23 Haziran 2017 06:22

Türkiye ve dünyada ana akım medyanın haberlerine güven yok

Yapılan araştırmaya göre, Türkiye ve dünyada insanlar ana akım medyaya güvenmiyor ve sosyal medyaya yöneliyor

Paylaş

Oxford Üniversitesi bünyesindeki Reuters Gazetecilik Çalışma Enstitüsü'nün yayınlanan Dijital Haber Raporu'na göre; Türkiye kamuoyunun yüzde 60'ı, ana akım medyadaki haberlerin doğruluğuna güvenmiyor ve sosyal medyaya yöneliyor. 

Oxford Üniversitesi bünyesindeki Reuters Gazetecilik Çalışma Enstitüsü, her yıl yayınlanan Dijital Haber Raporu'nun 6’ncısını perşembe günü yayınladı. Rapora göre, Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 60'ı haberlerin doğruluğuna güvenmiyor. Bu çerçevede Türkiye, ankete dahil edilen 36 ülke arasında 23'üncü sırada yer aldı.

UĞRANILAN İLK LİMAN SOSYAL MEDYA 

Türkiye'deki "ana akım medyanın büyük kısmının hükümet tarafından kontrol edildiğine" dikkat çekilen çalışmada, Türkiye'de online haber siteleri ve sosyal medyanın haberlere ulaşma noktasında sık sık "uğranılan ilk liman" olduğu ifade edildi. 

Türkiye'de haberlerin "siyasi etkiden arınmış" olduğunu düşünen katılımcıların oranıysa geçen yıla göre yüzde 9 gerileme kaydederek yüzde 20'de seyrediyor ve haberlerin "ticari etkiden arınmış" olduğunu düşünenlerin oranıysa geçen seneye göre yüzde 4 gerileyerek yüzde 23 oldu.

DÜNYA ANA AKIM MEDYAYA GÜVENMİYOR

Rapora göre; dünya çapında tüketicilerin yüzde 54'ü haberlere ulaşmak için sosyal medya kullanıyor. 2017 raporunda sunulan veriler, insanların çoğunluğunun ana akım medyaya güvenmediklerini ortaya koyarken, bunun yanında sosyal medyaya daha da kuşkucu yaklaştıklarını gösterdi. Küresel haber tüketimini mercek altına alan raporda, 36 ülkeden 70 bini aşan tüketicinin yüzde 33'ünün "haberlerin doğruluğuna güvenmediklerine" dikkat çekildi. 

TÜRKİYE'DE OKURLARIN YÜZDE 25’i HABERLERİ WHATSAPP’TAN PAYLAŞIYOR

Araştırmaya katılan tüm kullanıcıların yüzde 23’ü haberleri okumak için mesajlaşma uygulamalarına başvuruyor. Mesajlaşmanın haber tüketimi için kullanımında en popüler uygulama WhatsApp, onu Facebook Messenger, Snapchat, Viber veWeChat izliyor. Türkiye’de ise okurların haberleri WhatsApp’tan paylaşma oranı yüzde 25.

SOSYAL MEDYAYA EN ÇOK GÜVENENLER YUNANLAR

Araştırma kapsamında düzenlenen ankete katılanların yüzde 24'ü "gerçekleri kurgudan ayırt etme konusunda sosyal medyanın iyi bir iş çıkardığı" görüşündeyken, bu konuda ana akım medyanın elde ettiği oran ise yüzde 40 oldu.

Yapılan araştırma sonucunda ABD'liler ve İngilizlerin ana akım medyaya "yalan haberleri ayıklama" konusunda en çok güvenenler olduğu belirtilirken, bu noktada sosyal medyaya ana akım medyadan daha fazla güvenen tek grubun ise Yunanlar olduğu belirlendi. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Unison General Secretary called Theresa May to resign

SONRAKİ HABER

Faytona binme atlar ölüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...