05 Temmuz 2017 10:54

Sağlık örgütleri: Polis içeriği bilinmeyen biber gazı atıyor

Ankara Tabip Odası ve SES, Ankara’da Yüksel Caddesi’nde polisin kullandığı gazların alışılmadık etkiler gösterdiğini açıkladı. 

Paylaş

Ankara Tabip Odası (ATO) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi (SES) basın toplantısı düzenleyerek, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek eylemlerinin sürdüğü Yüksel Caddesi’nde polislerin göstericilere karşı içeriği bilinmeyen gazlar kullanmasına tepki gösterdi. 

Basın toplantısında konuşan ATO Başkanı Vedat Bulut, Yüksel Caddesi’nin toplumun duygu ve düşüncelerini özgürce aktardığı bir protesto merkezi olduğuna ifade etti. “ABD’de Central Park, İngiltere’de Hyde Park neyse, Türkiye için Yüksel Caddesi’nin önemi odur” diye konuşan Bulut, 1990 yılından bu yana Yüksel Caddesi’nde yer alan İnsan Hakları Anıtı’nın polisler tarafından demir bariyerlerle hapsedilen ilk heykel olduğunu vurguladı. Bulut, süreç boyunca göstericilerin şiddet sergilemediğinin altını çizerek, “Bu heykel çevresinde gerçekleşen protesto gösterileri ve basın açıklamalarını siyasi olgunlukla göğüsleyemeyenler çözümü, heykeli tutsak etmek ve göstericilere orantısız müdahalede bulunmakta aramışlardır” dedi.

‘ALIŞILMADIK ETKİ GÖSTERİYOR’

Polisin caddedeki eylemleri engellemek için kullandığı biber gazının göstericiler ve oradan geçen vatandaşlar üzerinde alışılmadık etkiler gösterdiğini belirten Bulut, “Gazdan etkilenen bireylerde solunum sistemi yanı sıra sindirim sisteminde de bozukluklar gözlenmiştir” diye konuştu. Bulut, kullanılan gazın virüs ya da enfeksiyon olmaksızın kişilerde karaciğer enzimlerinin yükselttiğini aktardı. 

Ayrıca biber gazlarının son kullanma tarihlerinin de bilinmediği belirten Bulut, “Temel sorun omuzlarda taşınan biber spreyleri kaynaklı olduğu gözlemlenmektedir. Bu model 5 gaz tüplerinde hangi kimyasalların kullanıldığı açıklanmalıdır” dedi. Bulut, gazların solunum ve kalp sorunu olan kişilerde ölüme sebebiyet verebileceğini ifade etti.

3 Temmuz tarihinde işini geri istediği için Yüksel Caddesi’nde bulunan Veli Saçılık’a yönelik müdahalede omuz yaralanması geçirdiğini belirten Bulut, “Bu tür görüntülere alışmayı ve vatandaşlarımızı bu uygulamalara layık görmeyi reddediyoruz” dedi.

POLİSLER KAMUOYU OLUŞTUKDAN SONRA SERT MÜDAHALE ETMEYE BAŞLADI

SES Ankara Şube Başkanı Hüsnü Yıldırım, ülkede insan haklarının geldiği noktayı eleştirerek, “Dün itibariyle Kızılay’ın tüm bölgeleri polisler tarafından ablukaya alındı. Abluka her türlü basın açıklamaları yapmanın toplanma hakkının ortadan kaldırılması anlamına geliyor” dedi.

“KHK’lerle ihraç edilen arkadaşlarımız yaklaşık 250 gün Yüksel Caddesi’nde işlerini geri istediler. Oturma eylemi yaptılar. İlk dönemlerde polislerin müdahaleleri çok daha  farklıydı” diye konuşan Yıldırım, eylemin uluslararası boyutta görünür hale gelmesinin ardından polislerin daha sert müdahale ettiklerinin altını çizdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nuriye ve Semih'ten Berkin Elvan mesajı var

SONRAKİ HABER

DİSK açığa alınan akademisyenler için DEÜ Rektörlüğündeydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...