01 Temmuz 2017 14:20

'Hasta mahpus Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın'

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonunun hasta mahpusların durumuna dikkat çekti.

Paylaş

Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen insan hakkı savunucuları, "Onursuz arama işkencesine son", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın" sloganları atarak  "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür, F Tipi Hapishaneler kapatılsın" yazılı pankartların yanı sıra "275.  Hafta F Oturması Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın" pankartı açarak hasta mahpusların fotoğraflarını taşıdı.  Nuriye Gülmem ve Semih Özakça'nın durumuna dikkat çekilen eylemde, bir an önce taleplerin kabul edilmesi gerektiği vurgulandı.

ÇIPLAK ARAMA... SÜRGÜN SEVKLER

Basın açıklamasını okuyan İHD Genel Merkezi Yöneticisi Mine Nazari, hapishanelerin bir sistemin aynası olduğunu söyledi. 

Nazari, "Bugünlerde, OHAL sürecinde yaşananlar da hapishaneler gerçeğini gözler önüne seriyor. Tutuklamalarla mevcut hapishaneler kapasitesinin üzerinde mahpus barındırırken ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Hak, adalet ve özgürlük yok sayılırken hapishanelerde kazanılmış haklar gasp edilmeye devam ediyor. Çıplak arama, sürgün sevkler, hasta mahpusların tedavileri, yayın ve kitap okuma ve benzeri insan hakları ihlalaleri yaşanıyor" dedi. 

Nazari, işinden atılan kamu çalışanlarının direniş eylemlerinin sürdüğünü ve Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın sürdürdüğü açlık grevinin 115. gününe girdiğini hatırlattı. 

KALP, TANSİYON, BAĞIRSAK, GUATR HASTASI ÖZKAN'IN SERBEST BIRKALIMASI İSTENDİ

Nazari daha sonra 1997 yılında gözaltına alınan Mehmet Emir Özkan'ın (80) durumuna değindi. 

Nazari, "Mersin'de başka suçtan gözaltına alınan Mehmet Emin Özkan; jandarmaya teslim olan itirafçı Zafer A.'nın ifadeleri ile hakkında eski Adana Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından ek iddianame hazırlandı. Suçlama; Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında Tuğg. Bahtiyar Aydın'ın öldürülmesiydi. Yargılama süresince olayla bir ilgisinin olmadığını söyleyen Özkan, müebbet hapis cezasına çarptırıl Müebbet hapis cezasını yattığı süre zarfinda 6 hapishane değiştirdi. 12 günlük gözaltı süresinde yaşadığı işkencelerden dolayı ciddi sağlık sorunları yaşadı. 20 yıl sonra olayın seyri; ordudan atılan Ahmet B. isimli tanık uzman çavuşun beyanları ile değişmiştir. Çavuş şunları belirtmiştir: ' 1993 yılında Tokat Reşadiye İlçe Jandarma Komutanlığı'da görev yapıyordum. Evrak imzalatmak için komutanların ma odasına gidip geliyordum. İşte böyle bir zaman; Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın Lice'ye gittiğini, helikopterden indiği sırada BTR timinde görevli bir uzman çavuş tarafından çok uzaktan canas suikast silahı ile vurulduğunu duydum.'

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığının 'Bu beyanlara dair tutanaklar ilgili mahkemeden celb edilerek incelenmiş, ancak Mehmet Emin Özkan'nın bu eyleme katıldığına dair herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır' tespitinde bulunması sonucunda Özkan'ın salıverilmesi beklenirken, tutukluluk halinin devamına karar verilmiştir" dedi. 

ATK: HAPİSHANEDE KALAMAZ

Nazari, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan Mehmet Emin Özkan'nın beş kez kalp krizi geçirdiğini, 2 defa ameliyat olduğunu ayrıca bağırsak, tansiyon zehirli guatr hastalıkları nedeniyle haftanın 2-3 gününü hastaneye gidip gelerek geçirdiğini söyledi. 

Nazari, "Mehmet Emin Özkan, Adli Tıp Kurumu'ndan (ATK) hapishanede kalamaz raporu almıştır.

Kızı Selma Özkan, sağlık durumu kötüye giden babasını kaybetme korkusu yaşıyor. Babasının; Hapishanede olduğu süre zarfında çalp krizi geçirdiğini, 2 kez ameliyat olduğunu ve hafızasını kaybettiğini, kulaklarının duymadığını söylüyor. Aile Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanına dilekçe ile başvurmalarına rağmen sonuç alınamadı. Hemen hemen her gün hastanede. Refakatçi kalınmasına da izin verilmiyor. ATK'nın 'Hapishanede kalamaz' raporuna rağmen hala serbest bırakılmaması insanlık dışı bir uygulamadır" diyerek Özkan'nın serbest bırakılmasını talep etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mamak'ta 2 Temmuz anması öncesinde yollar kapatıldı

SONRAKİ HABER

SES ve TTB: Meslektaşlarımız göreve iade edilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...