08 Temmuz 2017 00:55

Süryanilere ait kilise ve manastırlar hala geri verilmedi

Süryanilere ait kilise ve manastırların Diyanete devredilmesi kararının iptaline rağmen taşınmazların iade edilmesi konusunda kriz yaşanıyor. 

Paylaş

Beyar ÖZALP
Mardin

Mardin’in, Büyükşehir Belediyesi statüsüne alınmasından sonra kurulan Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, 2014 yılında Süryanilere ait çok sayıda kilise ve manastır tahsisini Diyanet İşleri Başkanlığına verilmesini öngören bir karar almıştı. Geçtiğimiz günlerde bu karar iptal edildi. Kararın iptal edilmesine rağmen taşınmazlar Süryanilere devredilmediği için tartışmalar kriz de devam ediyor. Midyat’ta  bulunan ve Süryani vatandaşlarla yaşananları ve talepleri üzerine konuştuk.

Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün,  Mor Gabriel Manastırı Vakfı’na ait taşınmazların köy tüzel kişiliği üzerine tapulandırılmak zorunda kalındığını belirtti. Ergün “Yasanın çıkmasıyla birçok taşınmazı vakıf üzerine tapulandırdık, ancak bazı tapu memurları alışkanlıklarına devam ederek vakıf taşınmazlarını köy tüzel kişiliği adına tapulandırmaya devam ettiler” dedi. Pazartesi günü toplanan Devir Tasfiye ve Paylaştırma komisyonunda alınan kararla Süryani taşınmazların kullanım hakkını Diyanetten geri alındığını  söyleyen Ergün taşınmazların halen hazineye ait olduğunu ve Süryanilere iade edilmediğini vurguladı. Mardin Valisi ve Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu ile taşınmazların iade edilmesi talebiyle görüşmeler yaptıklarını belirten Ergün, manastır taşınmazlarından 12 tanesinin iade edildiğinin ve geriye kalan 18 taşınmazın iadesi için hukuki mücadelelerinin devam ettiğini belirtti. Ergün son olarak Süryanilerinin yaşadığı mağduriyetinin giderilmesinin tek yolunun taşınmazların iadesiyle giderileceğini vurguladı.

Süryani yurttaşlardan Sanharib Küçükaslan, Süryani taşınmazlarının devredilmesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı. Küçükaslan, “Burada bir vakıf var ve tüm taşınmazlarımız vakıfa devredilmeli. Kültürel ve tarihi yerlerimize saygı göstermek ve korumak devletin görevidir” dedi. Êzidî, Kürt,Türk, Arap, Mahalmi, Alevi ve Süryani halkları olarak Midyat’ta hep birlikte yaşadıklarını hatırlatan Küçükaslan, yaşananların hakların huzurunu bozduğunu ifade etti. Küçükaslan huzurlu, barışçıl bir Türkiye’de yaşamak istediklerini söyledi. 

Yüzlerce yıllık tarihe sahip Süryani kilise ve manastırların hazineye devredilmesi  yanlış bir karar olduğunu ifade eden Sami  Akyol “Süryanilere ait kilise ve manastır Süryanilere, camiler Müslümanlara, havralar Yahudilere ve cem evleri de Alevilere iade edilmelidir” şeklinde konuştu. 1915 olaylarının ardından Süryani ve Ermeni ibadethanelerinin 1923’te  ise Alevilerin ibadethanelerine el konuşulduğunu hatırlatan Akyol, aynı zihniyetin bugün de iş başında olduğunu vurgulayarak Türkiye’deki azınlıkların madde ve manevi haklarına hoşgörü gösterilmesini istedi.
 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da berber dükkanında Adalet Yürüyüşü söyleşisi

SONRAKİ HABER

Şiddetin kaynağı kapitalizmdir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...