03 Temmuz 2017 16:45

Otomotiv rekor üzerine rekor kırıyor

Metal işkolunda, MESS ile işçi sendikaları arasında yürütülecek sözleşme görüşmeleri öncesi otomotiv sektöründen bir rekor açıklaması daha geldi.

Paylaş

Metalişkolunda, patron sendikası MESS ile işçi sendikaları arasında yürütülecek sözleşme görüşmeleri öncesi otomotiv sektöründen bir rekor açıklaması daha geldi. 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre otomotiv ihracatı Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 artış ile 2 milyar 500 milyon dolara ihracata imza attı. Yılın ilk yarısında aylık bazda 2,4 milyar dolarlık ortalamayı yakalamayı başaran otomotiv sanayi, Ocak-Haziran döneminde ihracatı da yüzde 22,4 artışla 14 milyar 359 milyon dolara ulaştı. Sektör, toplam Türkiye ihracatından aldığı payı da giderek artan bir grafikle yüzde 21’e yükseltti. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, binek otomobillerde yüzde 44 ihracat artışı olduğunu belirterek, “Haziran ayında da temel belirleyici faktör binek otomobiller oldu. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda da çift haneli ihracat artışı yaşadık. Yine Amerikan ülkelerine yüzde 220 ihracat artışı dikkat çekerken, Amerikan ülkelerinin otomotiv ihracatı içerisindeki payını da yüzde 9’a yükselttik” dedi.

OİB verilerine göre Haziran ayında ülke bazında en büyük pazar olan Almanya’ya ihracat yüzde 13 artışla 373 milyon dolar oldu. Almanya’ya yönelik artışta binek otomobiller ihracatının yüzde 36, çekiciler ihracatının da çok yüksek oranlarda artışı etkili oldu.  Türkiye otomotiv endüstrisinin ülke grubu bazında en büyük pazarı olan AB’ye ihracat yüzde 11 artarak 1 milyar 892 milyon dolar oldu. AB’nin ihracattaki payı yüzde 76 olarak gerçekleşti. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu gazeteciler ve basın özgürlüğü için Adalet Nöbeti

SONRAKİ HABER

Gazetecilerin haberleri ve twitter paylaşımları iddianamede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...