30 Haziran 2017 00:43

5 maddede sıcaktan korunma yolları

Sıcak hava dalgasıyla ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, sıcaktan korunma yöntemlerini açıkladı.

Paylaş

Tüm yurdu etkisi altına alan sıcak hava dalgasıyla ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, herkesin dikkatli olmasını istedi. Aşırı sıcak hava ve neme bağlı tansiyon, beyin kanaması, kalp ve damar gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten uzmanlar, özellikle nemli iklimde yaşayanların kalp sağlığı açısından daha çok sorunla karşılaşabileceğini vurguladı. Uzmanlar sıcaktan korunmak için şu uyarılarda bulunuyor: Gölge veya klimalı ortamlar tercih edilmeli, sıcak altında ağır spor ve fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı ve yeterli sıvı alımına dikkat edilmeli. 
Dermatoloji Uzmanı Dr. Zerrin Baysal, 'sıcaktan korunmak için ne yapmalıyız' sorusuna şu yanıtları verdi: 

* Koruyucu ürünleri güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce sürün.

* Ter ve suya girmeyle birlikte deriden atılan bu ürünleri belirli aralılara yenileyin.

* Güneşin dik açıyla geldiği 11.00-16.00 saatlerinde dışarı çıkmayın.

* Şapka ve gözlük takıp uygun kıyafetler giyin.

* Gölgede ya da şemsiye altında durmaya özen gösterin. Ancak yansıyan ışınların dahi cilde zarar verebildiğini unutmayın.

44.4 dereceyle sıcaklık rekoru Silopi’nin

Türkiye’de çöl sıcaklarından en çok etkilenen yer Bölge illeri oldu. Şırnak’ın Cizre ilçesinde hava sıcaklığı gölgede 44.1, Mardin Dargeçit’te 43.6, Diyarbakır Bismil’de 42.9, Batman Hasankeyf’te ise, 42.8 olarak oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ‘Türkiye ve Dünya’da Kaydedilen En Düşük ve En Yüksek Değerler’ başlıklı araştırmasına göre, gölgede ölçülen en yüksek hava sıcaklığı 1993 yılında Mardin’in Kocatepe Mevkii’nde 48.8 derece oldu. Dünyada kaydedilen en yüksek sıcaklık 13 Temmuz 1913’te  ABD’nin California eyaleti Death Valley bölgesinde 56.7 derece olarak ölçümlendi. Yine meteorolojik verilere göre Türkiye’de en yüksek yıllık ortalama sıcaklık 21.3 derece ile  Hatay İskenderun’da 1962 yılında kaydedildi.

Sıcak, vahşi hayvanları da etkiledi

İZMİR’de son günlerde etkisini artıran bunaltıcı sıcaklar, İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndaki Afrika kökenli olanlar dahil bütün hayvanları olumsuz etkiledi.

Motosiklete plaj şemsiyesi

ÇÖL sıcakların etkisi altına aldığı Adana’da sokağa çıkmak isteyenler, yakıcı güneşten korunmak için ilginç çözümler üretiyor. Park ve bahçelerdeki ağaç gölgelerinin dolup taştığı sokakta sepetli elektrikli motosiklet ile yolculuk yapan 5 gencin plaj şemsiyesi açması, görenleri güldürdü. (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Çernobil'de orman yangını panik yarattı 

SONRAKİ HABER

Sus yoksa jandarmaya hemen aldırırım!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...