04 Temmuz 2017 10:35

Suriye Demokratik Güçleri Rakka’nın tarihi surlarını aştı

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD kontrolündeki Rakka’nın tarihi surlarını aştı. SDG güçleri kent merkezine ilerliyor.

Paylaş

BBC’nin haberine göre Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) dün sabah yaptığı açıklamada, SDG’nin IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun desteğiyle Rakka’nın “Eski Şehir” olarak bilinen tarihi bölgesini çevreleyen Refika Duvarı’nda iki delik açtıklarını duyurdu.

Sputnik’in haberinde de, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri kentin tarihi Refika Duvarı’nda 25 metre büyüklüğünde delikler açtığı ve SDG’nin bu sayede Rakka’nın eski kent bölümüne girdiği bilgisi yer aldı.

‘ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI’

ABD Uluslar arası Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter hesabından paylaştığı mesajda Rakka’da tarihi surların aşılması için “şehrin özgürleştirilmesinde önemli bir dönüm noktası” dedi.

Ana gövdesini YPG’nin (Halk Koruma Birlikleri) oluşturduğu, Kürt ve Arap birlikleri bir araya getiren SDG, geçen hafta Rakka’yı kuşattıklarını duyurmuştu. 

IŞİD’in Rakka’yı 4 bin savaşçısıyla savunduğu ifade ediliyor. IŞİD, Rakka’yı 2014’te ele geçirmiş ve ilan ettiğini duyurduğu “hilafeti” için başkenti olarak seçmişti. ABD’nin de desteklediği SDG, Kasım ayından bu yana Rakka’ya doğru ilerlemiş, operasyona 6 Haziran’da başlamıştı.

SİVİL KAYIP UYARISI

Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre, Rakka operasyonunda Haziran ayında en az 173 sivil öldü. BM, “hızlı askeri zaferler için sivillerin kurban edilmemesi” uyarısında bulunarak, ölü sayısının daha fazla olabileceğini belirtti.

Yaklaşık 100 bin kişinin de Rakka’daki çatışmalar nedeniyle şehirde mahsur kalmış olabileceği düşünülüyor. IŞİD’in sivillerin kaçmasına engel olduğuna dair de haberler geliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dokuz Eylül Üniversitesi'ne tepkiler sürüyor

SONRAKİ HABER

İsveç’te belediyeleri kadınlar yönetiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...