durumundaki Rote Flora’nın bulunduğı Schanzenviertel bölgesinde tazyikli su kulllanan polis, havaya bir el ateş de etti. Polisin saldırılarını durdurmak isteyen göstericiler barikat haline getirdiği bir kaç arabayı yaktı. Çıkan çatışmalar sırasında çok sayıda dükkanın camı kırıldı. Çatışmaların büyümesi üzerinde özel tim olaylara müdahale etti.

Gösteriler ve çatışmalar nedeniyle gece boyunca kentte adeta olağanüstü hal ilan edildi. Bir çok tren seferini iptal etti. Vatandaşlar gece boyunca bir yerden başka bir yere ulaşmak için bekledi. Sabaha doğru duran çatışmaların ardından Hamburg polisi tarafından verilen bilgiye göre 197 polis yaralandı, 200 kişi de gözaltına alındı. Kaç vatandaşın yaralandığı ise belli değil.

BÜYÜK GÖSTERİ BUGÜN

G20 Zirvesi’nde karşı geçen hafta Cumartesi günü yapılan eylemle başlayan protesto gösterileri, bugün yapılacak büyük gösteriyle doruğa çıkacak. Saat 11.00’de merkezi tren istasyonu önünde başlayacak eyleme Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden 100 binden fazla insanın katılması bekleniyor. Eylemde G20’lerin kapitalist düzenine, polisin şiddetine tepkinin öne çıkması bekleniyor. (Hamburg/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya Serik'teki yangında 40 dönüm zarar gördü

SONRAKİ HABER

Pankart asan EMEP’lilerin saldırıya uğraması protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...