03 Temmuz 2017 16:58

Gazetecilerin haberleri ve twitter paylaşımları iddianamede

Bakan Albayrak haberleri yapan 6 gazeteci hakkındaki iddianame hazırlandı. Gazeteci Deniz  Yücel’in dosyası ayrıldı.

Paylaş

Çağrı SARI
İstanbul

Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri için 191 gündür tutuklu bulunan gazetecilerin iddianamesi hazırlandı. Gazetecilerin Twitter paylaşımlarını suç unsuru olarak gören savcı, Berat Albayark’ın maillerinin hacklendiğini ve bu maillerin ‘algı operasyonu’ yapılarak haberleştirdiğini öne sürdü. Bunların gazetecilik faaliyeti olmadığını iddia eden savcı böylelikle bu gazetecilerin Albayrak üzerinden hem  enerji politikalarını hem de hükümeti itibarsızlaştırmaya çalıştığını öne sürdü. İddianamede Bayrak’ın ‘DAEŞ terör örgütü ile irtibatlı olduğuna dair algı oluşturulmaya çalışıldığı’ öne sürüldü. Cizre Bodrumlarında öldürülenlere ilişkin haber paylaşımları, Rojava fotografları, medyanın Cizre’ye karşı suskun olmasını eleştiren paylaşımlar suç unsuru sayıldı. Ayrıca, 17-25 Aralık fezlekelerini evde bulundurmak ve MİT TIR’ları haberleri hatırlatmasında bulunmak da suç unsuru olarak yer aldı. İddianamede ayrıca, Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in dosyasının ayrılması da dikkat çekti. İddianamede gazetecilerin Deniz Yücel ile telefonla iletişim halinde oldukları vurgulandı.

DENİZ YÜCEL’İN DOSYASI AYRILDI

Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri için İstanbul merkezli 25 Aralık 2016 tarihli yapılan baskınla gözaltına alınan KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik ve muhabiri Metin Yoksu, Diken.com.tr eski editörü Tunca Öğreten, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan, BirGün Gazetesi muhabiri Mahir Kanaat, Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel için hazırlanan iddianame 29. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Yücel’in dosyası diğer gazetecilerden ayrıldı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Yakup Ali Kahveci tarafından hazırlanan iddianamede, Ömer Çelik, Derya Okatan, Metin Yoksu, Eray Sargın'ın "Örgüt propagandası" ve "Bilişim sistemini engelleme bozma verileri yok etme veya değiştirme" suçlamalarından ayrı ayrı cezalandırılması istenirken, Mahir Kanat'a ise "Örgüt üyeliğinde" ceza verilmesi istendi. Savcı, Tunca Öğreten hakkında ise  "Örgüt üyesi olmamak ile birlikte örgüt adına suç işlemek"ten ceza verilmesini talep etti.  Ömer Çelik gözaltı sürecinden sonra “Terör örgütü propagandası yapmak" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlaması ile tutuklanmıştı. İddianamede ise “örgüt propagandası” denildi. 

CİZRE PAYLAŞIMLARI SUÇ SAYILDI

Çelik'in yaptığı Twitter paylaşımlarını suç unsuru olarak değerlendiren savcı Kahveci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ele geçirilen maillerine ilişkin ise Çelik'in savcılıkta verdiği savunmayı yeterli delil olarak gördü. Savcı Kahveci, Çelik’in sosyal medya hesaplarından “Cizre halkının direnişini ne ulusal ne de uluslararası medya duymuyor bu sessizlik niye’ gibi paylaşımlarda bulunduğunu bunların da ‘Terör Örgütlerine’ (PKK) cesaret verici paylaşımlar olduğunu öne sürdü.

Yine Çelik'in kapatılan Dicle Haber Ajansı Haber Müdürü olması savcılık için yeterli bir delil olurken, Çelik'in haber takibi için gittiği Rojava'da çektirdiği fotoğrafalar "örgüt propagandası" için delil sayıldı. Ayrıca Savcı Kahveci Çelik’in kullandığını ifade ettiği ‘gerilla’ kelimesi için de ‘sanki halkı için bağımsızlık mücadelesi veren kişiler oldukları algısını verecek şekilde’ paylaşımda bulunduğunu ifade etti. Savcı Çelik’in terör örgütü propagandası işlediğini savundu. 

ETHA’DAN PAYLAŞIMLAR İDDİANAMEDE

ETHA Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan'ın ise ‘MLKP’ propagandası yaptığı öne sürüldü. Savcı Kahveci, Okatan’ı çalışmakta olduğu ‘ETHA’nın twitter hesabından yapılan paylaşımlarla suçladı. Okatan'ın twiter paylaşımlarından yola çıkarak "MLKP Örgüt propagandası" yaptığını ifade etti. Cizre Bodrumlarına ilişkin yapılan “ilk bodrumdaki yaralıların hepsi infaz edildi” şeklindeki haber de Savcı Kahveci tarafından suç unsuru olarak görüldü. 

Savcı Kahveci, Okatan ile ilgili iddianamesinde Berat Albayrak maillerine ilişkin de şu iddiaya yer verdi: "Yine şüpheliden ele geçirilen dijital materyalde yapılan incelemede soruşturmaya konu olan olayla ilgili olarak REDHACK isimli hacker grubu ve maillerin hacklanmesi olayı ile ilgili olarak yapılan habere ilişkin word dosyasının ele geçirildiği tespit edilmiştir."

REDHACK’I TWİTTERDAN TAKİP ETMEK SUÇ SAYILDI

Kapatılan DİHA Muhabiri Metin Yoksu'nun da tüm twiter paylaşımlarını suç olarak gören savcı, Yoksu’yu Redhack’i twitterdan takip etmekle suçladı! Yoksu’nun sosyal medya hesabından geçtiği   “Dersimde çatışmada yaşamını yitiren gerilla Oğuz Meşe cenazesi Kıraç Kuruçeşme Cemevinde bugün düzenlenen törenin ardından defnedildi” gibi haberleri de suç unsuru sayıldı. Savcı Kahveci, Bu paylaşımlarla Yoksu’nun TİKKO , DHKP-C örgütlerine ‘güzellemeler’ yaptığını ileri sürdü. Yoksu'nun Twiter payalaşımlarında "Gerilla" kelimesini kullanması hem DHKP-C hem de PKK/KCK propagandası için yeterli delil oldu. 

MİT TIRLARI HATIRLATMASI SUÇ SAYILDI

Savcılığın, Gazete Yolculuk Sorumlu Müdürü Eray Sargın için de twitter hesabında paylaştığı haberlerini suç unsuru yaptığı görüldü. Sargın’ın Berat Albayrak IŞİD örgütü ile ilişkide olduğuna dair haberler paylaşarak ‘algı’ yarattığı öne sürüldü. İddianamede “Hatırlıyoruz IŞID’E sınırları böyle açmışlar TIR'lar dolusu silahı böyle yollamışlar” şeklinde paylaşımları da iddianamede yer aldı ve bu paylaşımlar suç sayıldı.

Yine Sargın'ın twitter hesabında Cizre’de yaşananlara dair "Cizre'de katliam yüzün üzerinden cenaze çıkarıldı" başlığıyla yayınladığı paylaşımı ile de yapılan operasyonun ‘hukuksuz’ olduğu itibarı yaratmaya çalıştığı savunuldu. 

17/25 ARALIK FEEZLEKESİ SUÇ UNSURU OLDU

BirGün GMuhabiri Mahir Kanaat’ın da Redhack twitter hesabı ile karşılıklı takipleştiği öne sürüldü. Kanat'ın evinde yapılan aramada "17/25 Aralık 2013” tarihli yolsuzluk operasyonlarındaki fezlekelerin evinde bulundurulması suç unsuru oldu. Kanaat’ın cep telefonun incelendiği ifade edilen iddianamede Deniz Yücel ile telefon görüşmesi yapması da vurgulandı! 

NİŞANLISI İLE KONUŞMA İDDİANAMEDE

Savcılık, Diken eski haber editörü Tunca Öğreten'in evinde yapılan gözaltı sırasında ise alınan bilgisayarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın maillerin zip dosyasının ele geçirildiğini yine nişanlısı ile yaptığı konuşmaların yanı sıra arkadaşlarıyla yaptığı görüşmeleri de dosyada delil olarak kabul etti.

Savcı Kahveci iddianamesinde Öğreten için "daha evvel ‘FETÖ PYD’nin yayın organı olarak tarif edilen Taraf gazetesinde çalıştı" ifadesine yer verdi. Bu suretle de Öğreten’in “her iki örgüte de üye olmamakla birlikte işlemiş olduğu fiiler ile bu örgütlerin amacı ve ideolojileri doğrultusunda işlenen suça iştirak ettiği ve bu suretle de örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme suçunu işlediği değerlendirilmiştir” denildi. 

Ayrıca Öğreten’in Berat Albayrak’ın maillerini haberleştirdiği bu verilerin de ‘devlet sırrı niteliğinde olabileceği’ vurgulandı. İddianamede Tunca Öğreten için şu ifadelere yer verildi:  “Açıkça kişisel veri niteliğinde ve duruma göre devlet sırrı niteliğinde de olabilecek bilgileri illegal bir şekilde elde ettiği, şüphelinin bu bilgilerin nasıl ve ne şekilde kendisine geldiğini açıklayıp ifade edemediği,” 

NE OLMUŞTU?

Altı gazeteci, Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haberler nedeniyle İstanbul merkezli 25 Aralık 2016 tarihli ev baskınlarında gözaltına alınmıştı. 24 günlük gözaltı süresinin ardından Ömer Çelik, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanırken, Derya Okatan, Metin Yoksu ve Eray Sargın serbest bırakılmıştı.

Aynı dosyada yargılanan Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel 14 Şubat’ta ifade vermek için gittiği mahkemece 27 Şubat’ta tutuklanmıştı.
 

ÖNCEKİ HABER

Otomotiv rekor üzerine rekor kırıyor

SONRAKİ HABER

Fransa, sonbaharda OHAL'i kaldırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...