İzmir Gaz işçilerinin adalet arayışı sürüyor

Sendikalaştıkları için işten çıkarılan İzmir Gaz işçileri işe geri dönmek için yaptıkları eylemle bir kez daha adalet talebini dile getirdi. 

07 Temmuz 2017 12:09
Paylaş

Kolin ve Türkerler şirketlerinin ortak işletmesi olan İzmir Gaz'da çalışan işçiler, insanca yaşam ve insanca çalışmak için bir süre önce DİSK'e bağlı Enerji Sen'de örgütlenmeye başladı ancak sendikaya üye olan işçilerden 23'ü işten çıkarıldı. 

İşten atılan işçiler, 'işçinin iş sözleşmesinin ahlak ve iyi niyet hallerine aykırılık' iddiasıyla tazminatsız bir şekilde işten çıkarılırken işçilerin sendikalı bir şekilde işyerine dönme mücadelesi sürüyor. İşçiler yaptıkları eylemle, işverenlerini sendikal haklara saygı duymaya çağırdı. 

İzmir Gaz'ın Halkapınar'daki hizmet binası önündeki eyleme DİSK'e bağlı Genel İş, Birleşik Metal İş, Sosyal İş ve Güvenlik Sen'in şube başkanları ve yöneticileri katılırken eylemde 'Birleşe Birleşe Kazanacağız', 'Sendika Haktır Engellenemez' ve 'Yaşasın Sınıf Dayanışması' sloganları atıldı. 

İşçiler adına basın metnini okuyan atılan işçilerden Yılmaz Karakoç, İzmir'in dört bir yanına doğalgaz hizmeti taşıyan işçilerin kölelik koşullarında, ağır şartlarda çalıştırıldığını belirterek " Öte yandan işçilere yönelik sendikal baskılar ise artarak devam etmektedir. Sendikal faliyet yürüten, sendikaya üye olan arkadaşlarımız tehdit edilmekte sözlü olarak hakarete uğramaktadır. Sendikal faliyet başladığı günden itibaren işçilere olağan üstü iş yükü dayatılmaktadır. Anayasa, yasalar ve uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmış olan sendikalı olma hakkından işçileri baskı ve tehdit ile vaz geçirmeye çalışmak hukuksuzdur" dedi. 

İşten atmalarla ilgili İzmir halkının da mağdur edildiğini dile getiren Karakoç şunları söyledi "İzmir Gaz yönetimini burdan uyarıyoruz. Hukuksuz işten atma kararınızdan bir an önce vaz geçin, işçilere uygulanan baskılara son verin!Bundan sonra İzmir Gaz’da yaşanacak her türlü aksaklıktan, İzmir halkının yaşayacağı her türlü mağduriyetten İzmir Gaz yönetimi sorumludur.Bizler DİSK'li işçiler olarak hukuksuzluğa ve adaletsizliğe bugüne kadar sessiz kalmadık, boyun eğmedik. Bugün de ne İzmirgaz'da ne de başka bir yerde insanca yaşam talebimizden vaz geçmeyeceğiz. Atılan işçiler tekrar işbaşı yapana kadar mücadelemiz devam edecektir". 

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise "Son günlerin en önemli sözü olan adalet lafını biz bugün İzmir Gaz önünde dile getiriyoruz. En pahalı enerjiyi biz kullanıyoruz, ama en ucuz emek gücünü de biz sağlıyoruz. Emek sömürüsünün yoğun olduğu bu işyerlerinde asgari ücret ile emek sömürüsünü katmerleştiren İzmir Gaz gibi şirketler sendikal özgürlükleri ve hakları için mücadele eden işçileri de kapı önüne koymakla tehdit ediyor. DİSK buraya sendikayı halaylar ile getirecek. Arkadaşlarımız yalnız değil. Buradan şirket genel müdürüne çağrımızdır. İzmir'de yaşanacak olası bir doğalgaz felaketinde, ya da yaşanacak iş cinayetlerinde siz sorumlusunuz. İş cinayetlerinin kader olmadığını dosta düşmana göstereceğiz. Direnişimiz artarak devam edecek. Sendikal hak ve özgürlüklerini saygı duyulmasını istiyoruz. Eğer saygı duyulmayacaksa, buna saygı gösterecek bir İzmir Gaz yaratacağız" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Tuğluk: Meclis’e davet edilen DTK ne oldu da yasa dışı oldu?

SONRAKİ HABER

Yüksel Caddesi'ndeki eylemde 2 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...