28 Haziran 2017 08:05

Standart dışı plakalara dikkat

Standart dışı plakalar 3 Temmuz'dan itibaren ağır kusur kapsamına alınacak. Araç sahiplerinin Trafik Şube Müdürlükleri'ne başvurması gerekiyor.

Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü 3 Temmuz itibarıyla geçerli olacak kusur tablosu yeniden düzenlendi. Yeni düzenlemeyle HGS'de yanlış ceza yazılmasına neden olan rakamların arasında vida bulunması, yazıların silik olması, yazı şeklinin bold veya italik olması ve kapatma şeklinde olması ağır kusur kapsamına alındı.

3 TEMMUZ'DA BAŞLIYOR

Standartlara dışı plaka takan araçların muayeneden geçemeyeceğini söyleyen Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, "Yeni uygulama 3 Temmuz’dan itibaren başlayacak. Tüm araç sahiplerini uyarıyoruz. Plakaların basım ve dağıtımı TŞOF ve federasyona bağlı odalara verildi. Sahte plakaların terör olayları, gasp, soygun gibi kötü işlerde kullanılıyor. Sahte plaka basan, dağıtan ve aracına takanlara para cezası uygulanacak. TÜVTÜRK fenni muayene istasyonlarında temmuz ayı itibarıyla 'sahte' olarak nitelendirilen, standardın dışında basılan plakaların birinci derecede ağır kusurlu sayılacak” dedi. 

Apaydın standartları şöyle anlattı: “Silik, italik veya bold olarak yazılan, rakam ve harflerin arasında vida olan, ortasındaki boşluğun köşeli şeklinde olması gibi standarda uygun olmayan şekilde plaka takılı araçlar, muayeneden geçmeyecek. Bir defaya mahsus ceza kesilmeyerek araç sahiplerinden plakaların standartlara uygun olarak değiştirmeleri istenecek.”

‘PLAKA ÜCRETLERİ 31 LİRA OLACAK’

Aracın kimliği niteliğindeki plakaların, standartların dışında olması halinde otoyol ve köprülerde görüntüleme cihazları tarafından okunamadığına dikkati çeken Apaydın, "Plakalarda standartlara hızlı şekilde geçişin sağlanması amacıyla böyle bir uygulama hayata geçirildi. Söz konusu plakaların değişimi için araç sahiplerinin öncelikle Trafik Şube Müdürlükleri'ne başvurarak buradan temin edecekleri formları doldurmaları gerekecek. Daha sonra bu belgeyle il ve ilçelerde TŞOF ile Kayıt Tescil Büroları'nda 31 lira karşılığında yaklaşık 10 dakikada değiştirilebilecek" dedi. (Ankara/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Su kuyusuna düşen domuzlar bir hafta sonra kurtarıldı

SONRAKİ HABER

Dışarıdaki gazetecilerden 'Gazetecilere özgürlük' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa